Mladinski hoteli – tudi za upokojence

Prosti čas | jul. '17

V hostlih lahko spoznate veliko popotnikov.

Mladinski hoteli (youth hostli) so v zadnjih desetletjih precej spremenili svojo podobo. Če so bili nekoč namenjeni predvsem šolarjem in mladim popotnikom, so danes v njih dobrodošli prav vsi, tudi najstarejši gostje, saj starostne omejitve praviloma ni več. Tovrstna prenočišča so konkurenčna cenejšim hotelom, vendar v njih za ceno prenočevanja dobite veliko več: ne le strehe nad glavo, temveč tudi prijetno druženje, spoznavanje lokalnih običajev in možnost udeležbe pri organiziranih dejavnostih.

Sobe seveda niso več le skupinske, temveč so na voljo tudi enoposteljne, dvoposteljne ali namenjene družinam. V zadnjih sta običajno pograda, pogosto pa tudi kopalnica. K prenočitvi običajno spada še zajtrk. Ta je lahko zelo različen – od preprostega s kruhom, marmelado in maslom pa do samopostrežnega z izbiro, kakršne se ne bi sramovali niti boljši hoteli. Marsikje sta ob doplačilu na voljo tudi kosilo in večerja. Kjer ne strežejo hrane, je pogosto na razpolago manjša kuhinja, v kateri lahko skuhate obrok ali pa vsaj kavo in čaj. V hotelih je običajno na voljo nekaj športnih igrišč in rekvizitov ter obilica informacij, s pomočjo katerih lahko čim bolje spoznate bližnjo okolico.

Več kot stoletna tradicija

Vse našteto velja predvsem za mladinske hotele, ki delujejo pod okriljem mednarodnega združenja IYHF – International Youth Hostel Federation. Njihov razpoznavni znak je modri trikotnik z belo smreko in kočo, ki se mu je v novejšem času pridružila kratica HI – Hostelling International (www.hihostels.com).

Mladinski hotel z razgledom - Cfhiayi, Tajvan

Zamisel za ureditev cenovno dostopnih prenočišč se je pred več kot sto leti porodila nemškemu učitelju Richardu Schirrmannu. Ta se je pogosto odpravil na pohode z učenci. Tako so se poleti leta 1909 na poti v Aachen pred nevihto zatekli v prazno šolo in utrnila se je ideja – šolske zgradbe so v času počitnic vendar prazne. Torej lahko ponudijo preprosto prenočišče tudi večjim skupinam. Za zamisel je navdušil podjetnega trgovca in leta 1912 je odprl prvo mladinsko prenočišče v gradu sredi mesta Altena. Zgledu so počasi sledili tudi drugje in začeli so ustanavljati zveze mladinskih prenočišč v različnih državah. Schirrmann je bil pobudnik in ustanovitelj mednarodne zveze IYHF. Prenočišča so bila sprva res namenjena šolarjem in njihovim spremljevalcem. Pogosto je bilo v njih komaj kaj več kot slamnate blazine na tleh. Poleg tega so mlade spodbujali, da so pomagali pri morebitnih delih na objektu in jih vključevali v dejavnosti na prostem. Z razvojem turizma pa so se spreminjala tudi mladinska prenočišča in danes predstavljajo cenovno privlačno alternativo hotelom. Hostelling International je največja mreža tovrstnih prenočišč, v katerih je do 40 milijonov prenočevanj letno. Nepridobitna organizacija zagotavlja določene standarde v mladinskih prenočiščih in skrbi za promocijo ter trženje hotelov.

Pri nas je zastopnik Popotniško združenje Slovenije – PZS (www.youth-hostel.si). Če nameravate prenočevati v tovrstnih hotelih, se včlanite pri njih. Za člane HI je cena prenočitve namreč nekaj evrov nižja, poleg tega pa je mogoče s člansko izkaznico uveljavljati popuste v muzejih, galerijah in pri različnih turističnih zanimivostih ter športnih dejavnostih. Letna članarina za popotnike nad 29 let znaša 9,5 evra, medtem ko najmlajši odštejejo skoraj polovico manj. Na voljo pa so tudi družinske in skupinske izkaznice.

