Nasveti v lekarni so brezplačni

Dobro počutje | jun. '17

Pred nekaj tedni je v javnosti završalo ob informaciji, da so od zdaj nasveti lekarniških farmacevtov plačljivi. Marsikdo si zato ne upa prav nič vprašati, ko pride po zdravila. A preplah je odveč: osnovno svetovanje ob izdaji ali nakupu zdravil v lekarnah (kako pravilno uporabljati zdravila, katero sredstvo pomaga pri kaki težavi in podobno) je še vedno brezplačno.

Kot so nam pojasnili na Lekarniški zbornici Slovenije, so v lekarnah že pred časom vpeljali projekt farmacevtske skrbi posebej za prepoznavanje bolnikov z visokim tveganjem razvoja arterijske hipertenzije in sladkorne bolezni ter svetovanje pri zdravljenju z zdravili pri različnih diagnozah.

Vse več ljudi pa uporablja sočasno več zdravil, saj jih pestijo različne bolezni, in pogosto potrebujejo podrobnejše nasvete. Zato so razvili storitev Pregled uporabe zdravil. To pa je plačljiva storitev, saj zahteva daljši zaupen in poglobljen pogovor med pacientom in posebej usposobljenim magistrom farmacije. Pregled je priporočljiv za vsakogar, ki uporablja zdravila, izdana na recept ali brez recepta, prehranska dopolnila in druge izdelke, še posebej pa za vse, ki uporabljajo 5 ali več zdravil sočasno in/ali več odmerkov zdravil na dan.

Kako poteka pregled uporabe zdravil? Pacient se v najbližji lekarni naroči na pregled, s sabo prinese vsa zdravila in druge pripravke, ki jih jemlje, našteje svoje bolezni, alergije … Magister farmacije preuči zdravila ter pacientu predstavi interakcijo med njimi, preveri njegovo razumevanje o zdravljenju, prepozna morebitne težave kot posledice napačne rabe zdravil in predlaga ukrepe. Predvsem pa pacientu pojasni: kako mora jemati zdravila (lahko tablete deli ali drobi, lahko kapsulo odpre), kako hrana in pijača vplivata na njihovo delovanje, kakšni so mogoči nezaželeni učinki; lahko zdravila jemlje skupaj s prehranskimi dopolnili, zeliščnimi pripravki in zdravili brez recepta; kako shranjevati zdravila, ali vplivajo na sposobnost pri vožnji in delu s stroji ipd. Ob zaključku pripravi seznam zdravil in ga zapiše na osebno kartico zdravil (OKZ), priporočljivo jo je imeti vedno s sabo in jo predložiti pri zdravniških pregledih.

Potrebujem napotnico zdravnika? Za pregled uporabe zdravil se odloči vsak sam in ne potrebuje napotitve zdravnika. Za posvet se dogovorite med osebnim obiskom v lekarni ali se najavite po telefonu.

Kolikšne so cene svetovanja? Strokovni posvet med pacientom in magistrom farmacije traja od 20 do 30 minut, stane pa 27,59 evra.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media