Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk  

Dobro je vedeti | maj '17

VOZILA S PREDNOSTJO

Ob nedavni tragični nesreči v Ljubljani, v kateri je bilo udeleženo tudi reševalno vozilo, bralca zanima, kako je pri nas urejeno srečanje z vozili s prednostjo. Ali je lahko tudi voznik reševalnega vozila kriv za nesrečo? 

Vozila s prednostjo morajo uporabljati modro svetilko skupaj s sireno. Taka vozila lahko uporabljajo tudi svetlobni znak z dolgima žarometoma, ki enakomerno izmenično utripata, vendar le podnevi. Vozilo s prednostjo sme med vožnjo izjemoma uporabljati tudi samo posebne svetlobne znake brez sirene, kadar je ob zadostni vidnosti tega vozila zagotovljena varnost udeležencev cestnega prometa.

Če v prometu naletite na vozilo s prednostjo, mu morate takoj dati prosto pot. Vozniki se morate z vozili umakniti k robu vozišča, če je zaradi neovirane vožnje vozila s prednostjo to potrebno, morate ustaviti ob robu vozišča ali zunaj njega, drugi udeleženci cestnega prometa pa se morate umakniti z vozišča.

 Voznikom vozil s prednostjo sicer ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, vendar morajo voziti na tak način in s takšno hitrostjo, da ves čas obvladujejo vozilo in ne ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali njihovega premoženja.

Odgovor na vprašanje glede krivde voznika vozila s prednostjo v primeru hujše prometne nesreče je seveda stvar vsakega primera posebej in natančne proučitve vseh okoliščin, v katerih se je zgodila prometna nesreča. Seveda pa ne velja, da so vozniki vozil s prednostjo privilegirani v vseh prometnih okoliščinah. Če ne obvladujejo svojega vozila, tako kot se od njih pričakuje, ali če pretiravajo pri izvrševanju svoje prednosti, lahko prav tako odgovarjajo za prometno nesrečo.

Sicer pa velja, da voznik vozila s prednostjo ni voznik začetnik, da ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje in da v zadnjih treh letih ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ki ima za posledico smrt ene ali več oseb, ali za kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči.

Organi in organizacije, ki uporabljajo vozila s prednostjo, so dolžni za vse svoje voznike, ki vozijo ta vozila, redno preverjati, ali izpolnjujejo omenjene pogoje.

   


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media