Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec 

Dobro je vedeti | jun. '17

STRANSKI UČINKI ZDRAVIL V PROSTI PRODAJI

Bralka, stara 76 let, ima pet let neredno bitje srca, zato redno jemlje Marevan, Concor, Ampril HL in Atorvastatin. Krvavitev ali drugih zapletov do zdaj ni bilo. Še vedno skrbi zase in za moža, kuha, pospravlja, ima manjši vrt, igra karte, se druži s prijatelji in rada hodi v naravo. Vedno bolj pa jo moti občasna pozabljivost (ali je zaklenila vrata, izključila likalnik, kam je položila ključe). Sprašuje, ali bi ji za boljši spomin pomagal Bilobil.

Pripravke drevesa Ginko biloba (Bilobil) so v zdravilstvu uporabljale že najstarejše civilizacije za najrazličnejše namene. Kar pri 38 boleznih ga pri odraslih uporabljajo še danes. Obstajajo dokaj dobri znanstveni dokazi o učinkovitosti predvsem v povezavi z izboljšanjem prekrvitve možganov, s čimer je povezan tudi vpliv na kratkoročni spomin, miselne sposobnosti in koncentracijo pri starejših. Pri drugih boleznih so znanstveni dokazi bolj nejasni.

Če bi upoštevala samo koristi zdravila, bi rekla, naj poskusi enomesečno jemanje, ko se že lahko pokažejo ugodni učinki. Zavedati pa se moramo, da imajo najrazličnejši pripravki, zdravila ali prehranska dopolnila, ki jih lahko dobimo brez recepta, tudi stranske učinke in vpliv na morebitna zdravila, ki jih redno jemljemo. Izkušnje imam, da večina bolnikov zelo pozorno prebere stranske učinke predpisanih zdravil, pri pripravkih, ki jih dobimo v prosti prodaji, pa smo bistveno manj previdni.

V navedenem primeru je pomislek ob jemanju Marevana. Tveganje za spontane krvavitve ob sočasnem jemanju Bilobila je dokazano večje. Podobno velja tudi za kombinacijo z Aspirinom ali njemu podobnih zdravil. Zaradi učinkovin, ki so v Amprilu HL, se lahko ob sočasnem jemanju Bilobila poviša krvni tlak, spremeni se lahko tudi učinkovitost atorvastatina. Možnosti so majhne, vendar obstajajo.

Pozabljivost je prav gotovo neprijetna, vendar bralka številne dejavnosti še vedno dokaj z lahkoto opravlja. Prepričana sem, da objektivno motnje spomina niso pomembne stopnje in so del normalnega staranja. Pri tehtanju za in proti bi se zaradi povečanega tveganja krvavitve izognila jemanju Bilobila. Način življenja s telesno in miselno dejavnostjo v največji meri pomaga pri ohranjanju spomina. 

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 5. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media