Brez glivic na počitnice

Dobro počutje | jul. '17

V toplejših mesecih se zlasti na nogah, najpogosteje med prsti in na nohtih, zelo rade pojavijo glivice. Posebej množično se razmnožujejo na zmehčani koži, zato jih pogosteje dobijo tisti, ki velikokrat obiskujejo bazene, zdravilišča, savne in telovadnice, ki se pogosteje potijo in imajo določene zdravstvene težave. Z glivicami imajo na primer več težav ljudje z oslabelim imunskim sistemom, bolniki s sladkorno boleznijo ter starejši ljudje, zlasti tisti, ki imajo težave z ožiljem ali imajo ortopedske težave.

Nohti, zlasti na nogah, se z leti spreminjajo. Postajajo tanjši, suhi, brez leska, pogosto so obarvani sivkasto ali medlo rumeno, površina nohta ni gladka, pač pa brazdasta. Ker so nohti zelo suhi, so bolj krhki, se cepijo in lomijo in že zaradi tega so bolj izpostavljeni glivičnim okužbam. Največkrat spremembe najprej opazimo na palcu. Na konici nohta se opazi rumenkasta obarvanost, ki se postopoma širi po vsej površini in ob tem temni, noht je zadebeljen, rahlo dvignjen in se močno cepi. Barva nohta se lahko spreminja, lahko tudi počrni, odvisno od glivice, ki se je naselila. Sčasoma se lahko noht tako dvigne, da nas prst boli, ko obujemo čevlje.

Okužba se lahko razvija zelo dolgo, zato je niti ne zaznamo, če nismo dovolj pozorni. Priporočljivo je, da si nohte vsaj občasno uredimo pri pedikerju, ki bo takoj prepoznal morebitno okužbo in nam svetoval, kako naj ravnamo. Glivice sicer ne ogrožajo našega zdravja, se pa zelo hitro prenašajo, kronična okužba pa predstavlja nevarnost za vdor drugih mikroorganizmov v telo.

Higiena je pomembna

Pri glivičnih obolenjih je izredno pomembna higiena, saj glivice zlahka prenesemo z nohtov na kožo stopal ali drugih delov telesa ter na druge ljudi. Če je le mogoče, se ne praskajmo, da ne raznašamo okužbe. Vedno se brišemo le s svojo brisačo, priporočljivo je, da za obolele dele uporabljamo posebno brisačo, ne izposojajmo si copat ali natikačev, nosimo oblačila in obutev iz zračnih in naravnih materialov. Pred kopanjem v kopališčih in po njem si vedno razkužimo noge. Še bolje je, da v zdraviliščih, na bazenih, v garderobah športnih objektov, hotelih in počitniških naseljih ne hodimo bosi.

Uporabljamo samo svoj pribor za nego nohtov (škarjice, pilica). Najbolje je, da uporabljamo pilico za enkratno rabo, nohte režemo naravnost in ne preveč »v živo«, pazimo, da ne bomo poškodovali obnohtne kožice, kar je idealen vir za razširitev okužbe ali razvoj nove okužbe.

Za odpravljanje glivic so na voljo različna mazila, kreme, razpršila, posebni laki za nohte in pisala, s katerimi premažemo noht. Vendar tovrstna pomagala učinkujejo le na začetku okužbe, ko pa so se enkrat glivice že namnožile, nam lahko pomaga le dermatolog. Vsekakor pa je treba sredstva proti glivicam uporabljati dovolj dolgo (po navadi nekaj mesecev).

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media