Pirhi z južnega tečaja

Zgodbe | apr. '17

Na pirhe so nekdaj dekleta pisala ljubezenske verze.

Eden izmed simbolov velike noči so obarvana jajca: pisanice, pisanke, pirhi, remenke, drsanke …, kakor koli jih že imenujemo. Domišljija pri barvanju in krašenju pirhov je neizmerna in marsikateri je prava mala umetnina. Nekaj posebnega so tisti, ki jih izdeluje Miša Arh iz Ljubljane.

Upokojena knjižničarka že desetletja poslikava pirhe, pred leti smo jih že predstavili v Vzajemnosti. Pirhov ne izdeluje zaradi verskih razlogov, pač pa zato, ker rada ustvarja. »Barvanje jajc ima večtisočletno zgodovino, saj je bilo jajce že v poganskih časih simbol novega življenja. Ta simbolika mi je všeč.« Vsako leto jih razstavlja v knjižnici Jožeta Mazovca v Mostah, lani je sodelovala tudi na skupinski razstavi v Lendavi.

Najpogosteje jajca, obarvana s čebulnimi olupki, krasi s starimi ljudskimi vzorci, večinoma jih najde v knjigi Ivana Razborška Slovenska krasilna umetnost. Letos si je izbrala prav posebno temo –pingvine. »Gledala sem dokumentarec o pingvinih, te živali so mi izredno všeč. In mi je šinila v glavo zamisel, kako bi lahko naredila take pirhe. Sprva sem se malo lovila, potem pa mi je steklo. Do zdaj sem jih pobarvala kakih šestdeset.«

Zakaj ne bi bili pirhi tudi taki? 

Za pingvina mora biti jajce ožje in podolgovato, ravno nasprotno kot za druge pirhe, ki so okrogli, pravi. Kokošje jajce preluknja na obeh straneh. »Naredim malo večji luknjici, da lažje izpiham jajce. Potem jajčno lupino dobro operem tudi od znotraj in pustim, da se posuši. Pobarvam jo, pustim, da se barva posuši, z modelirno maso zamašim luknjici in ju lepo pogladim z nožkom.« Najprej del jajca pobarva s črno akrilno barvo, ko se posuši, barva z belo, nato zaključi še detajle. Marjana Kmet, njena nekdanja sošolka iz Prekmurja in tudi velika mojstrica v izdelovanju pirhov, ji je pokazala, kako za podstavke uporabiš obročke za obešanje zaves, in zdaj jih uporablja tudi sama.

Miša Arh rada preizkuša nove stvari, tako se je lotila tudi izdelave pirha velikana – veliko jajce iz stiropora je prevlekla z maso DAS, jo oblikovala in nato okrasila. Kljub obljubi, da tega ne bo več počela, ker je delo dolgotrajno, je letos naredila še enega in ga okrasila s starimi vzorci in verzi, ko so jih včasih dekleta pisala na pisanke, ki so jih podarjala svojim fantom. Skupaj s pingvinčki ga bo poslala na natečaj Naj pirhi, da ga vidijo še drugi …

Razstave velikonočnih pirhov

V kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu bodo od 14. do 18. aprila od 9. do 20. ure na ogled pisanice v sklopu natečaja Naj pirhi, ki ga pripravlja Časopisna hiša Delo.

Frančiškanski samostan Sveta Gora vabi na razstavo pirhov od 8. do 23. aprila v baziliki Kraljice Svetogorske.

V zavodu Marianum Veržej bo razstava pirhov slovenskih pokrajin in križevega pota od 7. do 17. aprila vsak dan od 9. do 17. ure, nato pa vse do 2. maja ob delavnikih do 15. ure ter ob sobotah do 12. ure.

V Petrovčevi hiši v Cerkljah na Gorenjskem je do 21. aprila na ogled razstava velikonočnih in pomladnih aranžmajev, v ospredju bodo pirhi enajstih ustvarjalcev.

V kupoli razglednega stolpa Vinarium v Lendavi je do 30. aprila odprta mednarodna razstava z naslovom Velikonočni pirhi štirih dežel.

V avli Gorenjskega glasa na Bleiweisovi cesti 4 v Kranju bo  spomladansko-velikonočna razstava  na ogled od 11. do do 21. aprila.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media