Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | maj '17

ODPRAVNINA IN NADOMESTILO ZA BREZPOSELNOST

Bralcu se izteka denarno nadomestilo in na zavodu za zaposlovanje so mu pojasnili, da ni upravičen, da bi mu zavod plačeval prispevke do izpolnitve pogojev za upokojitev, ker mu manjka še več kot leto. Začel je iskati službo in obstaja možnost, da se zaposli, vendar ga moti praksa delodajalca, da je prva zaposlitev vedno s poskusnim delom. Zanima ga, ali je v primeru neuspešno opravljenega poskusnega dela upravičen do odpravnine kot tudi do pravic na zavodu za zaposlovanje.

Dvoumno zapisan 7. odstavek 125. člena ZDR-1, ki opredeljuje poskusno delo, je že marsikoga spravil v zmoto s to dikcijo: Delavec je v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. O zapisanem marsikdo napačno razmišlja, in sicer da je do odpravnine upravičen vsak delavec, ki se mu delovno razmerje zaključi na podlagi odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela.

Do tovrstne odpravnine je namreč upravičen le tisti delavec, ki mu delodajalec poda odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov in mu istočasno ponudi sklenitev nove pogodbo o zaposlitvi, ki jo delavec sprejme, toda poskusnega dela, dogovorjenega v tej novi pogodbi, ne opravi uspešno. Če je v tej novi pogodbi dogovorjeno poskusno delo, delodajalec pa v času trajanja ali ob poteku poskusnega dela ugotovi, da delavec poskusnega dela ni uspešno opravil, mu lahko redno odpove pogodbo o zaposlitvi, in sicer s 7-dnevnim odpovednim rokom. V takšnem primeru delavcu pripada odpravnina po splošnih pravilih iz 108. člena zakona pod pogojem, da je bil pri zadnjem delodajalcu zaposlen vsaj eno leto. Pri tem sta upoštevana tako trajanje zaposlitve iz pogodbe, v kateri je dogovorjeno poskusno delo, kot tudi nepretrgana zaposlitev iz ene ali več prejšnjih pogodb o zaposlitvi pri tem istem delodajalcu.

Ker naj bi bila za bralca to prva zaposlitev pri tem delodajalcu in glede na zakonsko omejitev, da lahko poskusno delo traja največ 6 mesecev, je mogoče zaključiti, da ne bo upravičen do odpravnine, saj ne bo imel izpolnjenega pogoja enoletne zaposlitve pri tem delodajalcu, prav tako tudi ne do ponovnega denarnega nadomestila, za katero se med drugim zahteva tudi najmanj 9 mesecev zavarovanja v zadnjih 24 mesecih.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 10. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media