Dober nasvet je vreden zlata

Prosti čas | maj '17

GAIA

S strokovnjaki Kluba Gaia pripravljamo nasvete in odgovore na vprašanja o vrtnih opravilih. Kadar naletite na nerešljivo težavo, pokličite na brezplačno številko 080 81 22 in skušali bomo najti najboljšo rešitev.

Gosenice na zelju

Naša družina obožuje zelje, zato ima pomembno mesto na zelenjavnem vrtu. Vendar pa ga vsako leto napadejo škodljivci in močno poškodujejo liste. Kako ga lahko obvarujemo pred napadi in zmanjšamo škodo?

Zelje napada vrsta škodljivcev, ki se začnejo pojavljati že v maju. Med njimi je metulj kapusov belin, njegova rumeno-zelena gosenica s črno glavo je med najbolj prepoznavnimi. Tu sta še kapusov molj in kapusova sovka, katerih gosenice povzročijo veliko škode. Pred sajenjem sadik spomladi in po obiranju vsega pridelka jeseni je koristno prerahljati vrtno zemljo, saj tako mehanično uničimo bube škodljivcev v zemlji. V sezoni vse kapusnice, ne le zelje, redno škropimo z naravnim pripravkom iz brina in timijana Bio Plantella Thymi, ki z vonjem odžene škodljive metulje, prav tako pa listne uši, ščitkarje in resokrilce.

Črvive češnje

Okoli hiše imamo več različnih sort češenj, ki zorijo ob različnem času. Vsako leto pa so zelo črvive. Ali je mogoče na naraven način zmanjšati napad škodljivca?

Črvive češnje so posledica napada češnjeve muhe. To je zelo hud škodljivec, ki najpogosteje napada srednje in pozne sorte češenj. Češnjeva muha začne letati od sredine maja pa vse do julija. Jajčeca leže na češnjeve plodove takrat, ko začnejo rumeneti in rahlo rdečeti. Za naravno varstvo poskrbimo z uporabo rumenih lepljivih ploščic Bio Plantella, ki jih obesimo na drevo od sredine maja naprej. S svojo barvo zvabijo škodljivca na past, da se prilepi. Za dobro učinkovitost je na srednje veliko drevo priporočljivo obesiti okoli 10 ploščic. Muha je precej podobna hišni muhi, a z rumenim robom na glavi in rumenim ščitkom na oprsju. 

Uši na vrtnicah

Imam veliko čudovitih vrtnic, a kaj, ko so njihovi nežni vršički vsako sezono polni uši. Kako bi jih lahko uničila? Ali je mogoče uničiti uši, ki jih imamo na mladem sadnem drevju?

Maj je mesec uši, ki sesajo hranilne snovi iz rastlin, predvsem sladkor in beljakovine. Odvečen sladkor izločajo iz zadka na liste vrtnic. To povzroči črnjenje listov. Uši se hitro in močno razmnožujejo, saj potrebujejo do spolne zrelosti le 10 dni, nato pa že izležejo veliko ličink. Če nismo pozorni in ne ukrepamo takoj, se lahko kaj hitro spopadamo s celimi hordami uši, ki uničujejo mlade poganjke rastlin. Popolnoma učinkovito je naravno sredstvo Bio Plantella Flora kenyatox verde, ki vsebuje piretrin iz rastline dalmatinski bolhač. Da uši uničimo, jih kontaktno poškropimo.

 

Nagradno vprašanje:

Katero učinkovito naravno sredstvo uporabimo, ko mlade poganjke sadnega drevja napadejo uši?

Pred izidom nove številke Vzajemnosti bomo izžrebali tri srečneže, ki bodo pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, in jih nagradili z rumenimi lepljivimi ploščicami Bio Plantella za zaščito pred insekti.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media