Zdravi in varni v svojem domu

Prosti čas | jul. '17

Utrinek s predstavitve naloge Zdravi in varni v svojem domu.

Kako varen je v resnici vaš dom, kakšne ovire ali celo nevarnosti lahko doma srečamo na vsakem koraku in vsak dan, še posebej pa takrat, ko smo bolni, obnemogli ali drugače ovirani? Z leti se spreminjamo mi sami in naše potrebe, prav tako se postara tudi naš dom. Tveganje za padce in druge poškodbe se s staranjem povečuje, vendar lahko sami storimo marsikaj, da tveganje zmanjšamo.

Študijska skupina Dom, kultura bivanja, oprema in prenova, ki deluje v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje pod vodstvom mentorice arhitektke Barbare Železnik Bizjak, je v iztekajočem se študijskem letu pripravila zanimivo nalogo. Vprašali smo se, kako je z varnostjo v lastnem domu. Želeli smo pripraviti seznam potencialno ogrožajočih mest ali situacij v stanovanju, ta pa bi bil v pomoč pri preverjanju stanovanjskih prostorov za kogar koli. Najprej je bil namen ogrožajoča mesta prepoznati, potem pa ponuditi preproste odgovore na vprašanje, kako slabosti odpraviti. Predvsem ponuditi rešitve, ki jih lahko izvedemo sami z nekaj dobre volje, minimalnimi posegi in predvsem skoraj brez stroškov. Sočasno smo želeli nakazati pravo smer za temeljitejšo prenovo prostorov, da ne ponavljamo starih napak.

Želja skupine je bila, da ob koncu študijskega leta svoje ugotovitve predstavi širši javnosti, kar je sovpadalo tudi z dogodki v okviru Tedna vseživljenjskega učenja sredi maja. Obenem smo pripravili malo brošuro za vsakogar, ne glede na starost, da bi z njo preveril in popravil slabosti v svojem stanovanju. Nekaj izvodov brošure smo natisnili, objavili pa smo jo tudi na spletu.

Navezanost na trenutno podobo doma

Kable vzdolžno prilepimo na tla.

Ob delu smo se zavedali, da veliko starostnikov, še posebej tistih, ki živijo sami, živi na pragu revščine in si temeljito prenovo težko privoščijo. Ugotovili smo tudi, da imajo ob radikalnejših posegih v bivalno okolje mnogi starostniki odklonilen odnos. Med vzroki so navezanost na trenutno podobo doma, ki je povezana s preteklostjo, strah pred neznano novo rešitvijo in strah pred radikalnostjo posega. Stanovanje ali stanovanjska hiša marsikomu predstavlja življenjsko delo, zato se močno brani vsakih sprememb. Tudi zato smo v skupini menili, da je nujno na prvem mestu ponuditi hitre, preproste rešitve, ki jih starostniki ne bi takoj ovrgli, a bi vseeno pomenile bistveno večjo varnost in boljšo kakovost bivanja.

Dejavniki, ki vplivajo na varnost in kakovost bivanja doma, so tako osvetljenost, dostopnost, dotrajanost opreme kot tudi kopičenje stvari, natrpanost prostorov z opremo, oklepanje navad za ceno lastne varnosti pa tudi neprimernost opreme ali prostorskih rešitev, ki so bile izvedene v drugem življenjskem obdobju, ter pomanjkanje rešitev za specifične potrebe. Pri nalogi smo preverjali dostop do vhoda, sam vhod in predsobo, stopnišče s stopnicami, kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo, kopalnico oziroma stranišče, spalnico ter pomožne prostore, to je klet, kurilnico in podobne prostore.

Ugotovitve in ponujene rešitve

Morda bi najprej omenili kopalnico oziroma stranišče, kjer se zgodi več poškodb kot v drugih prostorih. Povzročitelj so gotovo drseče površine, ki so še posebej nevarne pri stopanju iz kadi. Veliko smo se pomudili ob vprašanju kabin in kadic za prhanje. Ugotovitev, da je kadica za prhanje nevarna, je bila soglasna. Pri vstopanju in izstopanju se lahko spotaknemo, vrata kabine se mnogokrat odpirajo tako, da obnemoglim ni mogoče pomagati. Za prvo silo namestimo v kad in pred njo gumirano nedrsečo oblogo. Ob prenovi pa zamenjamo keramiko z nedrsečo, namesto kadi naj bo prostor za prhanje v ravnini tal in brez zaprte kabine. Dovolj je steklena stena na eni strani z dodano zaveso ali širšimi steklenimi vrati, ki se odpirajo navzven. V prostor za prhanje spada še vzidan ali plastičen stolček. Tudi sicer v kopalnici potrebujemo stol za oblačenje in dobro osvetlitev.

