DRUŽENJE JUNIJ

Druženje | jun. '17

VELIKA POLANA

Ob 25. obletnici delovanja Društva upokojencev Velika Polana, ki povezuje člane iz Velike in Male Polane, Brezovice in Hotize, so pripravili svečano akademijo. Udeležili so se je tudi upokojenci iz sosednjih društev in Društva upokojencev Sveti Martin na Muri na Hrvaškem, s katerimi že vrsto let tesno sodelujejo. Polansko društvo, ki ga vodi Stanislav Hozjan, šteje 180 članov, ki se radi udeležujejo prireditev, srečanj in izletov. Zelo dejaven je mešani pevski zbor, ki nastopa na upokojenskih prireditvah in drugih občinskih dogodkih. V prihodnje si želijo ponovno oživitev sekcij pikada in balinanja.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

IZOLA

Društvo upokojencev je imelo v hotelu Delfin redni letni občni zbor, na katerem je predsednik društva Alojz Pečan predstavil letošnji program dela in finančni načrt. Povedal je, da je treba čim prej ustanoviti občinski stanovanjski sklad in tako starejšim občanom omogočiti vključitev na razpis za varovana stanovanja, ki so že v gradnji. Člani so razpravljali tudi o novem statutu Zdusa, s katerim se ne strinjajo, saj menijo, da je osnovna celica zveze društvo, ne pokrajinska zveza.

Na zboru so podelili priznanja Zdusa Alojzu Pečanu ter pevkam Mariji Kolenc, Nadi Benčič in Danici Ivančič. Malo plaketo pa je prejel ŽPZ Sinji Galeb DU Izola in predsednica zbora Zlata Radikon. Pevski zbor pod vodstvom Roberta Vatovca, ki je pred kratkim nastopil na reviji Primorska poje 2017 v vasici Lonjer na Tržaškem ter na Dnevu za spremembe v Izoli, je tudi zaključil zborovanje. 
(Besedilo in fotografija: Z. R.)

TIŠINA

Društvo upokojencev, ki ima skoraj 600 članov, je lani jeseni praznovalo 25. obletnico delovanja. Znotraj društva aktivno deluje več sekcij: glasbena, literarna, kolesarska, pohodniška. Na občnih zborih posebno pozornost namenijo zakonskim parom, ki praznujejo zlato poroko. Letos jih je bilo kar deset, in sicer Marija in Anton Gomboc iz Gradišča, Marija in Jožef Flisar iz Gradišča, Kristina in Jože Gomboc s Krajne, Kristina in Franc Ficko s Krajne, Marija in Franc Bedič iz Murskih Črncev, Vera in Alojz Gider Alojz s Petanjcev, Marija in Janez Ratnik iz Rankovcev, Marija in Rudi Gjergjek s Tišine, Ivanka in Andrej Berden iz Tropovcev ter Bernarda in Vladimir Kous iz Tropovcev.
(Besedilo in fotografija: Nada Mladenović)

ZAGORJE

Društvo upokojencev Zagorje ob Savi je že četrtič sodelovalo na medgeneracijskem festivalu z naslovom Srečen za živet. Organizirala sta ga Medgeneracijsko središče Zagorje v sodelovanju z Mladinskim centrom Zagorje ob Savi. Namen festivala je predstavitev dosedanjega dela medgeneracijskega središča, ki je z letošnjim letom postal tudi del Večgeneracijskega centra Zasavje (VGC Zasavje), širjenje mreže prostovoljstva v lokalnem okolju, krepitev odnosov med organizacijami, zavodi, društvi in ozaveščanje o pomenu medgeneracijskega povezovanja in sodelovanja. Prireditve se iz leta v leto udeležuje več razstavljavcev, nastopajočih in obiskovalcev tako iz lokalnega kot tudi širšega okolja.
(Besedilo: Ani Ule Maček)

