Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | nov. '15

 HOMEOPATSKA ZDRAVILA

Bralko zanima, ali je homeopatija v Sloveniji že zakonita dejavnost in ali lahko pacienti v slovenskih lekarnah dobijo homeopatsko zdravilo. Zanima jo tudi, ali obstaja možnost, da bo stroške teh zdravil kdaj krilo zdravstveno zavarovanje.

Homeopatija je v Sloveniji zakonita, čeprav je nerazumno »degradirana« le na raven zdravilske dejavnosti, in to kljub njeni mednarodno dokazljivi znanstvenosti in koristnosti. V skladu s standardno klasifikacijo dejavnosti je namreč uvrščena v oddelek zdravstvo oziroma v pododdelek »alternativne oblike zdravljenja«. Tudi poklic homeopat oz. homeopatinja je uvrščen v standardno klasifikacijo poklicev.

Na zakonski ravni homeopatijo ureja zakon o zdravilski dejavnosti in je torej uvrščena med zakonite zdravilske prakse. Vendar pa homeopatije ne more izvajati vsak zdravilec, ampak le oseba, ki ima diplomo medicinske fakultete, pridobljena znanja iz homeopatije, kiropraktike ali osteopatije in veljavno licenco, pridobljeno v skladu z zakonom o zdravilstvu.

Zdravilsko dejavnost lahko na podlagi dovoljenja zbornice opravlja tako domača kot tudi tuja fizična ali pravna oseba, in sicer kot samostojni podjetnik ali kot posameznik, ki samostojno izvaja zdravilsko dejavnost in ima veljavno licenco, pridobljeno v skladu z zakonom o zdravilstvu.

Homeopatska zdravila lahko prav tako dobite na povsem zakonit način, saj gre za zdravila, ki so v skladu z zakonom o zdravilih lahko uporabljena tudi v humani medicini. Vendar pa jih za zdaj lahko izdaja le magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije v lekarni, ne pa tudi zdravnik.

Še do nedavnega je celo veljalo, da zdravniku, ki se ukvarja s homeopatijo, grozi odvzem licence, a se je zadnje čase stališče Zdravniške zbornice v zvezi s tem spremenilo. Obstajajo namreč indici, da bodo v prihodnje tudi zdravniki lahko opravljali homeopatsko dejavnost, prav tako pa bodo morda lahko sami predpisovali homeopatska zdravila. Upoštevajoč finančni in likvidnostni položaj v našem zdravstvu, pa se bojim, da bodo homeopatska zdravila še precej časa dostopna le samoplačniško in jih ne bo krila zdravstvena blagajna. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media