Nevarne preproge

Nevarna mesta v vsem stanovanju predstavljajo tudi male preproge, na katerih nam hitro zdrsne ali se spotaknemo ob rob. Male preproge raje odstranimo, če niso gumirane, velike preproge pa pod robovi prilepimo na tla. Ohlapne natikače pa zamenjamo za varne copate. Če po stanovanju hodimo z bralnimi očali, je z njimi občutek globine slabši, kar je še posebej nevarno pri hoji po stopnicah. Stopnice naj bodo prazne, brez navlake, preproge na njih niso primerne, ograja mora biti trdna, prostor pa dobro osvetljen.

Kako malo je potrebno, da je občutek varnosti boljši, predstavljajo na našem spisku ukrepov baterijska svetilka, priročni komplet za prvo pomoč, stacionarni telefon, ob katerem so na vidnem mestu nujne številke, in mobilni telefon, ki ga vedno jemljemo s seboj in ga lahko imamo tudi na nočni omarici. Ali ste kdaj pomislili, da vam v dobro zaklenjenem stanovanju, ki ima varnostno ključavnico z dodatno verižico, nihče, tudi tisti, ki ima ključ, ne more priskočiti na pomoč? In kako samodejno roka seže po ključu v stranišču, čeprav ste v stanovanju sami ali z zakoncem. Poglejte, ali je mogoče vrata kopalnice oziroma stranišča odpreti tudi z zunanje strani. Vrata stranišča ali kopalnice naj bi imela dvostransko ključavnico, a je preprosteje, da se preprosto ne zaklepamo več. Primernejša so drsna vrata ali tista, ki se odpirajo navzven.

Pomembna je dobra osvetlitev

Zabaven prikaz napak in nevarnih mest v prostoru

Nevarnost predstavlja tudi preslaba svetloba v prostorih. Starejši potrebujejo bolj osvetljeno stanovanje, ne manj. Prekomerno varčevanje ni na mestu, saj so na voljo sijalke z majhno porabo energije, ki takoj zasvetijo s polno močjo, z barvo svetlobe, ki jo želimo. Izrabljene in neprimerne naprave prav tako predstavljajo večjo nevarnost kot nove. V kopalnicah so še posebej nevarni stari infra grelci, v kuhinji štedilnik na drva. Ta ni primeren za starostnika, saj je fizično delo z nošenjem drv in sklanjanjem prevelika obremenitev, lahko pride do požara ali zastrupitve z monoksidom. Tudi plinski štedilnik lahko postane nevaren, še posebej, če je naprava dotrajana. Pozabljivost in nepazljivost pa sta največji tveganji. Primernejša je indukcijska plošča, saj se na njej ne moremo speči, ne more priti do požara, ne zažgemo krpe. Menjava sicer ni brez stroškov, tako da za začetek kupimo poceni prenosno indukcijsko kuhališče. V kuhinji in kurilnici namestimo javljalnik ogljikovega monoksida in dima.

Ena izmed pogostih težav je dostopnost do stvari v garderobnih ali kuhinjskih omarah. Smiselno je, da stvari, ki jih vsak dan potrebujemo in uporabljamo, premestimo na mesto, dosegljivo s preprostim iztegom roke in ni nižje od višine kolen. Ob prenovi naj imajo kuhinjske omarice pod pultom predale, zgornje omarice naj bodo nizke. Uporabo lestve starostnikom odsvetujemo, če pa ne gre drugače, naj bo lestev varna in naj stoji trdno na tleh, vendar ne na preprogi, ki se lahko spodmakne, z eno roko pa se lestve vedno držimo.

 Težava naših stanovanj je gotovo tudi dotrajanost opreme, ki je poškodovana in je bila kupljena za drugačne potrebe. Predvsem se znebimo navlake, odvečnih reči, ne puščamo stvari na tleh, ker se lahko obnje spotaknemo. Kable, ki se vijejo po tleh, potisnemo ob steno in jih zvežemo v snope ali vzdolžno prilepimo na tla. In ne pozabimo, da naj bo pot od postelje do stranišča prosta, brez ovir.

Brošura je na voljo na naslednjih spletnih straneh:

http://www.utzo.si/kako-varen-je-vas-dom/

http://www.tridesign.si

 http://www.zdus-zveza.si/kako-varen-je-vas-dom 

 Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media