MARIBOR

Člani Kluba upokojenih delavcev Ministrstva za notranje zadeve Maksa Perca Maribor so se srečali s prvim predsednikom Republike Slovenije Milanom Kučanom. Predsednik kluba Mirko Ploj je gostu predstavil poslanstvo, vrednote ter delo kluba. Milan Kučan pa je govoril o visoki stopnji zaupanja v slovensko milico na začetkih demokracije, procesih osamosvajanja ter osamosvojitveni vojni, dotaknil se je tudi aktualnih tem. Zanimiva vprašanja so mu zastavili predvsem člani, ki so se z njim srečali v času osamosvojitvene vojne na mednarodnem mejnem prehodu Šentilj. (Besedilo in fotografija: M. P.)

AJDOVŠČINA

Ženski pevski zbor Večernica DU Ajdovščina že več kot 22 let prepeva in razveseljuje poslušalce doma in po svetu. Zadnjih enajst let pod vodstvom Mirana Rustje. Redno se udeležuje pevskega tabora v Šentvidu pri Stični, revije Primorska poje in občinske revije Naši zbori pojo. V lanskem letu pa so pevke izpeljale dva pomembna nastopa: gostovale so pri naših rojakih v Beogradu in Nišu in pri Slovencih v Bruslju. Ponosne so tudi na to, da so prepevale v Evropskem parlamentu. V koledarskem letu zbor naniza okrog 25 nastopov. Letos so sodelovale tudi na reviji ženskih pevskih zborov v Slovenskih Konjicah, konec marca pa so v goste povabile pevsko društvo Zvon iz Šmartna pri Litiji. (Besedilo in fotografija: Marija Petrovčič)

METLIKA

Na začetku maja se je metliško društvo upokojencev že osmič srečalo s podobnima društvoma iz Ozalja in Kamanja iz Hrvaške. Družilo se je blizu 180 upokojencev, ki so se pomerili v vlečenju vrvi, metanju krogle, metanju obročka in nošenju jajca na žlici. V kulturnem programu sta nastopila pevska zbora iz Ozalja in pevski zbor metliškega društva. Upokojenci se med seboj dobro poznajo, saj jih je večina delala v metliških podjetjih. (Besedilo Jože Mozetič, fotografija: Janko Novosel)

ŠTEPANJSKO NASELJE

Upokojenke in upokojenci iz Štepanjskega naselja v Ljubljani se radi družijo s stanovalci Doma starejših občanov Moste-Polje. Z druženjem popestrijo dneve stanovalcem doma in krepijo medsebojne odnose. V decembrskem času so članice na stojnicah pokazale ročne spretnosti v klekljanju, kvačkanju in izdelavi nakita. Letos pa so v domu popestrili maškarado ter razstavili svoja slikarska dela in gobeline. Vsak prvi četrtek v mesecu se dobijo pri ustvarjanju ročnih del, vsak zadnji četrtek ob 15. uri pa v domski knjižnici, kjer poteka knjižni klub. (Besedilo: Antonija Jereb, fotografija: Janez Jaklin)

PIVKA

Praznovanju svetovnega dneva knjige se je pridružilo tudi Društvo upokojencev Pivka s kulturnim večerom, ki so ga pripravili v krožku Beremo skupaj pod vodstvom Nevenke Šelj. Medse so povabili še Danico Pardo, pesnico, pisateljico in kulturno ustvarjalko s Prema. S pesmijo sta prireditev razgibala ženska vokalna skupina Rožmarinke in ženski pevski zbor Društva upokojencev Pivka. Svoj prispevek so pokazali tudi člani, ki niso avtorji, pač pa v krožku sodelujejo zaradi veselja in ljubezni do literarnega ustvarjanja. Večer so zaključili s pesmimi moške vokalne skupine Slavna.
(Besedilo in fotografija: Jožica Knafelc)

