Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan Turk

Dobro je vedeti | jun. '17

DOPLAČILA ZA ZDRAVILA

Bralko zanima, zakaj je dolžna doplačevati za nekatera zdravila, čeprav ima veljavno tako obvezno kot tudi prostovoljno zdravstveno zavarovanje. 

Do tovrstnih doplačil prihaja zaradi uvedbe sistema najvišje priznane vrednosti za terapevtske skupine zdravil (NPV). Pravna podlaga za uvedbo tega sistema pa je pravilnik o razvrščanju zdravil na listo, ki natančneje določa tudi postopke oblikovanja terapevtskih skupin zdravil. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je že leta 2003 uvedel sistem najvišjih priznanih vrednosti za medsebojno zamenljiva zdravila, v katerem je določil, do katere zgornje meje (najvišje priznane vrednosti) bo še kril stroške določenega zdravila z enako učinkovino. Ta vrednost pa je postavljena na ceno najcenejšega zdravila v skupini.

Tudi če ste obvezno in prostovoljno zdravstveno zavarovani, ste zavarovani le do »najvišje priznane vrednosti«, ki jo krije ZZZS. Cena večine zdravil je sicer usklajena s sistemom najvišje priznane vrednosti (NPV), kar pomeni, da doplačilo v večini primerov ne bo potrebno, lahko pa se vendarle zgodi, da boste morali za konkretno zdravilo doplačati nekaj denarja, čeprav gre za nizke vsote, ki običajno ne presegajo enega evra. Kljub temu je priporočljivo, da se za zamenjavo zdravil ne odločate preveč pogosto, saj se boste tako izognili presenečenjem v obliki doplačila. Če niste pripravljeni doplačati za zdravila, povejte to zdravniku, preden vam jih predpiše. Če boste doplačilo zavrnili v lekarni, boste morali nazaj k zdravniku po recept za zdravilo brez doplačila.

Cene zdravil sicer določajo farmacevtske družbe oziroma njihovi zastopniki v Sloveniji. Določajo jih na podlagi predpisov in dogovorov z ZZZS. Vse te cene so vključene v centralno bazo zdravil. Če bi se izkazalo, da je cena določenega zdravila v lekarni drugačna kot v centralni bazi zdravil, in želite glede tega pojasnilo, se lahko vselej obrnete na proizvajalca zdravila oziroma na njegovega zastopnika. ZZZS sicer objavlja terapevtske skupine zdravil in NPV vsaj tri tedne pred njihovo uveljavitvijo, kar omogoča, da proizvajalci zdravil oz. njihovi zastopniki pravi čas prilagodijo cene svojih zdravil na nove vrednosti. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media