OD VSEPOVSOD

jun. '17

Mednarodni festival alpskega cvetja

Kdor želi spoznati izjemno rastlinsko bogastvo Bohinja in okolice, se lahko še deset dni udeleži dogodkov 11. mednarodnega festivala alpskega cvetja v Bohinju. Pripravili bodo več vodenih botaničnih izletov (tudi kolesarskih), v kulturnem domu v Stari Fužini so na ogled vezenine s cvetličnimi motivi, občasno bodo delavnice vezenin, delavnice nabiranja in prepoznavanja cvetja, koncerti, predavanja o užitnih divjih rastlinah ter apiterapiji in čebeljih izdelkih. Ob petkih bodo vaški dnevi (v Studorju in Srednji vasi), ob koncu tedna pa bo še posebej živahno, med drugim bo tržnica v Bohinjski Bistrici, potekali bodo različni kulturni in kulinarični dogodki, pohodi, predavanja … Zaključek festivala bo v nedeljo, 11. junija, na Voglu.

Junij v Ljubljani

Od 8. do 26. junija bodo dogajanje v glavnem mestu popestrile številne plesne, gledališke in glasbene prireditve, namenjene vsem generacijam. In to brezplačno. Čez dan bodo na Kongresnem trgu potekale zabavne prireditve in dogodki za otroke, zvečer pa bodo uživali ljubitelji visoke kulture. Ker nosi Ljubljana tudi naziv Unescovo mesto literature, bodo udeleženci pred večernimi prireditvami prisluhnili literarnim utrinkom v izvedbi Andreja Rozmana - Roze.

Pazimo na kožo, samo eno imamo

Dermatologi tudi letos pred poletno sezono opozarjajo, da se moramo zaščititi pred sončnimi žarki. In to ne le na počitnicah ob morju, saj nas sonce lahko opeče tudi v gorah, pri opravilih na prostem, med rekreacijo, skozi steklo. Sončni žarki prodrejo tudi skozi oblačila, zato nosimo ohlapna, gosto tkana ter neprosojna oblačila. Poliester odbija več žarkov in tako daje večjo zaščito kot bombaž, lan, svila ali viskoza. Pokrivalo naj bo s širokim robom, ki prekriva obraz in nos, ter podaljškom iz blaga, ki na zadnjem delu sega do konca vratu. Redno uporabljajmo sredstva za zaščito pred soncem. Pri tem bodimo pozorni na ušesa, nos, vrat, ramena, tilnik, predel za koleni, meča in nart. Ob močnem soncu oči zaščitimo s kakovostnimi očali z ustrezno UV-zaščito. Ker oblaki prepuščajo UV-žarke, se moramo zaščititi tudi v oblačnem vremenu. V času, ko je sonce najmočnejše, to je med 11. in 15. uro, pa se zadržujmo v senci.

Ker si koža zapomni vse, kar je doživela, niti ni čudno, da je kožni rak najpogostejša oblika raka. Najnevarnejši je maligni melanom. Približno tretjina se jih razvije iz obstoječega kožnega znamenja, dve tretjini pa se pojavita kot novo znamenje kjer koli na koži, lahko tudi na sluznicah.

Zato si redno, vsaka dva do tri mesece, pozorno pregledujmo kožo: pred ogledalom pozorno pregledamo obraz in ušesa, s pomočjo sušilnika za lase pregledamo lasišče; pregledamo dlani in notranje strani podlakti in nadlakti, s pomočjo ogledala še komolce in pazduhe; nato vrat, trebuh in prsi, ženske predel pod dojkami; s pomočjo manjšega ročnega ogledala pregledamo tilnik, ramena in hrbet ter zadnjo stran stegen in zadnjico. V sedečem položaju pregledamo še notranjo stran stegen, narte in podplate ter nohte in predel spolovil. Pri kožnih znamenjih bodimo pozorni na spremembe oblike, velikosti, robov in barve. Če se nam zdi kaj nenavadno, obiščimo zdravnika.