KOČEVJE

Društvo upokojencev Kočevje je sredi aprila pripravilo srečanje upokojencev iz pobratenega Društva upokojencev Medvode in Udruge umirovljenika mesta Rab. Skrbno so jim pripravili dobrodošlico in pester program. Skupina udeležencev je odšla v mestni muzej na ogled filma o Kočevski, druga skupina se je podala na pohod po gozdni učni poti, drugi so se udeležili športnih iger v balinanju in pikadu ali pa so si dopoldne zapolnili s kegljanjem s kroglo na vrvici in navijanjem za svoja moštva. Predsednik kočevskega društva upokojencev Jože Kozina je predsednici Društva upokojencev Medvode mag. Mariji Tome in predsednici Društva upokojencev mesta Rab Mariji Batistič Mateša poklonil listino srečanja, predsednici pa sta mu poklonili spominski darili. Razglasili so tudi športne rezultate. V obeh disciplinah so zmagali domačini, ženska ekipa v pikadu in mešana v balinanju. V kulturnem delu programa sta na harmoniko zaigrala učenca Glasbene šole Kočevje, člani DU Medvode so se predstavili s svojo pevsko skupino Sončna jesen, DU Rab pa s folklorno zasedbo.
(Besedilo in fotografija: Barbka Bižal Kolar)

NOVO MESTO

Že 15. revije pevskih zborov PZDU Dolenjske in Bele krajine, ki se je odvijala v Novem mestu, se je udeležilo enajst pevskih zborov. Po mnenju strokovne sodelavke Tatjane Mihelčič Gregorčič bo PZDU Dolenjske in Bele krajine na državnem srečanju pevskih zborov upokojencev zastopal zbor iz straškega društva upokojencev pod vodstvom dirigenta Mitje Bukovca. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

ZADVOR

Društvo upokojencev Zadvor šteje okoli 500 članov in je zelo aktivno, saj so lani organizirali 9 enodnevnih izletov, ki se jih je udeležilo skupaj kar 400 članov. Izvedli so tudi dva izleta v tujino, poleti pa več kopanj v Izoli. Na februarskem občnem zboru so zaznamovali 40. obletnico delovanja društva. Ob tej priložnosti jim je predsednik MZU Ljubljana Marjan Sedmak izročil priznanje za uspešno delo društva. Pregledali so dejavnosti v lanskem letu: med drugim so izvedli tri čistilne akcije, obiskovali so bolne člane in starejše od 80 let, sodelovali so s sadjarsko-vrtnarskim društvom, izvedli nekaj pohodov ter se udeležili trgatve v Vipavski dolini.

Aprila je društvo s Turističnim društvom Zadvor organiziralo izlet na hrvaški otok Rab (na fotografiji). Zanimanje je bilo izredno, saj je imela večina udeležencev med 2. svetovno vojno vsaj enega interniranega sorodnika v italijanskem koncentracijskem taborišču. Delovalo je od julija 1942 do septembra 1943 ob kapitulaciji Italije. Obiska taborišča Kampor se je udeležil tudi 90-letni Jože Prepeluh, eden redkih še živečih nekdanjih internirancev. Podrobno je sotovarišem razložil, kakšno je bilo tam življenje in kako težko je bilo. Med obiskom so k spomeniku umrlim položili venec in obiskali grobove svojcev. (Besedilo in fotografija: Jožef Drab)

LOŠKI POTOK

Delfinke in delfinci so maja pripravili delavnice v Loškem Potoku v sodelovanju z domačim društvom upokojencev. Sedemnajst udeleženk in udeležencev se je udeležilo dveh delavnic – izdelave rož iz lesa in cvrtja – kuheljnov, kjer so bile mentorice upokojenke DU Loški Potok. Zvečer so jim domačini pripravili sprejem s kulturnim programom. Drugi dan pa so jih popeljali po okolici in jim razkazali Antonov muzej ter hribovski vrt Lidije Knavs. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

