MM, KAKO DIŠI

Dobro počutje | jun. '17

Čokoladno-mandljeva tortica s svežim jagodičjem

Za testo potrebujemo:

50 g maslenih piškotov ali piškotnih drobtin

50 g mandljev

200 g temne čokolade

100 g masla

3 jajca

100 g sladkorja

6 do 7 žlic sladkane vode ali sadnega soka

Za kremo potrebujemo:

250 g maskarponeja

150 g kisle smetane

2 žlici sladkorja

500 g mešanega svežega jagodičja

5 dl bistrega sadnega soka ali vode

2 vrečki mešanice za svetli tortni obliv

Priprava: Za testo zdrobimo oziroma zmeljemo piškote in mandlje, čokolado pa z maslom raztopimo nad kopeljo. Pečico vklopimo na 180 do 190 stopinj, večji pekač obložimo s papirjem za peko in nanj postavimo obroč za torto s premerom 24 cm ali manjši pravokoten pekač za narastke.

Posebej dobro spenimo rumenjake s sladkorjem, beljake pa stepemo v sneg. K stepenim rumenjakom prilijemo stopljeno čokolado z maslom, dodamo zdrobljene piškote in mandlje, premešamo, nazadnje vmešamo še beljakov sneg. Narahlo premešamo in naložimo v model. Pogladimo in postavimo v segreto pečico za 20 do 25 minut.

Spečeno testo pustimo hladiti pet minut, nato ga previdno (!) vzamemo iz modela in povsem ohladimo na rešetki. Potem ga preložimo na servirni krožnik in obdamo z obročem, ki smo ga prej pomili. Kolač navlažimo s sladkano vodo, sadnim sokom ali razredčeno in ne preveč sladko marmelado.

Maskarpone pomešamo s kislo smetano in sladkorjem ter z njim namažemo kolač. Pogladimo, nato nanj naložimo sveže in povsem suho jagodičje. Postavimo v hladilnik za 15 minut do pol ure, da se malce učvrsti.

Sadni sok ali vodo v kozici pomešamo z vsebino vrečke za preliv in zavremo. Odstavimo in ohladimo do mlačnega, vendar še vedno tekočega. Torto prelijemo s prelivom, da povsem prekrije sadje, in jo damo v hladilnik za dve uri, da se okusi okrepijo in je primerna za rezanje.

Omleta s špinačo in parmezanom

Za 1 osebo potrebujemo:

100 g mlade špinače

ščep soli

2 jajci

poper, muškatni orešček

žlico mleka ali sladke smetane

maslo ali olje

2 žlici naribanega parmezana

Priprava: Špinačo očistimo, operemo in v ponvi na hitro podušimo, da oveni. Nato odstavimo, posolimo, malce ohladimo in jo na deski grobo narežemo.

Jajci, sol, poper, muškatni orešček in mleko dobro razžvrkljamo. V ponvi segrejemo maščobo, vanjo vlijemo jajčno zmes, prav na hitro premešamo, nato pustimo, da se zmes enakomerno razlije po dnu.

Po minuti ali dveh, ko je omleta na spodnji strani že zapečena, na zgornji pa je še napol mehka, po polovici omlete potresemo špinačo, drugo polovico prepognemo čez špinačo in ponev odstavimo. Tako pustimo omleto počivati še minuto, da zakrkne tudi mehka sredica, nato jo zvrnemo na krožnik. Takoj ponudimo s kosom kruha.

Mojca Koman, fotografiji: Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media