Raztezanje tudi med delom

Dobro počutje | maj '17

V delovni vnemi ljudje vse prevečkrat pozabljajo na vmesne počitke. Ti so lahko tudi prava rekreacija in regeneracija obenem, če so izvedeni premišljeno. Ste med tistimi, ki delo opravljate nizko pri tleh? Izbrane vaje so ravno prave za vas. Po njih se boste bolje počutili in imeli še več elana.     

Vaj se lahko lotite tudi sede na stolu s tršim sedalom. Le odlično trenirani se jih lahko lotijo tudi stoje, a brez pretiravanja. Omeniti velja tudi priporočilo o topli podlagi. Toplota je eden ključnih dejavnikov, ki omogoči ustrezen učinek vaje na telo. Toplota prek zadnjice in nog prehaja v notranje organe, kar je še posebej izraženo pri stanju mehurja in ledvic, pri ženskah tudi pri jajčnikih. Opažam pa, da imajo ljudje pri delu in rekreaciji preveč razgaljen trebuh, križ in spodnji del telesa.  

Kroženje nad glavo 

Sedite na tla, kot prikazuje fotografija, in se iztegnite. Lahko sedite vzravnano tudi po svoje, tako kot zmorete, oz. sedete na nizko pručko ali stol ali pa pokleknete in sedete na pete. Prepletite prste na rokah in dlani obrnite navzven. Roke iztegnite nad glavo in se potrudite, da rame niso preveč napete. Glava je pokonci, pogled usmerjen naprej ali malo navzgor in oči odprte. Če vajo delate z lahkoto, lahko oči tudi zaprete in se osredotočite na notranji občutek kroženja. Vaje z zaprtimi očmi bodo lažje izvajali tisti z dobrim občutkom za ravnotežje, ki smo ga trenirali prejšnja dva meseca. Začnite krožiti z rokami v desno stran. Zaokrožite vsaj šestkrat. Nato roke spustite in jih sprostite s tresenjem ter vajo ponovite v drugo stran.  

 Iztegnitev hrbta 

Dlani in kolena postavite v širino bokov ter se z rokami počasi spuščajte proti tlom. Ob tem glavo obračajte na desno in levo stran (2). Dobro se je potruditi in hrbet raztegniti, kolikor je mogoče, z rokami pod čelom ali tudi z iztegnjenimi naprej. Ob tem sproščajte rame in trebuh ter čisto na koncu glavo položite na roke (2 a) in se s povezanim dihanjem umirite. Dvig naj bo vedno počasen in s pomočjo rok. Učinek vaje boste začutili kot olajšanje napetosti v hrbtu in tudi v vsem telesu.  

Metulj 

V prikazanem položaju se sprostite in kolena razpirajte kot metuljeva krila. Tudi zibanje z enega stegna na drugo je zelo blagodejno. Pustite kolkom, da se odprejo, in kolenom, da padejo na stran. Ob tem se poskusite zabavati kot otroci. Vaja ob raztezanju in zibanju pomaga odpravljati tudi celulit in blokade v mišicah spodnjega dela trupa pod popkom in hrbta ter nog.  

Predklon sede in pogled naprej 

Sedite na tleh ali na stolu z nogami malo narazen. S telesom se počasi spuščajte navzdol. Predklonite se toliko, kolikor zmorete, in si ob tem pomagajte z rokami. Ob vdihu poglejte naprej (4 b) in med izdihom spuščajte telo vedno nižje. Sprostite rame in se počasi dvignite kot pri drugi vaji.

Sprostitev ob koncu in tudi ob vsakem občutku utrujenosti naj bo masaža razprtih naprej iztegnjenih nog z rahlim stresanjem (pomagajte si s toplimi dlanmi) in počitek na hrbtu z iztegnjenimi nogami, ki naj bodo malo narazen.    

Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media