Anton Donko je novi predsednik Zdusa

25. junij 2015

Anton Donko

Največja slovenska organizacija civilne družbe – Zveze društev upokojencev Slovenije, ki združuje več kot 200 tisoč slovenskih upokojencev, je včeraj dobila novo vodstvo. Po osmih letih je predsednico dr. Matejo Kožuh Novak, prvo žensko, ki je vodila Zdus, zamenjal dosedanji podpredsednik 63-letni Anton Donko. Na volilnem zboru članov je bil potrjen soglasno, izvolili pa so tudi dva podpredsednika, Vero Pečnik (PZDU Celje), ki bo skrbela za finančne, kadrovske in izobraževalne zadeve in Janeza Sušnika (PZDU Gorenjska), ki bo zadolžen za povezovanje z vladnimi resorji, političnimi strankami pa tudi za športno organiziranost.

 Z novim vodstvom bo začel delovati tudi novi upravni odbor, ki ga sestavlja 13 članov iz posameznih PZDU: Silvo Malgaj (Celje), Jože Jazbec (Dolenjska), Zdravko Malnar (Gorenjska), Mirko Miklavčič (Južnoprimorska), Janez Gologranc (Koroška), Marjan Sedmak (Osrednjeslovenska), Mirko Lebarič (Pomurska), Jožef Žnidarič (Posavska), Zlatko Martin Marušič (Severnoprimorska), Franc Hojnik, (Spodnjepodravska), dr. Konrad Steblovnik (Šaleška), Janez Malovrh (Zasavska), Franc Lobnik (Zgornjepodravska) in predstavnik aktivov in klubov.

Novi predsednik Anton Donko je poudaril, da bodo nadaljevali z aktivnim državljanstvom, kjer bodo skušali povečati sodelovanje z državnim svetom, ekonomsko-socialnim svetom, sindikati in zvezami mladih, potem z izobraževanjem funkcionarjev društev o novi zakonodaji in predpisih, ki se nanašajo na starejše in z izvajanjem uspešnih projektov, kot je na primer Starejši za starejše in drugi. Vse sile bo usmeril tudi k pridobivanju sredstev za možnost širitve programov zdravega in aktivnega staranja in k pridobivanju evropskih sredstev za starejše. Pripravili bodo tudi nove programe za pridobivanje članstva društev upokojencev kot tudi članstva v Skladu vzajemne pomoči. Prizadevali se bodo za ustanovitev Urada za starejše in vztrajali, da začne čim prej delovati Rezervni demografski sklad, ki bi že moral biti ustanovljen, vendar država z njim še vedno odlaša. 

Zahvalili so se dosedanji predsednici Zdus dr. Mateji Kožuh Novak.

 Ob koncu srečanja so se zahvalili dosedanji predsednici Zdusa dr. Mateji Kožuh Novak, ki je dvignila ugled zveze in ji podelili listino in naziv častna predsednica Zdusa. Listino in naziv častna podpredsednica Zdusa je prejela Slavica Golob, častni člani Zdusa pa so postali: Aldo Ternovec, Mirko Lebarič, Jože Bučer in Emil Pepelnjak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media