Z naravo nad bolečinami v želodcu

Dobro počutje | jun. '17

Zdravila za lajšanje težav z želodcem so na tretjem mestu najpogosteje uporabljenih zdravil. Vsak dan veliko ljudi spremljajo bolečine v trebuhu ali jih peče zgaga. Vendar pa samo gašenje požara ne pomaga. Poiskati je treba vzroke želodčnih težav in jih odpraviti.

Za boleč in razdražen želodec ter zgago je vsaj delno kriv hiter način življenja, v katerem si ne znamo vzeti časa zase. Nepravilno prehranjevanje, neredni obroki, kajenje, pitje alkohola in stres povzročijo, da želodec čezmerno izloča solno kislino. Bolečine in nelagodje v zgornjem delu trebuha oziroma spodnjem delu prsnega koša, občutek želodčne polnosti, napenjanje, spahovanje in zgaga so znak, da se je porušilo ravnovesje v zaščitni plasti sluznice. Ko se takšne težave enkrat pojavijo, jih lahko odpravimo le z nevtraliziranjem kisline v želodcu in okrepitvijo zaščitne prevleke, ki prihaja s kislino v neposreden stik. Na pomoč nam lahko priskočijo sintetična zdravila, z njimi naj bi se sami zdravili največ dva tedna, saj so stranski učinki lahko škodljivi, prinesejo pa le trenutno olajšanje, težav pa ne rešijo.

Če želimo odpraviti želodčne težave, je treba najprej poskrbeti za redno in uravnoteženo prehrano. Seveda je poleg tega, kako in kdaj jemo, pomembno tudi, kaj jemo. Premastna, sladka hrana in tudi mlečni izdelki nam lahko škodujejo. Najbolje je, da se opazujemo in spremljamo, kdaj se problemi pojavijo, in hrano, ki nam dela preglavice, črtamo z jedilnika.

Kamilica, aloe vera, sladki koren

Pomagamo si lahko z naravnimi učinkovinami, ki omogočajo tudi celjenje sluznice, saj vzpostavijo naravni in telesu prijazen ščit za želodčno sluznico ter sluznico požiralnika, ki prepreči stik z želodčno kislino, hkrati pa poskrbijo, da se sluznica obnovi in vrne v prvotno stanje. Na ta način se spet vzpostavi ravnotežje, in to brez nezaželenih stranskih učinkov. Že v tradicionalni medicini so za odpravljanje težav z želodcem uporabljali kamilico, aloe vero in sladki koren.

Kamilica deluje protivnetno ter pospeši celjenje in zdravljenje poškodovane sluznice. Aloe vero poznamo po zaščitnem delovanju na sluznico želodca, zavira pa tudi izločanje želodčne kisline. Tudi sladki koren odpravlja vnetje želodčne sluznice in želodčne razjede. Deluje tako, da spodbuja izločanje zaščitnih snovi iz celic, ki so v stenah želodca, in povečuje mikrocirkulacijo sokov v prebavnem traktu. Količina želodčne kisline tako ni zmanjšana, kar je pomembno za dobro prebavo, hkrati pa je želodčna sluznica zaščitena.

Danes je učinkovitost omenjenih rastlinskih izvlečkov podkrepljena z mnogimi farmakološkimi izsledki in raziskavami. Njihove sinergijske učinke združujejo tudi nekateri medicinski pripomočki, ki takoj odpravijo bolečino in zgago, obenem pa zavirajo vnetje, zaščitijo in obnovijo sluznico želodca in požiralnika.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media