SENOVO

Pri Društvu upokojencev Senovo vsako leto pripravijo srečanje članic in članov, starih 75 let in več, ki se je letos odvijalo na Velikem Kamnu. Srečanja se je udeležilo 80 članic in članov. Skromno so obdarili 91-letno Marijo Gošek, najstarejšo prisotno članico, Alojza Lesa, najstarejšega člana, ki šteje 91 let, in najstarejši upokojenski zakonski par Hermino in Rudija Prosena. Predsednik društva Ludvik Grilc je v dobrodošlici pozdravil prisotne in nanizal nekaj podatkov o društvu. Lani so praznovali 70. obletnico društva s koncertom mešanega pevskega zbora in izdajo zbornika. Od 658 članov in članic je 287 upokojencev starih 75 in več let, kar 24 je devetdesetletnikov. (Besedilo: Irena Gmajnar, fotografija: Marica Umek)

ŽIROVNICA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 3. maja priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2016. Med prejemniki priznanj je tudi Edvard Kavčič, član in častni predsednik Društva upokojencev Žirovnica, član upravnega odbora Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske, koordinator projekta Starejši za starejše za območje Gorenjske ter predsednik komisije za informatiko pri Zdusu. Priznanje je prejel za izjemne dosežke in dolgoletno prostovoljsko delo na področju socialne dejavnosti. Že leta 1999 je kot predsednik Društva upokojencev Žirovnica uvedel vsakoletno srečanje s starejšimi občani nad 80 let, bil je pobudnik novoletnih obiskov v domovih za starejše ter obiskov predstavnika društva in občine ob rojstnem dnevu starejših nad 95 let. Društvo upokojencev je bilo eno izmed prvih, ki se je leta 2004 pridružilo programu Starejši za starejše, Edvard pa je postal pokrajinski koordinator za Gorenjsko. V program mu je uspelo vključiti 26 gorenjskih društev, v okviru katerih deluje 379 prostovoljcev. Aktiven je tudi v gorenjski pokrajinski zvezi upokojencev. (Besedilo: Zdravko Malnar)

CELJE

Območno društvo bolnikov z osteoporozo Celje je zelo delavno. Med drugim na terenu merijo mineralno kostno gostoto na petnici z ultrazvočnim aparatom ter vse, ki so ogroženi, pošljejo na nadaljnje preiskave. Radi pa se tudi družijo, izobražujejo, se gibajo in spoznavajo prelepe predele Slovenije. Tako so se na začetku maja odpravili v Goriška brda in izlet poimenovali Onstran Sabotina, saj jih je pot vodila tudi na italijansko stran. Prevzeli so jih cerkvica sv. Križa v Kojskem, vasica Šmartno – arhitekturni biser in dvorec Dobrovo. V Vipolžah so si ogledali obnovljeno vilo Vipolže, v Gonjačah pa razgledni stolp in spomenik, posvečen 315 žrtvam druge svetovne vojne. (Besedilo: Jožica Osolnik, fotografija: Tatjana Vajgl)

PRAZNOVALI SO

V februarju je praznoval 100. rojstni dan Viktor Miklič iz Mačkovca v Novem mestu. Ob njegovem prazniku so ga obiskali predstavniki MO Novo mesto, KORK, župnijske Karitas Št. Peter – Otočec in borčevske organizacije. Bil je kolarski mojster, še vedno je zdrav, čil in veder. Vsak dan se sprehodi po bližnji okolici in rad bere. Živi v hiši, v kateri so kar štiri generacije Mikličev.

 

Petnajst let dolenjskih snovanjcev

(podpis slike)

Literarna sekcija Snovanja pri Društvu upokojencev Novo mesto deluje že petnajst let. V njej je delovalo 27 dolenjskih literatov upokojencev, danes je aktivnih 14 članov. Večina med njimi se je ustvarjanju posvetila po upokojitvi, nekateri so začeli pisati najprej prigodniške rime ali pa so ustvarjali le zase. Prevladovali so spomini, vsakodnevne teme, razmišljanja o staranju in žalovanje zaradi izginjanja starih vrednot. Z leti pa so prešli na drug nivo, imajo izoblikovan pristop in vedo, kaj hočejo.

