Od jezera do jezera

Prosti čas | maj '17

Avstrija slovi po številnih jezerih, samo na Koroškem jih je menda čez 200. Na začetku aprila smo se bralci Vzajemnosti odpravili raziskovat največja med njimi, ki spadajo med pomembnejše turistične zanimivosti. Kar za dva avtobusa se nas je nabralo in res smo videli veliko vode, a še marsikaj drugega. Kompasovi vodnici Majda in Lili pa sta poskrbeli tudi za to, da smo izvedeli veliko zanimivega.

Največje in najbolj mondeno Vrbsko jezero (Wörthersee) nas je od postanka v Vrbi spremljalo vse do Celovca. Tu nas je pričakal upokojeni profesor Jože Wakounig, nekdanji predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev in Zbora narodnih predstavnikov, in nas popeljal po mestnih znamenitostih, ki so povezane s Slovenijo in Slovenci. Na stopnicah pred mestnim gledališčem je nastala skupinska fotografija izletnikov. Več fotografij si lahko pogledate na naši spletni strani www.vzajemnost.si.

Ustavili smo se tudi ob vojvodskem prestolu na Gosposvetskem polju, nato pa smo se po zaviti cesti popeljali precej visoko do vasi Krka (Gurk). Tu sta lepo obnovljena nekdanji samostan benediktink in cerkev, ki ju je dala zgraditi sv. Ema Krška. Med drugim smo si ogledali postni prt, s katerim je po stari koroški navadi v času pred veliko nočjo prekrit glavni oltar in je menda najstarejši na Koroškem.

Pot smo nadaljevali do Osojskega jezera (Ossiacher See), ki je po velikosti drugo največje jezero. Nekdanji mogočen samostan ob njem je spremenjen v hotel, ob cerkvi pa je grob poljskega kralja Boleslava II., ki mu je naš Anton Aškerc namenil pesnitev Mutec Osojski. Med potjo do tretjega največjega jezera smo se peljali še mimo dveh manjših jezer – Afritzer See in Brennsee. Ob koncu potepanja po avstrijskem Koroškem pa smo se na kratko ustavili še ob najglobljem in zato tudi najhladnejšem Milštastskem jezeru (Millstätter See).

A. Ž., fotografija: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media