O varni rabi zdravil

Dobro počutje | jul. '17

V boju proti vdoru ponarejenih zdravil pripravljajo članice Evropske unije vrsto zaščitnih ukrepov, s katerimi želijo z boljšo sledljivostjo zdravil zagotavljati večjo varnost pri zdravljenju z njimi, in Slovenija je med prvimi članicami, ki so že ustanovile nacionalno telo – Zavod za preverjanje avtentičnosti zdravil Slovenije (ZAPAZ). Novost naj bi zaživela čez slabi dve leti. Na pomen zagotavljanja dostopnosti zdravil na tako majhnem trgu, kot je Slovenija, in na temeljit nadzor nad kakovostjo, varnostjo in učinkovitostjo izdelkov in medicinskih pripomočkov so opozorili na nedavnem strokovnem posvetu, ki so ga pripravili ob deseti obletnici Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Udeležence posveta je pozdravila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je poudarila, da je slovensko zdravstvo pred pomembnimi izzivi, da pa je področje regulacije zdravil eno bolj urejenih v državi.

V razpravi so številni strokovnjaki spregovorili o novostih in načrtovanih sistemskih prijemih – od preprečevanja vdora ponaredkov zdravil, sprememb na področju kliničnih študij do nadzora nad medicinskimi pripomočki, novosti pri obvladovanju farmakovigilance (preverjanje in zagotavljanje varnosti zdravil tudi potem, ko ta že pridobijo dovoljenje za promet) in pri uporabi veterinarskih zdravil pa tudi o ukrepih za zmanjševanje protimikrobne odpornosti.

Novosti prinaša nova uredba na področju kliničnega preizkušanja zdravil, ki naj bi zaživela oktobra 2018. Klinično preizkušanje bo hitrejše, enostavnejše in cenejše. Na začetku leta sta stopili v veljavo tudi novi uredbi, ki povečujeta varnost na področju medicinskih pripomočkov v celotni Evropski uniji, saj prinašata preglednost nad bazo izdelkov, zaznavanje morebitnih tveganj in sprotno poročanje. Strokovnjaki so opozorili tudi na varno uporabo veterinarskih zdravil, ki ni pomembna le za živali, temveč ščiti tudi ljudi, ki uživajo izdelke iz rejnih živali.

Na koncu so zaključili, da skrb za kakovostno, varno in učinkovito zdravljenje ni in ne sme biti nikoli pozabljena in da ima Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke pri tem ključno vlogo.

J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media