Potrebujemo medgeneracijsko sodelovanje

30. september 2015

Včeraj je v Cankarjevem domu odprl vrata že 15. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo v treh dneh obiskovalcem ponudil veliko kulturnih dogodkov, strokovnih razprav, izobraževalnega programa, športnih delavnic in tudi številne sejemske predstavitve. Letošnja rdeča nit je vseživljenjsko učenje in aktivno doživljanje prostega časa. Predstavljeni bodo tudi številni primeri dobrih praks.

Na svečani otvoritvi je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak večkrat poudarila, da kot dolgoživa družba potrebujemo medgeneracijsko sodelovanje in rešitve, ki ne bodo padle na referendumu. Povedala je še, da bo do konca leta pripravljena bela knjiga, ki bo podlaga za razpravo o novi pokojninski reformi po letu 2020.  Čim prej pa potrebujemo zdravstveno reformo, v okviru katere bo vzpostavljen tudi sistem dolgotrajne oskrbe. Pri tem pa je pozvala k sodelovanju in solidarnosti pri iskanju odgovorov na demografske spremembe, da bomo kot družba omogočili pogoje za kakovostno staranje in medgeneracijsko sožitje.

Pozdravne besede so namenili še Boris Koprivnikar, podpredsednik vlade in minister za javno upravo, ljubljanski župan Zoran Jankovič in novi predsednik ZDUS Anton Donko. Gostja festivala je bila tudi direktorica programa Aktivno življenje s podporo (AAL) Karina Marcus, ki je predstavila evropski program, v okviru katerega se izvajajo projekti za razvoj novih rešitev in storitev za samostojno in aktivno življenje starejših.

V kulturnem programu je nastopila Godba ljubljanskih veteranov, ki deluje že 11 let in se redno predstavlja na festivalu. Njihov gost je bil Mojmir Sepe, ki je zapel in zaigral na klavir dve zimzeleni skladbi.

Ob tej priložnosti so podelili priznanja najbolj zaslužnim ustvarjalcem in oblikovalcem festivalskega dogajanja. Najvišje priznanje je prejela Anka Ostrman, poleg nje pa še: Slavica Golob, Emil Hedžet, dr. Jože Ramovš, Janez Platiše, Urška Bittner Pipan, Vida Bogataj, Silva Črnugelj in Marija Orešnik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media