Pomagajmo svojim nogam

Dobro počutje | jul. '17

Poleti ima marsikdo še večje težave zaradi bolečih in oteklih nog, ki so posledica nepravilnega delovanja ven. Težave najbolj občutimo, če dolgo sedimo ali stojimo, toplo vreme pa vse skupaj le še poslabša. Nepravilno delovanje ven se najprej kaže kot utrujene in mravljinčaste noge, otekli in boleči gležnji ter krčne žile. Zaradi teh težav trpi vsaka druga ženska in vsak četrti moški.

Do nepravilnega delovanja ven ne pride čez noč, zato je pomembno, da resno vzamemo že njene prve znake. Na to nas opozarjajo utrujene in težke noge po daljšem stanju ali sedenju, otekla stopala, pretesni čevlji v poletni vročini pa tudi odtis, ki ga pusti elastični rob nogavic na nogah. Razvijejo se lahko tanke rdeče-modre žilice – mrežaste vene, če pa se razširijo, zvijugajo in izbočijo, nastanejo prave varice (krčne žile). Čez čas, ko težave napredujejo, se lahko pojavijo še občutek napetosti, srbenja, mravljinčenja, spremembe na koži, krči v mečih ponoči, krčne žile, otekline in vnetje ven. Lahko pride celo do tromboze (nastanka krvnega strdka). Resen zaplet kroničnega venskega popuščanja je tudi razjeda na nogah, ki se lahko okuži, kar je še posebej nevarno pri starejših.

Površinske vene, ki so ponekod opazne skozi kožo, niso tako pomembne za pretok krvi, saj 90 odstotkov krvi odteče proti srcu po globokih venah. Preveč razširjene površinske vene imenujemo krčne žile, ki pa še zdaleč niso le estetski problem. Do motenj pride, ko zaradi daljšega stanja ali sedenja teža krvi povzroči širjenje ven. V zdravih venah se stena in venske zaklopke temu zlahka upirajo in se ne širijo, ko pa zaklopke in stene slabijo, pride do njihove razširitve, kar oteži pretok krvi nazaj proti srcu, in venska kri zastaja. Zaradi stalnega zastoja krvi postajajo žilne stene vse bolj prepustne, zato prehajajo tekočina in sestavine krvi v tkiva (mišičje, maščevje, kožo), kjer pa sproščajo snovi, ki povzročajo kronično vnetje tkiv. Ko takšno stanje postane kronično, to imenujemo kronično vensko popuščanje. Posledica je otekanje nog, noge postanejo težke, srbeče in nemirne.

Dejavniki tveganja kronične venske bolezni so sedeči in stoječi položaj, vročina, prehrana z malo vlakninami, kajenje, nosečnost, jemanje kontracepcijskih tablet, debelost, telesna nedejavnost, starost in genska nagnjenost.

Pomoč narave

Kaj lahko storimo sami? Izberemo si primeren šport (na primer hitro hojo, tek, tek na smučeh, kolesarjenje, plavanje). Hoja zmanjša venski pritisk v stopalih in golenih, poveča venski pretok proti srcu in zmanjša otekanje nog. Ob vsaki priložnosti gibamo z nogami, izogibamo se dolgemu stanju ali sedenju, še posebej s prekrižanimi nogami, in izpostavljenosti visokim temperaturam – npr. sončenju. Uživamo hrano, polno vlaknin, in pijemo dovolj vode (liter in pol na dan). Nosimo mehka in ne preozka oblačila, čevlje s primerno peto (visoko od 2 do 4 centimetre), noge prhamo s hladno vodo, kar pospeši delovanje ven. Zelo priporočljiva je tudi masaža nog in stopal v smeri proti stegnom, pred spanjem v postelji telovadimo (na primer vozimo kolo), težave pa olajša tudi podlaganje nog med spanjem, tako da so dvignjene 10 do 15 centimetrov.

Zdravnik lahko predpiše zdravljenje s kompresijskimi nogavicami, ki stiskajo vene in tako pospešijo krvni obtok in znižajo pritisk v venah. Nositi jih moramo vsak dan, tudi pri športu, obleči pa jih moramo že zjutraj, ko noge še niso otekle. Nogavice težave le omilijo, ne bodo pa odpravile njihovega vzroka.

Pri blagih in zmernih težavah si lahko pomagamo tudi na naraven način. Najbolj raziskana zdravilna rastlina za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja je navadni divji kostanj. Zdravilne sestavine vsebujejo njegova semena, ki vplivajo na zmanjšanje nabiranja tekočine v tkivih in prepustnost kapilar, krepijo ohlapne vene in zavira vnetje. Zdravilo, ki vsebuje izvlečke semena navadnega kostanja, je na voljo v obliki tablet ali v obliki gela, ki po nanosu hladi noge in odpravlja neprijeten občutek težkih in utrujenih nog.

Težave s krčnimi žilami se zdravijo tudi z venoaktivnimi zdravili, ki povečujejo tonus ven in odpornost kapilar ter zmanjšujejo nastajanje edemov in imajo protivnetne učinke.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media