Spremembe na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v letu 2016

31. december 2015

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije sporoča, da se bodo v letu 2016 zgodile nekatere spremembe na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja, in sicer na področju urejanja dvojnega statusa, zaostrujejo se pogoji za pridobitev starostne pokojnine, podaljšuje se obdobje za izračun pokojninske osnove, prišlo pa bo tudi do izredne uskladitve pokojnin.

Novo leto prinaša spremembe predvsem na področju urejanja dvojnega statusa, ki ga določa sprejeta novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2B). Tako bo lahko po uveljavitvi novele, izplačilo 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine uveljavil zavarovanec, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine po ZPIZ-2 ali po ZPIZ-1 (vendar le v povezavi s pogoji po 391. oziroma 394. členu ZPIZ-2) in je obvezno vključen v obvezno zavarovanje za polni delovni ali zavarovalni čas. Zavarovanec bo lahko po izpolnitvi pogojev za predčasno ali starostno upokojitev ostal delovno aktiven najmanj dve uri na dan in ob tem prejemal 75 odstotkov pokojnine oziroma sorazmerni del pokojnine glede na vključenost v zavarovanje. Enako velja tudi za uživalca pokojnine, ki bo ponovno vstopil v zavarovanje. Uživalci pokojnine, ki bi morali po noveli ZMEPIZ-1A svoj status v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju uskladiti do konca leta 2015, se bodo lahko odločili za izbris iz Poslovnega registra Slovenije kadarkoli do 31. 1. 2016. Prav tako pa bodo do tega datuma prijavo v zavarovanje lahko vložili tudi tisti, ki se bodo odločili ohraniti dejavnost in vstopiti v zavarovanje, na primer za dve uri od 1. 1. 2016 dalje.

Spreminjajo se pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine v letu 2016 morata biti hkrati izpolnjena pogoja starosti in pokojninske dobe, in sicer:

Ženske se lahko upokojijo pri starosti 59 let (+4 mesece glede na leto 2015) in s pokojninsko dobo 39 let in 4 mesece brez dokupa (+4 mesece glede na leto 2015) ali pri starosti 63 let (+6 mesecev glede na leto 2015) in z najmanj 20 let delovne dobe ali pri starosti 65 let (+6 mesecev glede na leto 2015) z najmanj 15 let zavarovalne dobe

Moški se lahko upokojijo pri starosti 59 let in 4 mesece (+4 mesece glede na leto 2015) in s 40 let delovne dobe brez dokupa ali pri starosti 65 let z najmanj 15 let zavarovalne dobe. V letu 2015 je bil ta pogoj do starostne pokojnine izpolnjen pri starosti 64 let in 6 mesecev z najmanj 20 let pokojninske dobe.

Podaljšuje se tudi obdobje za izračun pokojninske osnove

V letu 2016 se podaljšuje tudi obdobje, ki se upošteva za izračun pokojninske osnove. V preteklem letu so se upoštevale osnove iz katerih koli najugodnejših zaporednih 21 let zavarovanja od leta 1970 dalje, v letu 2016 pa se bo upoštevalo 22 let, to obdobje pa se bo postopno povečevalo do 24 let. Pravico do starostne pokojnine je mogoče v določenih primerih pridobiti tudi pri nižji starosti, kot je navedena v zgornji tabeli (vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 18. letom starosti, služenje obveznega vojaškega roka, skrb za otroke v prvem letu starosti, delo na delovnih mestih, kjer se je zavarovalna doba štela v povečanem trajanju (beneficirana doba), osebne okoliščine, pogojene z zdravstvenim stanjem, zaradi katerih so bile osebe do 31. decembra 2000 upravičene do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, nato pa do prištete dobe).

Pogoji za pridobitev pravice do predčasne pokojnine

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice predčasne pokojnine v letu 2016 morata biti izpolnjena pogoja starosti in pokojninske dobe, in sicer:

- ženska izpolni pogoje, če je dopolnila starost 59 let ter 39 let in 4 mesece pokojninske dobe,

- moški pa, če je dopolnil starost 59 let in 4 mesece ter 40 let pokojninske dobe.

Predčasna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, izračunane na enak način, kot je določen za odmero starostne pokojnine, in v enakem odstotku kot bi se, glede na dopolnjeno pokojninsko dobo, odmerila starostna pokojnina. Tako odmerjena pokojnina se nato zmanjša za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve starosti:

- 63 let (ženska) oziroma

- 65 let (moški)

za 0,3 odstotka, vendar največ za 18 odstotkov. Zmanjšanje pokojnine je trajno. Pri predčasni pokojnini ni možno zniževati zahtevane starosti na nobeni podlagi.

Pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine

Vdova oziroma vdovec praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je dopolnil(a) 55 let starosti (v letu 2015 54 let in 6 mesecev starosti).

Uskladitev pokojnin v letu 2016

Na podlagi Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 redne uskladitve pokojnin v letu 2016 ne bo. Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je na zadnji seji v letošnjem letu na podlagi Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 (ZIPRS1617) soglasno sprejel ugotovitveni sklep o izredni uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov v letu 2016. Tako se bodo s 1. januarjem 2016 za 0,7 odstotka uskladile pokojnine in drugi prejemki, finančni učinki uskladitve pa bodo znašali 33 milijonov evrov na letni ravni. Uskladitev se bo opravila po uradni dolžnosti pri izplačilu pokojnin in drugih prejemkov za mesec januar 2016. Zavod bo vsem uživalcem pokojnin in drugih prejemkov v mesecu januarju poslal obvestilo o uskladitvi.

