Plačevanje RTV-prispevka

Prosti čas | jul. '17

Marsikdo se sprašuje, zakaj je treba v dobi velike konkurence tudi na področju telekomunikacijskih in internetnih storitev še vedno plačevati RTV-prispevek. Znesek naročnine, ki je nekaj nad 12 evrov mesečno, za marsikoga sicer ne predstavlja prevelikega stroška, so pa tudi taki, ki morajo gledati na vsak evro, da preživijo mesec. Med zadnjimi je še posebej veliko upokojencev.

Poglejmo torej, kako je z obveznostjo plačevanja RTV-prispevka. Gre za posebno obliko javne dajatve, ki je predpisana z zakonom o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1). Posledično je zavezanec za plačilo RTV-prispevka vsak, ki ima doma radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov, in kjer so zagotovljeni pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija. Dejstvo, da sploh ne gledate nobenega programa RTV Slovenija, ne vpliva na vašo dolžnost plačevanja RTV-prispevka, saj je ta vezana na samo imetništvo televizijskega oziroma radijskega sprejemnika.

Tudi če bi se preselili drugam (v novo stanovanje, novo stanovanjsko hišo), boste na novem naslovu postali zavezanec za plačilo RTV-prispevka. V skladu z zakonom namreč velja domneva, da vsak odjemalec električne energije v javnem električnem omrežju poseduje sprejemnik. RTV Slovenija namreč pridobiva podatke o plačnikih električne energije in tiste, ki niso prijavljeni za plačilo RTV-prispevka, pisno pozove k prijavi.

Ko prejmete obrazec za prijavo, ste ga dolžni izpolniti in obenem pojasniti dejansko stanje sprejemnikov. Če imate televizijski sprejemnik, ste ga seveda dolžni prijaviti, če ga nimate, pa morate podati zakonsko predpisano izjavo. Če poziv RTV Slovenija ignorirate, vam to nič ne koristi, saj bo v tem primeru vzpostavljena domneva, da imate televizijski sprejemnik, na podlagi česar boste avtomatično obremenjeni za plačilo RTV-prispevka. 

Odjava velja največ tri leta

Če pa ne želite več imeti televizijskega sprejemnika, pa ga lahko tudi odjavite. V tem primeru morate izpolniti poseben obrazec in ga oddati na upravni enoti. Za samo odjavo imate tri možnosti. Prva, ki pride v poštev, je odjava s predložitvijo dokazila, da ne živite več na naslovu, kjer imate televizijski sprejemnik (da ste se na primer preselili v dom za ostarele). Druga možnost je, da s podpisom obrazca dovolite ogled oziroma preverjanje dejanskega stanja v vašem domu, in sicer v roku treh mesecev od odjave. Odločitev, ali bo nadzor dejansko izveden, je v pristojnosti nacionalne televizije. Tretja možnost pa je, da svoj podpis, s katerim odjavljate RTV-prispevek, overite pri notarju.

Ne glede na to, katero možnost izberete, je treba vedeti, da taka odjava velja največ tri leta (36 mesecev). Po poteku tega obdobja boste morali namreč ponovno vložiti nov obrazec za odjavo, sicer vam bodo prispevek ponovno začeli obračunavati.

Če morda živite na območju, kjer je zelo slab signal za sprejem programov RTV Slovenija, vam priporočamo, da pošljete vlogo za izvedbo meritev signala na RTV Slovenija, ki bo opravila navedene meritve na svoje stroške. Če se izkaže, da signal ne ustreza minimalnim zahtevam kakovosti, boste oproščeni plačila RTV-prispevka za sprejem televizijskih programov (do ureditve kakovostnega sprejema televizijskih programov prek drugega vira, na primer satelita). Še vedno pa boste ostali zavezanec za sprejem radijskih programov, razen če signal ni ustrezen niti za sprejem le-teh.

Če živite v najemniškem stanovanju, je treba vedeti, da je RTV-prispevek vezan na samo posest oziroma uporabo sprejemnika, pri čemer ni pomembno, ali ste lastnik ali najemnik stanovanja. Običajno je, da RTV-prispevek plačuje najemnik, razen če je z najemno pogodbo dogovorjeno drugače.

                                                 

 

 Mag. Boštjan J. Turk   


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media