Kultura

Prosti čas | maj '17

Ekskluzivno za bralce Vzajemnosti

Domen Valič

V četrtek, 18. maja, ob 20. uri še posebej vabijo bralce Vzajemnosti v Kavarno Union na ogled monokomedije Domna ValičaZapornik št. 3.2.3. Domen Valič je znan predvsem po svoji vlogi v seriji Usodno vino in kot sovoditelj oddaje Slovenija ima talent, zato je zagotovo dobro znan tudi vam. Blesti pa v svoji igri Zapornik št. 3.2.3., kjer interpretira različne like. Samo za naše bralce bo cena vstopnine znižana: 10 evrov. Rezervacije na tel. številki 040 33 66 72.

Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura

Samurajski oklep

Lik japonskega bojevnika samuraja, njegovo orožje, bojne spretnosti in miselni svet nas vznemirjajo že vsaj stoletje in pol, odkar se je dežela vzhajajočega sonca po dolgi osami začela odpirati svetu. Tudi Slovenci se navdušujemo nad mojstrsko izdelanimi rezili, pretanjeno filozofijo, umetnostjo in borilnimi veščinami starodavne Japonske. Zato so ob podpori Veleposlaništva Japonske v RS, Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in ljubljanske filozofske fakultete pripravili razstavo, na kateri bo mogoče prvič do zdaj videti okrog 50 izbranih primerkov japonskega orožja in zaščitne opreme iz Narodnega muzeja Slovenije ter več zasebnih zbirk, spoznati svet, v katerem so živeli, in poti, po katerih je izročilo samurajev doseglo Slovence. Na ogled od konca maja do oktobra v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.

Retrospektivna razstava Roberta Cape

Fotografija F. Picassa in F. Gilota, avtor R. Capa

Tehten izbor 97 črno-belih fotografij enega najpomembnejših vojnih fotografov vseh časov s prizori ključnih dogodkov iz petih vojn: od španske državljanske vojne, druge svetovne vojne z izkrcavanjem zaveznikov v Normandiji in osvoboditvijo Pariza, druge kitajsko-japonske vojne do arabsko-izraelskega konflikta in prve vojne v Indokitajski, poleg naštetega pa še portrete njegovih prijateljev in umetnikov, med drugim Hemingwaya, Capoteja, Matissa in Picassa, ter številnih filmskih igralcev si lahko do konca avgusta ogledate v galeriji Cankarjevega doma. Capa se je rodil v židovski družini kot Endre Friedmann na Madžarskem, in ker je bil nezadovoljen z ozračjem in življenjskimi razmerami, je odšel v Berlin, kjer je vzljubil umetnost. Zaradi naraščajočega nacizma in preganjanja židovskih novinarjev in fotografov se je naselil v Franciji, kjer si je nadel ime Robert Capa (Capa s pomenom morski pes je bil njegov vzdevek v šoli). Leta 1947 je bil tudi eden najslavnejših ustanoviteljev agencije Magnum, zato je razstavo posredovala ta znana fotografska agencija ob 70. obletnici delovanja, CD pa je vzpostavil stik z njo prek zavoda Photon. V spremljevalnem programu bo več predavanj, povezanih s perečo fotožurnalistično tematiko sedanjega časa.

Velika razstava del Dušana Tršarja

Na ogled postavlja najpomembnejša dela iz umetnikovega več kot 60-letnega opusa. Nabor več kot 50 kiparskih del dopolnjujejo dela umetnikovega risarskega opusa, postavljena v dveh nadstropjih lani odprtega zahodnega galerijskega krila Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Razstavo spremlja obsežna monografija, za katero so besedila prispevali Aleksander Bassin, Irma Brodnjak, Goran Milovanović, Robert Inhof in Kristina Tina Simončič. Dela prihajajo iz različnih galerij. Poleg Moderne galerije sta jih posodili še Galerija Murska Sobota ter ljubljanska Akademija za likovno umetnost in oblikovanje. Po zaprtju kostanjeviške razstave 20. avgusta jo bodo preselili še v Ljubljano in Mursko Soboto.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media