Pomoč pri vsakdanji negi

Dobro počutje | maj '17

Pogosto se zgodi, da starejši družinski član nepričakovano obleži zaradi posledic kapi, po zlomu kolka ali se mu močno poslabša kronična bolezen. Svojci se tako rekoč čez noč znajdejo v stiski, kdo in kako ga bo negoval. Kljub naklonjenosti do bolnika in pripravljenosti pomagati je vsakdanja nega zelo zahtevna. Fizični napor zlasti pri negi nepomičnega bolnika ni zanemarljiv. Zelo pomembno je, da znate bolnika pravilno obračati in mu pomagati pri sedanju ali vstajanju oziroma ga premeščati iz postelje na voziček, ga pravilno hraniti in umivati, da ne bodo vsakdanja opravila naporna za oba, da mu ne bi povzročili bolečin ali ga celo poškodovali, obenem pa ne bi prizadeli njegovega dostojanstva.

Osnovne informacije o negi lahko dobite pri patronažni sestri. Koristne nasvete najdete v priročnikih, na svetovnem spletu, pri prodajalcih medicinskih pripomočkov. Obrnete se lahko na društva bolnikov, kjer boste dobili informacije in nasvete iz izkušenj, lahko se priključite tudi kateri izmed skupin za samopomoč.

Pomembno je, da uredite kar se da prijetno bolniško sobo – kolikor je to v danih razmerah sploh mogoče. V resnici je to najpogosteje kar spalnica, v kateri je bolnik do zdaj spal. Po navadi jo je treba nekoliko preurediti, odstraniti kak kos pohištva ali obrniti posteljo, tako da lahko negovalci neovirano pristopajo k postelji, da lahko bolnika dvigujejo in obračajo, če se ne more sam. Vedno pazite na to, da je prostor dobro prezračen in primerno ogrevan oziroma hlajen.

Olajšajmo nego sebi in bolniku

Tako bolnikom kot njihovim negovalcem so v pomoč številni medicinski tehnični pripomočki. Na srečo je zadnja leta izbira teh velika in večinoma so lahko dostopni, veliko si jih je mogoče celo izposoditi. Zelo koristno je, da si priskrbite posebno bolniško posteljo, ki ji je mogoče prilagajati višino in nagib. Taka postelja ima ograjo, ki je zelo uporabna, saj prepreči padce in poškodbe ter olajša obračanje. Če se bolnik lahko ob rob postelje opre s celim stopalom in ima dovolj moči v rokah, da se dvigne, je dobro priskrbeti trapez, saj mu pomaga pri obračanju in sedanju. Uporabna sta tudi premična mizica, ki se primakne k postelji, ter sobno dvigalo za dvigovanje pri preoblačenju postelje ali kopanju.

Zelo priporočljivo je, da na posteljo namestite nepremočljive prevleke za enkratno ali večkratno uporabo. Predvsem pa ne pozabite na blazine, ki zmanjšajo pritisk na izpostavljene dele telesa in preprečujejo nastanek preležanin in dekubitusov. Položite jih na vzmetnico in tudi na sedišče vozička. Kljub blazinam pa bodite pozorni na to, da bolnik vsaki dve uri spremeni položaj telesa, da mu kožo po umivanju z blagim milom dobro osušite ter da leži v oblačilih in posteljnini iz naravnih materialov brez gumbov, zadrg in debelih robov ter so dobro prelikani. Da bi mu olajšali ležanje, so na voljo blazine v obliki valjev različnih velikosti, s katerimi »podložite »določene dele telesa … Verjetno že veste, da lahko kronični bolniki, ki so upravičeni do določenih medicinskih pripomočkov, le-te dobijo na obnovljivo naročilnico, in sicer enako količino štirikrat v letu. To so plenice, predloge ali hlačne predloge, urinski katetri za enkratno uporabo, urinalni kondomi in zbiralniki za seč, nekateri pripomočki za nego urostome, kolonostome ali ileostome ter merilni lističi za krvni sladkor pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Naj dela tudi sam

Pri skrbi za bolnega ali oslabelega svojca nista pomembni samo redna nega in higiena, pač pa tudi vadba, s katero izboljšamo bolnikove gibalne sposobnosti oziroma jih ohranjamo na določeni ravni. Tako odložite čas, ko bo bolnik zaradi napredovanja bolezni popolnoma odvisen od tuje pomoči, hkrati pa preprečujete zaplete, kot so respiratorne težave, zvišan krvni tlak, motnje pri pretoku krvi, osteoporoza. Dokler je bolnik še kolikor toliko gibljiv, naj z vašo pomočjo sam opravi toliko, kolikor zmore. V trgovinah s specializiranimi izdelki lahko dobite namensko oblikovane pripomočke za nego (na primer krtače za lase ali za umivanje s podaljšanim ročajem), lončke za pitje s posebnimi nastavki, prilagojen jedilni pribor … Dokler zmore sam nesti žlico v usta, naj je sam, če zmore dvigniti roko, naj se počeše sam, in podobno. Nekateri z veseljem pomagajo pri manjših opravilih, na primer pri luščenju graha, četudi sede v postelji …

Če lahko stoji, ga podprite, da naredi korak ali dva. Vedeti morate, da se bolniki s težavami pri gibanju bojijo nagniti naprej, da ne bi izgubili ravnotežja in padli. Zato se držijo bolj nazaj in imajo še več težav z vstajanjem. S takim bolnikom vadite pripogibanje telesa naprej, in sicer ga spodbudite, da sede pobere kak predmet s tal, da prime eno in nato še drugo copato in podobno. Če sedi v postelji, lahko uro ali dve sedi tudi na invalidskem vozičku. Občasno ga odpeljite iz sobe v kak drug prostor, kjer se kaj dogaja, ali na prosto. Vendar bodite pozorni, kdor večino dneva preleži v postelji, se bo na vozičku hitro utrudil. 

Zlasti za bolnike z demenco je značilno, da počasi pozabljajo osnovne gibe ali ne razumejo, kar želite od njih. Vsak gib jim morate pokazati in jih spodbujati, da vas posnemajo. Pri tem ne »telovadite« v pravem pomenu besede, pač pa poglejte luč na stropu, sliko na steni ali skozi okno, naredite se, da vam kaj »slučajno« pade na posteljo, in prosite bolnika, da to pobere. Ponudite mu kozarec s pijačo, pri tem pa se malo odmaknite, da bo moral iztegniti roko ali se nekoliko nagniti. Naj take vaje postanejo vsakdanja rutina, a upoštevajte tudi bolnikovo razpoloženje. Če je utrujen, zaspan ali ima bolečine, ne bo mogel sodelovati.

Nekatere medicinske pripomočke dobite brezplačno, to so bergle, hodulje (navadne in s kolesi, torej rolatorji), invalidski voziček, blazina za sedež za invalidski voziček, negovalna postelja, varovalna posteljna z ograjo, posteljni trapez, prostostoječi trapez, posteljna mizica, blazina za preprečevanje preležanin in dekubitusa, sobno dvigalo, dvigalo za kopalnico, toaletni stol, nastavek za WC, sedež za kopalno kad in sedež za kabino za prhanje. Osebni zdravnik predpiše naročilnico za izposojo medicinskih tehničnih pripomočkov (MTP), s katero se oglasite pri pogodbenem dobavitelju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Izposoja je brezplačna, plačate pa varščino za čas uporabe. Specializirana podjetja pripeljejo večje pripomočke tudi na dom, pokažejo, kako ji pravilno uporabljati, in jih tudi prilagodijo uporabniku (recimo nastavitev višine negovalne postelje ipd.).

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media