Sadno usnje 

Dobro počutje | jul. '17

Morda izraz ni najbolj posrečen, a če se boste dela lotili sami, boste ugotovili, da ima izdelek res teksturo usnja. Sadno usnje je prevod angleškega izraza »fruit leather«. Po slovensko bi lahko temu rekli še sadni bombonček, suha marmelada, sadni listič.

Pri sadnem usnju gre za posušeno sadno kašo iz katerega koli sadja. Je zdrav priboljšek, saj ga lahko pripravimo tudi brez sladil. Če uporabimo zadosti sladko sadje ali ga med seboj kombiniramo tako, da omilimo kislost, dodatek sladila ni potreben.

Usnje je lahko tudi zelenjavno, med domačo zelenjavo pa posebej izstopa paradižnik, ki ga lahko začinimo in posušimo v suh kečap. Uporabimo ga kot dodatek k sendviču, solati, juhi. V tem zapisu pa se bomo omejili na sadno usnje.

Iz česa ga lahko naredimo?

Sadno usnje hrušk in jabolk

Sadno usnje pripravimo iz vsega sadja. Predvsem pa je priročna uporaba tistega, ki ga sicer težko posušimo, ker je drobno, ima tako strukturo, da se slabo suši (borovnice, brusnice). Naredimo ga lahko že zgodaj spomladi iz rabarbare. Takrat imamo še zalogo starih jabolk, ki jih mešamo z rabarbaro. Kasneje pa ga naredimo iz jagod, sibirskih borovnic, češenj, višenj, ribeza, malin, borovnic, marelic, breskev, robid, hrušk, drnulj, trna, rakitovca, aronije in črnega trna ter iz kutin. Tu pa nam je poznan kutinov sir, ki je oblika sadnega usnja, le da je navadno debelejši.

Lahko pripravimo kašo iz le ene vrste sadja, lahko pa ga mešamo. Običajen dodatek nevtralnega okusa z vsebnostjo pektina so jabolka pa tudi prvi beličniki so na voljo od začetka julija. Dodatek jabolk je zaželen pri sadju, ki nima pektina, posebej so izrazite borovnice. Če pripravimo samo borovničevo sadno usnje, bo po sušenju na pogled podoben čipki. Zelo lep, a krhek. Tudi jagodno sadno usnje je precej krhko. Druga skrajnost pa je sadno usnje iz črnega ribeza, ki vsebuje veliko pektina in je skoraj gumijasto.

Kako pripravimo sadno kašo?

Sadno kašo lahko pripravimo tudi s paličnim mešalnikom, a hitreje in učinkoviteje bomo delo opravili s sekljalnikom. Pri jagodičju z večjimi semeni, kot so ribez, maline, kosmulje, je najbolje, če kašo precedimo in odstranimo semena. Ta lahko posušimo za čaj. Če imamo polžasti sokovnik, lahko jagodičje in mehke hruške s pikasto lupino posočimo. Če imamo domače drobne jagode, ki jih je zamudno čistiti, prav tako uporabimo polžasti sokovnik. Tako prestrežemo tudi nekaj semen, ki so v posušenem usnju malce moteča.

Kaša je lahko fina, gladka, ali pa rustikalna, groba. Pomembno je, da jo lahko enakomerno razporedimo po pladnju.

Dodajamo sladilo?

Sladilo dodamo po želji. Upoštevamo, da je kaša manj sladka od končnega izdelka. Dodamo lahko sladka jabolka, banane, kašo iz suhih hrušk, datlje, stevijo, med, sladkor, kokosov sladkor, agavin, javorjev ali kak drug sirup. Sladila naj ne bo več kot 10 odstotkov, saj sicer suho usnje ostane lepljivo.

Ali ga s čim začinimo?

Po želji lahko uporabimo limonov sok, ki pomaga tudi pri ohranjanju barve, ker preprečuje encimsko reakcijo s kisikom iz zraka, pa začimbe, kot so cimet, klinčke, ingver, janež, komarček, vanilja. Dodajamo lahko tudi oreščke, a bo čas skladiščenja zaradi maščob, ki jih ti vsebujejo, krajše.

