Ekološke rešitve proti škodljivcem na vrtu

Prosti čas | jun. '17

Tokrat vam predstavljamo ekološke rešitve, kako se znebiti uši, pršic, rastlinjakovega ščitkarja in korenjeve muhe na zelenjavnem vrtu. Uši naredijo največ škode na fižolu, blitvi in špinači. V zgodnjem poletju povzroča škodo tudi korenjeva muha, ki napada korenček, peteršilj, pastinak, zeleno, komarček in kumino. Ukrepati je treba tudi proti škodljivcem na sadnem vrtu.

Spomladi se najprej razvijejo listne uši, za njimi pa koristni organizmi. Na rastlini pustite nekaj uši, da postanejo hrana koristnim organizmom, prve kolonije pa uničite z roko. Zmečkane uši oddajajo kemične signale, ki preženejo tudi preživele uši. Po mečkanju uši uporabite tudi pripravek na osnovi olja navadne ogrščice, ki uniči tudi njihova jajčeca. Poleg uši deluje tudi na pršice in rastlinjakove ščitkarje, ki jih opazite na paradižniku. Pršice se rade pojavijo v vročem poletju in so največkrat na fižolu, kumarah, jajčevcu in bučkah. Če uporabite olje oljne ogrščice v razpršilki, ni bojazni za poškodbe na listih. Varstvo ponovite vsaj dvakrat v presledku 7 do 10 dni, škropite v večernih urah.

Pikapolonice, ki obožujejo uši, lahko prinesete celo iz narave. Vsako pikapolonico odložite na svojo rastlino med uši. Zelo hitro boste videli, kako so učinkovite. Naravni sovražniki uši so tudi najezdniki, trepetalke, tenčičarice, strigalice, ptice pevke in celo žabe. Uši se največkrat pojavijo na fižolu in špinači, rastlinjakov ščitkar pa na paradižniku. Rastline, ki odvračajo uši, so česen, koriander, kumina, čebula, redkvica, tagetes, timijan, žajbelj in šetraj. Za zmanjšanje listnih uši na vrtninah je treba tudi zmerno gnojiti. 

Korenjeva muha zalaga jajčeca v korenček, peteršilj, pastinak, zeleno, komarček in kumino. Jajčeca odlaga od konca maja do sredine julija, druga generacija pa leta od septembra do oktobra. Napaden korenček gnije, obraste se z mnogimi laski, listje postane vijoličasto, rastlina pa propada. Če sejete korenček na začetku junija, se izognete napadu. Okrog rastline lahko naredite zastirko iz pelina, vratiča, sivke ali jih posujete z lesnim pepelom, da pokrijete vrat korena. S korenjevo muho boste imeli manj težav, če boste sejali korenček v mešanih posevkih s čebulo, česnom, porom, drobnjakom. Med vrste korenja in drugih ogroženih rastlin nastavite tudi velike rumene lepljive plošče, na katere se ujamejo korenjeva muha in drugi škodljivci na vrtu. 

Škodljivci na sadnem vrtu

Junija kontrolirajte predvsem listne uši, ki so najpogostejši škodljivci na sadnem vrtu. Če imate sadovnjak blizu gozda, srečate tudi vrsto drugih škodljivcev. Uši sesajo rastlinske sokove, zavirajo novo rast, deformirajo plodove in prenašajo viruse. Uši zvijajo liste in posledično onemogočajo učinkovit nanos pripravkov za ekološko varstvo rastlin. Živijo v tesnem prijateljstvu z mravljami, ki sesajo izločke uši in tako motijo koristne insekte. Na rdečem ribezu prepoznate napad rumenih uši po rdečkastih tvorbah na zgornji strani listov. Nadležne so pršice in listne uši na jagodah.

Agrume napadajo predvsem kaparji in pršice. Močan napad kaparjev lahko rastlino izčrpa ali celo uniči. Pršice se rade naselijo v suhem in vročem ozračju, zato jih z rednim orošanjem listne površine motite. Kaparji in uši izločajo medeno roso, na kateri se na listih pojavi gliva, ki povzroča sajavost na listih. Proti listnim ušem se lahko po naravni poti borite z ohranjanjem koristnih organizmov in sajenjem odvračalnih rastlin. Če je prag škodljivosti listnih uši na drevju presežen, je treba ukrepati s škropivi na osnovi oljne ogrščice. Pripravek v razpršilki je namenjen uporabi na manjših površinah posameznih rastlin. Je brez karenčne – čakalne dobe in nenevaren čebelam ter drugim koristnim organizmom, kot so pikapolonice, tenčičarice, muhe trepetavke idr. 

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media