Pod okriljem HI je v Sloveniji več kot 40 mladinskih hotelov – od Murske Sobote, Bohinja pa do Pirana. Po svetu pa lahko člani HI izbirajo med več kot 4000 hoteli v 80 državah. Uspešno zamisel mladinskih hotelov so začeli posnemati tudi številni drugi posamezniki in nastala so nova združenja. A zveza HI je še vedno največja in ena izmed najuspešnejših, saj zagotavlja najboljše in enake standarde po vsem svetu. Cene v mladinskih hotelih so različne. V slovenskih boste odšteli od 11 evrov navzgor za prenočevanje v skupinskih sobah in od 15 do 30 evrov na osebo za spanje v dvoposteljnih sobah z zajtrkom.

Spanje v zaporu

Bi prenočevali v nekdanjem zaporu v Stockholmu?

Mladinski hoteli so lahko zelo različni. Nekateri so prav presenetljivo posebni in kar nekaj jih je urejenih v nekdanjih zaporih. Pri nas je to Celica v Ljubljani, na Švedskem pa je urejen v Stockholmu. Stoji na otoku Langholmen, ki je z mostovi povezan z mestnim središčem. V veliki rumeni zgradbi vas pričaka recepcija prijetnega videza, čeprav je za rešetkami. Dolgi hodniki s kovinskimi stopnišči v več nadstropjih še vedno spominjajo na zapore, čeprav so zadnji zaporniki zapustili celice leta 1975. Zapori so bili zgrajeni že davnega leta 1840, po dolgotrajni prenovi pa so leta 1989 v njih odprli hotel. Pravzaprav kar dva, saj je del nekdanjih celic razkošneje opremljen in je zato tudi dražji, drugi del pa je preurejen v mladinski hotel in poleg manjših sob premore še celice z več ležišči, v katerih je bivanje najcenejše. Večina celic premore svojo kopalnico, telefon in televizor, kar je v mladinskih hotelih pravzaprav že nadstandard. Vhodi v celice so podobni kot v zaporniških časih. S to razliko, da dobite ključ od vrat, za zajtrk pa na mizi ne čakata le voda in kruh. Edina resna omejitev je prepoved kajenja v sobah.

Udobje na severu Nemčije

Eno najprijetnejših izkušenj smo na družinskem potovanju s psom vred doživeli na skrajnem severnem koncu Nemčije. Gričevnata pokrajina, ki se imenuje Holsteinska Švica, je posejana z jezeri, a se ne postavlja z gorami. Najvišji vrh Bungsberg sega le skromnih 168 metrov visoko. Je pa to najvišji vrh najsevernejše nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein. Številna jezera niso nič manj privlačna od bližnjih morskih obal in tako je v manjših krajih kar dobro razvit turizem. Eden najbolj znanih je letoviški Bad Malente, v katerem smo našli ugodno prenočišče v mladinskem hotelu (jugendherberge), poimenovanem po kraju. Hotel je pisan na kožo družinam in ljubiteljem narave, saj stoji na redko poseljenem polotoku tik ob jezeru. V hotelu smo srečali več družin pa tudi nekaj upokojenskih parov. Presenetila sta nas res prijazno osebje in ponudba, kakršne se ne bi sramovali niti hoteli z nekaj zvezdicami. Zajtrk in druge obroke so stregli v veliki jedilnici z idiličnim razgledom na bližnje jezero Kellersee. V hotelu smo imeli na voljo brezplačni internet, sobo z različnimi družabnimi igrami, v priročnih avtomatih pa je bilo mogoče dobiti kakšen prigrizek ali pijačo. Bližnje jezero je idealno za namakanje v poletnih mesecih in za različne vodne športe vse leto. Odločite se lahko tudi za križarjenje, saj je mogoče z ladjo, ki pluje skozi vodne kanale, obiskati kar pet okoliških jezer. V bližnjih mestecih Eurin in Plon je vredno obiskati še lepo ohranjena gradova, ki ju pogosto poživljajo z različnimi prireditvami.

Pri načrtovanju naslednjega oddiha vsekakor velja upoštevati tudi ponudbo mladinskih hotelov. A vsaj v poletnih mesecih je priporočljiva rezervacija, saj je v tem času povpraševanje daleč največje.

Besedilo in fotografije: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media