 Kako posušimo sadno kašo?

Sadno usnje iz črnega ribeza

Najbolje je, če uporabimo silikonske podloge za pekač. Te so uporabne tudi za valjanje in peko in so trajne, zato nadomestijo papir za peko. Le-ta se namreč delno napoji s tekočino in se zguba. Včasih se usnje tako nalepi na papir, da ga moramo strgati. Raven pladenj obložimo z izbrano podlogo in nanj nalijemo 4 do 5 dl kaše. Enakomerno jo razporedimo. Če je kaša tekoča, jo razporedimo kar s premikanjem pladnja, sicer z lopatico. Če kaša ni enakomerno razporejena, bo del prej suh in preveč krhek za zvijanje. Kašo lahko na podlago nanašamo tudi z žlico in posušimo okrogle ploščice.

Sušimo v pečici ali sušilniku. Temperatura je od 40 do 55 stopinj. Pri nižji temperaturi se ohrani nekaj encimov, a zaradi daljšega časa sušenja pri višji bolj oksidira in potemni. Med vratca pečice zagozdimo tanek predmet, da so priprta. Čas sušenja je odvisen od debeline sloja, količine vode v kaši, števila pladnjev v pečici ali sušilniku in znaša od 5 do 7 ur.

Kako sadno usnje razrezati?

Presni sadni listi

Sadno usnje odstranimo s papirja za peko in ga zvijemo. Narežemo ga na kolobarje in shranimo v kozarcu ali vrečki. Lep izdelek dobimo, če dve različni plošči sadnega usnja položimo eno vrh druge in zvijemo.

 Koliko časa ga shranjujemo?

Sadno usnje hranimo enako kot vse drugo suho sadje. Najbolje v manjših kozarcih, ki jih, ko jih potrebujemo, postavimo v kuhinjo. Shranjujemo ga do porabe zalog, prav pa je, da ga porabimo v enem letu.

Sadno usnje imamo lahko za priboljšek, z njim okrasimo slaščice, pralineje, položimo ga na čokoladne ploščice. Je tudi edinstveno darilo.

Recepti:

Jagodno sadno usnje

Kilogram jagod očistimo, spremenimo v kašo in nalijemo na dva pladnja, obložena s papirjem za peko ali silikonsko folijo. Postavimo v sušilnik ali priprto pečico in sušimo pri 55 stopinjah pet ur ali toliko, da se posuši, nato ga zvijemo in razrežemo na rezine. Dobimo približno 12 dag sadnega usnja.

 

Rabarbarino sadno usnje

700 g kuhane odcejene rabarbare

700 g očiščenih jabolk

100 g medu ali sladila po izbiri

cimet, klinčki po izbiri

Vse v sekljalniku zmeljemo v fino kašo in porazdelimo po štirih pladnjih, obloženih s papirjem za peko ali silikonsko folijo. Postavimo v sušilnik ali priprto pečico in sušimo pri 55 stopinjah pet ur ali toliko, da se posuši. Če kašo porazdelimo po dveh pladnjih, bo čas sušenja daljši. Suho usnje zvijemo v zvitek in razrežemo na rezine.

Sadno usnje iz aronije in jabolk

800 g očiščenih sladkih jabolk, breskev, hrušk ali banan

200 g soka aronije ali drugega jagodičja (jagode in borovnice uporabimo cele)

Jabolka in aronijo v sekljalniku zmeljemo v fino kašo in porazdelimo po dveh pladnjih, obloženih s papirjem za peko ali silikonsko folijo. Postavimo v sušilnik ali priprto pečico in sušimo pri 55 stopinjah pet ur ali toliko, da se posuši. Suho usnje zvijemo v zvitek in razrežemo na rezine.

Besedilo in fotografije: Mateja Reš


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media