Spremembe, ki zadevajo vse generacije

7. maj 2016

Demografske spremembe, ki jih prinaša staranje prebivalstva, so globalni pojav. Odgovori na ta vprašanja pa niso preprosti, saj zahtevajo finančne vire in širši medgeneracijski konsenz. Pri reševanju te kompleksne problematike so pomembni tudi predlogi in pobude civilne družbe, ki pa so, vsaj pri nas, kot je povedala podpredsednica Zdus Vera Pečnik, pogosto prezrti. Zveza društev upokojencev Slovenije je naša največja nevladna organizacija, ki združuje okrog 210.000 članov, kar predstavlja 40 odstotkov slovenskih upokojencev. Letos praznuje 70 let delovanja, že več kot 40 let pa je tudi članica EURAG-a, najstarejše evropske organizacije starejših. V petek in soboto je v Ljubljani gostila srečanje Generalnega sveta te organizacije in predstavnike številnih evropskih držav. Goste mednarodne konference o učinkovitosti organizacij starejših sta med drugim pozdravila tudi minister za zunanje zadeve Karel Erjavec in ljubljanski župan Zoran Jankovič.

Govori državna sekretarka Martina Vuk.

Minister Erjavec je v pozdravnem govoru povedal, da je Slovenija nedavno gostila mednarodno konferenco o pravicah starejših, ki si po njegovem mnenju zaslužijo posebno obravnavo. Demografske spremembe ne zadevajo le starejše generacije, ampak vse, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk. Projekcije kažejo, da bo Slovenija čez 40 let spadala med države z največjim deležem starejših. Pred dvajsetimi leti je bilo v Sloveniji 33 oseb starejših od 100 let, danes jih je že 250. Poudarila je pomen sodelovanja z nevladnimi organizacijami in posebej pohvalila projekt Zdusa Starejši za starejše, ki dopolnjuje klasični sistem socialnega varstva.

Dirk Jarre, predsednik EURAG

 Namestnik Varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič je izpostavil, da je temeljni problem slovenske družbe v zadnjih letih revščina, ki je še posebej pereča med starejšimi. Marjan Sedmak, predsednik AGE platform Europa, je predstavil aktivnosti in vlogo njihove organizacije, Dirk Jarre, predsednik EURAG pa vlogo evropske federacije starejših pri evropski politiki staranja. Sledili so prispevki domačih in tujih udeležencev o organizaciji, mobilizaciji in aktiviranju starejših za višjo kakovost življenja in njihovo integriranje v družbo.

Evropska federacija starejših (EURAG) je najstarejša nadnacionalna organizacija starejših v Evropi, ki so jo ustanovili leta 1962. Vključuje 28 držav, nekaj med njimi je izven Evropske unije. Je neprofitna, neverska in neodvisna organizacija, ki zasleduje podobne cilje kot Zdus.

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media