Ureditev dvojnega statusa

Novela pokojninskega zakona, ki jo je Državni zbor RS sprejel 15. decembra 2015, ureja dvojni status in s tem možnost uveljavitve izplačila 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine za vse zavarovance, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine po ZPIZ-2, za zavarovance, ki izpolnjujejo pogoje za priznanje pravice do starostne pokojnine po ZPIZ-1, kot tudi za uživalce starostne ali predčasne pokojnine. Izplačilo ni več omejeno na dopolnitev starosti 65 let, del predčasne ali starostne pokojnine pa se izplačuje do prenehanja zavarovanja s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom. Novela prinaša tudi spremembe pri ureditvi delne pokojnine, s katero se uvaja možnost, da zavarovanec ali upokojenec po izpolnitvi pogojev za predčasno ali starostno upokojitev ostane delovno aktiven samo za dve uri ali tri ure dnevno oziroma deset ali petnajst ur tedensko in ne najmanj za štiri ure dnevno, kakor do sedaj. Enako je s ponovnim vstopom v zavarovanje, kjer je prav tako možna vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje najmanj za dve uri dnevno oziroma deset ur tedensko. Vsi zavarovanci (torej poleg delavcev v delovnem razmerju tudi samostojni podjetniki, družbeniki in kmetje), ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev oziroma ponovno vstopijo v zavarovanje, bodo imeli možnost prejemanja 75 odstotkov pokojnine, če se bodo vključili v zavarovanje za dve uri na dan. Posamezniki, ki so uveljavljali izvzem iz zavarovanja po ZPIZ-1, in družbeniki, ki so hkrati poslovodne osebe in jim je bila pravica do pokojnine priznana pred 1. januarjem 2000 in ki se jim je že dvakrat podaljšal rok za uskladitev dvojnega statusa (ZMEPIZ-1), bodo še naprej lahko opravljali dejavnost, vendar se bodo morali vključiti v zavarovanje vsaj za dve uri dnevno. Na ta način bodo izenačeni z vsemi ostalimi samostojnimi podjetniki in ostalimi zavarovanci ter bodo lahko opravljali dejavnost pod enakimi pogoji kot vsi ostali.

Ti posamezniki morajo uskladiti svoj status najkasneje do 31. januarja 2016, in sicer tako, da z dnem 1. januar 2016 vložijo prijavo v zavarovanje najmanj za dve uri dnevno oziroma deset ur tedensko ali pa se izbrišejo iz Poslovnega registra Republike Slovenije, kjer so vpisani kot samostojni podjetniki oziroma družbeniki, ki so hkrati poslovodne osebe. Prijava v obvezno socialno zavarovanje se vloži na obrazcu M-1 preko portala e-VEM, saj bodo morali od 1. 1. 2016 dalje vsi poslovni subjekti, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije, prijave, odjave in spremembe v obveznih socialnih zavarovanjih urejati preko portala e-VEM.

Letni dodatek

Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 (ZIPRS1617) ne določa novih višin letnih dodatkov in višin cenzusa. Tako se bo tudi v letu 2016 letni dodatek izplačal skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec julij tekočega leta v štirih različnih zneskih, odvisno od višine pokojnine oziroma nadomestila v mesecu izplačila letnega dodatka:

- uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku do 414 evrov, se letni dodatek izplača v višini 390 evrov;

- uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 414,01 evrov do 518 evrov, se letni dodatek izplača v višini 250 evrov;

- uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 518,01 evrov do 622 evrov, se letni dodatek izplača v višini 190 evrov;

- uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 622,01 evrov do 750 evrov, se letni dodatek izplača v višini 140 evrov;

- uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo nadomestilo v znesku do 622 evrov, se letni dodatek izplača v višini 190 evrov;

- uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo nadomestilo v znesku od 622,01 evrov do 750 evrov, se letni dodatek izplača v višini 140 evrov.

Uživalcem pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja, katerih pokojnina oziroma nadomestilo presega 750 evrov, se letni dodatek ne izplača.

Enako kot predhodno leto se v znesek pokojnine upošteva tudi znesek dela vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju.

Višja najnižja osnova za plačilo prispevkov za posamezne kategorije zavarovancev

Najnižji znesek osnove za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se postopno zvišuje, tako da v letu 2016 za samozaposlene in kmete znaša 56 odstotkov povprečne plače, za delavce v delovnem razmerju pa ostaja enak kot lani, in sicer 52 odstotkov povprečne plače. Več o prispevkih za socialno varnost in spremembah osnov za vse kategorije zavarovancev je objavljeno na spletni strani Finančne uprave RS.

Zakon o dohodnini in pokojnine

V letu 2016 se ne spreminja meja, pri kateri nastopi davčni odtegljaj pri pokojnini ali invalidskem nadomestilu, če je zavod glavni izplačevalec. Akontacija dohodnine bo odtegnjena od pokojnin, višjih od 1.095,15 evrov z upoštevanjem splošne in pokojninske olajšave. Splošna olajšava, do katere imajo pravico vsi zavezanci, ki so rezidenti Slovenije (6. člen ZDoh-2), znaša od 1. januarja 2015 na letni ravni 3.302,70 evrov oziroma na mesečni ravni 275,23 evrov. Prejemniki pokojnin, ki so rezidenti Slovenije imajo pravico do tako imenovane pokojninske olajšave, ki znaša 13,5 odstotka pokojnine oziroma osnove za odmero akontacije dohodnine. Tudi v letu 2016 večina uživalcev pokojnin ne bo plačevala akontacije dohodnine od mesečnih pokojnin. ZDoh-2M (Uradni list RS, št. 96/2013) je s 1. januarjem 2014 ukinil olajšavo za starost po 65. letu. Zaradi navedenega bodo prejemniki pokojnin, starejši od 65 let, ki prejemajo pokojnino nad 1.095,15 evrov, tudi po 1. januarju 2016 plačevali akontacijo dohodnine kot v letu 2015.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media