Ko nas žeja po znanju

maj '17

Utrinek iz Ajdovščine

Učenje nas spremlja v vseh življenjskih obdobjih, na vseh področjih in v vseh okoljih, kjer se udejstvujemo. Včasih je v ospredju potreba po pridobitvi nove spretnosti ali kvalifikacij, ki so iskane na trgu dela. Drugič nas žeja po znanju, védenju, razumevanju, sposobnosti presoje in tolerance, modrosti, po tistem, kar nas plemeniti. Kakor koli že – za učenje je vedno pravi čas in prostor, trdijo na Andragoškem centru Slovenije, kjer že dvaindvajsetič pripravljajo Teden vseživljenjskega učenja ali TVU.

Kot pravi pravi mag. Zvonka Pangerc Pahernik, vodja projekta TVU, je večina dogodkov na tej največji promociji izobraževanja in učenja namenjena najširši javnosti, predstavnikom vseh generacij, tistim, ki se že udeležujejo različnih izobraževanj, in tistim, ki jih to mika, pa se še niso odločili. Nekateri dogodki so namenjeni strokovnjakom, politikom, socialnim partnerjem in vsem drugim, ki sodelujejo na izobraževalnem področju.

V Črnomlju so obudili stare igre.

Prvi Teden vseživljenjskega učenja ali TVU je leta 1996 potekal v mnogo skromnejšem obsegu. Sodelovalo je 74 prirediteljev, ki so pripravili okrog 500 dogodkov. V dveh desetletjih pa je prerasel že kar v gibanje. Lani je na primer 1800 prirediteljev izpeljalo blizu 9000 dogodkov. Tudi letos načrtujejo podoben obseg izobraževalnih, informativno-svetovalnih, kulturnih, družabnih in sorodnih dogodkov. Med temi so predstavitve formalnih in neformalnih izobraževalnih programov, projektov, poklicev, metod učenja in učne pomoči; obiskovalce vedno pritegnejo različni tečaji (jezikovni, računalniški …), delavnice (likovne, glasbene in plesne delavnice, delavnice oblikovanja keramičnih izdelkov, slikanja na svilo, klekljanja, rezbarjenja, ustvarjalne delavnice za starejše in otroke), predavanja ali okrogle mize, praktične preizkušnje znanj in sposobnosti ipd. Nekateri prireditelji vabijo na dneve odprtih vrat, družabne in kulturne dogodke, izlete z ogledom naravnih in kulturnih znamenitosti, literarne večere, koncerte, srečanja ob besedi in glasbi, gledališke in filmske predstave, lutkovne igrice … Izvajalci poskrbijo tudi za informacijsko-svetovalno dejavnost, pripravijo informativne dneve, odprejo svetovalni telefoni, postavijo stojnice z informativnim gradivom … Eden izmed dogodkov se imenuje Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni in opozarja na učenje v tretjem življenjskem obdobju. Namenjen je ozaveščanju o pomenu učenja za umsko in telesno čilost, prilagajanje spremembam, druženje, skupna prizadevanja ter uresničevanje sanj.

Teden znanja in učenja bo potekal od 12. do 21. maja (mimogrede, ob istem času bo potekal tudi Teden ljubiteljske kulture, marsikje bodo prireditve kar združili), nekatere dogodke bodo podaljšali vse do 30. junija. Kot pravi Zvonka Pangerc Pahernik, na Andragoškem centru Slovenije, kjer že vse od leta 1992 skrbijo za različne vidike izobraževanja odraslih, projekt TVU razvijajo in vodijo s posebnim veseljem, ker verjamejo v njegovo poslanstvo. »Navdušuje nas odziv ponudnikov izobraževalnih in ustvarjalnih dejavnosti – ljudskih univerz, šol in vrtcev, društev, knjižnic, nevladnih organizacij in mnogih drugih, ki nam omogočajo, da poskrbimo za vedoželjnost vseh generacij pa tudi za izmenjavo znanj med zadnjimi. Skupaj razvijamo vedno nove prijeme in ustvarjamo raznolike dogodke, katerih namen je v vseživljenjsko učenje privabiti čim več ljudi.«

Teden vseživljenjskega učenja je v teh letih segel v najbolj oddaljene kotičke Slovenije, nagovarjal meščane in podeželane, vabil v šolske klopi in naravo. Zato so na Andragoškem centru Slovenije sklenili, da vpeljejo še nekaj drugačnega. »Nastala je Parada učenja, ki smo jo tri leta razvijali s podporo sredstev Evropske unije, zdaj pa je že drugo leto trden sestavni del TVU. Na 14 prizoriščih Parade učenja – Dneva učečih se skupnosti se bodo prireditelji iz teh okolij predstavili na mestnih trgih in z živahnim dogajanjem nagovarjali najširšo javnost. Razpršenosti dogodkov TVU po vsej državi smo s tem dodali nekaj zgoščenih točk, kjer prireditelji vabijo z razigranostjo in barvitostjo, a z nezmanjšano močjo tešijo radovednost in spodbujajo ustvarjalnost.« Kaj vse in kje se bo dogajalo, lahko spremljate na spletni strani: http://tvu.acs.si/koledar.

Priznanja tistim, ki se nenehno učijo

Medgeneracijsko druženje v Slovenski Bistrici

Kot pravi Zvonka Pangerc Pahernik, jih navdušujejo številni učeči se, ki so se z učenjem osebnostno razvili in spremenili svoja življenja na bolje, pri tem pa spodbujevalno vplivali na svoje ožje in širše okolje. »So zgledi, ki vlečejo, zato so njihove življenjske zgodbe vredne, da jih zapišemo, posnamemo in predvajamo, kjer se le da, še raje pa jih na dogodke TVU povabimo, da v živo izražajo svoj odnos do učenja. Letos bomo za te izjemne uspehe že enaindvajsetič podelili priznanja, v teh letih pa se je nabralo že 208 primerov, ki jih predstavljamo na spletnih straneh. Njihove zgodbe so navdušujoče, zagotovo lahko vsak med njimi najde koga, ki mu lahko postane vzornik.« Na slavnostni otvoritvi letošnjega tedna vseživljenjskega učenja pa bodo priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2016 prejeli: raper Zlatko Zlatan Čordić iz Ljubljane, slikar Vinko Hlebš iz Tržiča in  Janja Urbiha, lokalna turistična vodnica in članica Društva ljubiteljev gradu Snežnik iz Starega trga pri Ložu kot učeči se posamezniki; mladi prostovoljci v Medgeneracijskem središču Zagorje ob Savi kot učeča se skupina, med ustanovami pa bo prejemnica priznanja Hiša eksperimentov iz Ljubljane.

V Tednu vseživljenjskega učenja bodo potekali naslednji dogodki

-        Moč in radost učenja (15. maj)

-        Erasmus+ ni mus, pomaga pa! (16. maj)

-        Parada učenja – Dan učečih se skupnosti (17. maj)

-        Učenje in kultura z roko v roki (18. maj)

-        Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni (19. maj)

-        Radi pišemo z roko (22. maj)

-        Z učenjem do zdravja (23. maj)

V petek, 12. maja, pa v Delavskem domu Trbovlje pripravljajo osrednjo prireditev ob odprtju in vabijo bralke in bralce, da se jim pridružite. Prijave za avtobus, ki bo ob 9. uri brezplačno peljal iz Ljubljane v Trbovlje (ob 14. uri pa nazaj), zbirajo na spletni strani: http://tvu.acs.si/odprtje/2017

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media