Poletje na Soriški planini

Na Soriški planini, na katero se bo kmalu vrnila pašna živina, že vse cveti. Zato 10. in 11. junija pripravljajo prireditev Pozdrav poletju: Alpsko cvetje na Soriški planini. Obratovala bo dvosedežnica Lajnar, v gostišču Brunarica bodo pripravili čaje in jedi, obogatene s planinskimi cvetlicami. V nedeljo, 11. junija, ob 13. uri bo zeliščarica Jožica Bajc Pivec vodila zeliščarsko delavnico. Zanjo so obvezne prijave na tel. št.: 040 565 891 (Polona Golija).

Zadnji junijski konec tedna pa vabljeni na Pozdrav počitnicam, uradni začetek poletne sezone na Soriški planini. Med drugim si lahko ogledate 3. etapo kolesarskega tekmovanja Trans Julius, otroci se lahko sprehodijo po učni poti in udeležijo različnih športnih dejavnosti na prostem, odrasli pa vodenega pohoda po rapalski meji.

  

Festival zdravja

Lekarna Ljubljana pripravlja v soboto, 17. junija, 4. festival zdravja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Obiskovalci bodo lahko opravili številne brezplačne preventivne meritve, se posvetovali z magistri farmacije in drugimi strokovnjaki. Letošnji festival bo v veliki meri namenjen družinam, njihovemu zdravju in dobremu počutju: otroci se bodo udeležili zanimivih in poučnih delavnic ter v družbi zmajčka Malčka spoznali igre iz mladosti njihovih babic. Vstopnine za dogodek ni, bodo pa na voljo ugodni nakupi izdelkov za ohranjanje zdravja. Več informacij na: www.lekarnaljubljana.si.

V Idrijo med čipke

V Idriji, enem naših najbolj znanih klekljarskih središč, bo od 16. do 18. junija potekal 36. festival idrijske čipke. Svečano odprtje bo v petek ob 21.30 na Mestnem trgu. Obiskovalci si bodo v naslednjih dveh dnevih na razstavah v Centru idrijske čipke in prostorih čipkarske šole (Prelovčeva ulica), Mestnem muzeju na gradu Gewerkenegg ter različnih galerijah ogledali tradicionalne čipke in sodobne izdelke z idrijsko čipko. Med drugim bodo uporabo čipke na sodobnih oblačilih predstavile klekljarice Slovenskega kulturnega društva Triglav Split.

V različnih kotičkih mesta bodo svoje spretnosti izkazovale klekljarice iz Društva klekljaric idrijske čipke ter učenci in učenke Čipkarske šole Idrija, vsi skupaj se bodo v nedeljo pomerili na državnem tekmovanju za priznanje Ivanke Ferjančič. Pestra bosta tudi strokovni program za klekljarje in klekljarice ter spremljevalni program za obiskovalce: sejem domače in umetnostne obrti, dogodki, namenjeni otrokom, športni navdušenci bodo lahko tekmovali za »zlat klikl«, ob večerih bodo na trgu nastopale glasbene skupine. Podrobnejši program je na: http://festivalidrijskecipke.si/.

V muzeje in galerije ponoči

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij ter drugih ustanov s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture in zgodovine. Letos bo potekala že 15. leto zapored, in sicer v soboto, 17. junija, od 18. do 24. ure. V 52 krajih bodo potekale številne brezplačne prireditve – od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, pogovorov, ogledov do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij. Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, predvsem tistim, ki v kulturne ustanove bolj poredko zaidejo.

Poletna muzejska noč poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, s sodelovanjem Ministrstva za kulturo RS in Tehniškega muzeja Slovenije. V Ljubljani bo prevoznik GoOpti brezplačno omogočil prevoz med nekaterimi muzeji. Več informacij najdete na www.muzejska-noc.si in v brezplačni knjižici, ki bo na voljo v sodelujočih ustanovah in turističnoinformacijskih centrih.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media