Literarno druženje je neprecenljivo. Omogoča pogovor o literaturi z različnih vidikov, saj ima literatura toliko obrazov, kot je ljudi, ki jo ustvarjajo. Da je vsakokratno druženje snovanjcev nov pogled, je v veliki meri zasluga dobrih mentorjev, v preteklosti Marjance Kočevar in Smiljana Trobiša, od leta 2012 naprej pa se jim posveča znani novomeški novinar Milan Markelj. Snovanjci so do zdaj izdali 26 knjig v skupni nakladi 10.980 knjig. Če temu prištejemo še deset zbornikov društva upokojencev, je to skupaj 16.000 knjig, ki so vse prodane, razdeljene ali podarjene. A literati so bili prepuščeni samozaložništvu in sami sebi, na srečo so pri Društvu upokojencev Novo mesto, predvsem predsednica Rožca Šonc, upoštevali pobudo literatov ter v dejavnost društva uvrstili tudi založništvo. Založba Snovanja pri DU Novo mesto je začela poslovati sredi leta 2015 in do zdaj je v njej izšlo že osem knjig. A to še zdaleč ni vse, kar počnejo snovanjci. Samo v letu 2016 so s svojimi nastopi zaznamovali 86 literarnih dogodkov in imeli na njih posamezno 157 nastopov, kjer so brali svojo prozo in poezijo.

(Besedilo: Marinka Marija Miklič, fotografija: Milan Markelj)

IZ DOMOV

V Koleziji o Ivanu Groharju

V Domu starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, enota Kolezija, so zaznamovali 150. obletnico rojstva impresionističnega slikarja Ivana Groharja, ki se je rodil 15. junija 1867 v Spodnji Sorici in umrl leta 1911 v Ljubljani. Lani jeseni so pripravili razstavo slik slovenskih impresionistov Riharda Jakopiča, Mateja Sternena, Matije Jame in Ivana Groharja, ki so si jo stanovalci z zanimanjem ogledali. Mag. Olga Paulič, umetnostna zgodovinarka, ki v domu že petnajst let kot prostovoljka vodi študijski krožek Pogovori o umetnosti in ohranjanje možganske vitalnosti, pa je pripravila predavanje o impresionističnem slogu in slikarjih. Marca letos pa je pripravila podrobno predavanje posebej o slikarju Groharju. Stanovalci so z zanimanjem spremljali predavanje in pri tem obujali svoje poznavanje impresionizma. Besedilo in fotografija: Roza Micevska

CERKVENJAK

Člani društva upokojencev so se zbrali na 42. občnem zboru, ki so ga z nastopi popestrili pevke društva ter otroci osnovne šole Cerkvenjak-Vitomarci. Zbrani so ugotovili, da so pripravljeni program za prejšnje leto v celoti izpolnili. Največ članov se udeležuje športnih aktivnosti in izletov, v programu Starejši za starejše pa osem prostovoljcev obiskuje 265 starejših občanov.

Ker je vodstvu društva potekel mandat, so izvedli volitve. Za novega predsednika društva so člani izvolili Feliksa Fekonjo, potrdili so tudi celoten upravni odbor in druge organe društva. Sprejeli so tudi načrt dela in finančni načrt za letošnje leto ter podelili pohvale za prispevek k napredku društva Erni Rojko, Cvetki Rojnik in župniku Janku Babiču. (Besedilo: F. F.)

 

VELENJE

Člani Društva invalidov Maribor (DIM) in člani Kluba upokojencev Gorenje (KUG) se vsako leto srečajo dvakrat. Tudi na majskem srečanju v Velenju sta bili na prvem mestu druženje in prijateljstvo, čeprav so se pomerili v igranju namiznega tenisa. Prva leta druženja so bili gostje iz Maribora uspešnejši, zdaj pa imajo v zadnjih nekaj letih več uspeha Velenjčani. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media