Častna meščana Ljubljane Jelka Reichman in Ciril Zlobec

10. maj 2016

Jelka Reichman in Ciril Zlobec

V Ljubljani je bilo že nekaj dni pred  uradnim praznovanjem mestnega praznika, 9. majem, živahno in kar praznično vzdušje. Ves konec tedna so se obkoli ožjega središča vile kolone pohodnikov in tekačev  vseh starosti. Zaslužni meščani pa so prejeli najvišja priznanja glavnega mesta.

Pohod po Poti ob žici v spomin na upor meščanov proti sovražniku med drugo svetovno vojno poteka okrog Ljubljane po trasi, kjer je med letoma 1942 in 1945 stala ograja iz bodeče žice, ki so jo skupaj z več kot sto bunkerji postavili italijanski okupatorji. Letos je bila udeležba rekordna in vzdušje še posebej veselo,  saj je pohod potekal že 60. zapored, hkrati pa je ministrstvo za kulturo to množično rekreativno in športno prireditev vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Ob mestnem prazniku je začelo po Ljubljani voziti 30 novih, okolju prijaznih mestnih avtobusov na zemeljski plin. Promet je stekel tudi po novem odseku Ceste Dolomitskega odreda ter po prenovljenem južnem delu Slovenske ceste.

Najbolj slavnostno pa je bilo včeraj na Ljubljanskem gradu, kjer je župan Zoran Janković izročil najvišja priznanja mesta Ljubljane zaslužnim posameznikom in društvom.

Častna meščanka Ljubljane je postala Jelka Reichman, akademska slikarka, ki s svojim živim duhovnim otroštvom ohranja čudežne pokrajine sveta v vseh rodovih. Med drugim, njene ilustracije na pročelju Pediatrične klinike v Ljubljani tolažijo bolne otroke.

Naziv častni meščan Ljubljane je prejel akademik Ciril Zlobec, pesnik, prevajalec, politik in partizan, kot poklon njegovemu bogatemu pesniškemu in prevajalskemu opusu, ki ga prežema živa ljubezen ter mogočna ljubezen do življenja, do slovenske domovine in njenega jezika.

Prejemniki nagrad mesta Ljubljana za leto 2016:  

Prejemniki priznanj in nagrad z županom Zoranom Jankovičem

- Mag. Jelka Gazvoda, ki je kot direktorica Mestne knjižnice Ljubljana poskrbela, da se vseh šest knjižnic odziva na različna problemska vprašanja, pomembna tako za Ljubljano kot za celoten slovenski prostor.

-Prof. Aleš Jan, dolgoletni urednik Uredništva igranega programa Radia Slovenije, ki je med drugim ustvaril več  kot 600 radijskih iger, nekatere med njimi so prejele najvišja priznanja doma in v tujini.

- Prof. dr. Manca Košir, profesorica, novinarka, publicistka,  promotorka knjig, ki zadnje leto vodi pogovore o o detabuizaciji smrti in umiranja v okviru Hospickafeja.

- Ivanka Mežan, dramska igralka z obsežnim in raznolikim opusom igralskih vlog, ki ji je igranje postalo način življenja.

- Igor Šterk, režiser in scenarist, med drugim avtor štirih celovečercev, v katerih  zaznamuje doživljanje časa z očmi romantičnega, igrivega, pa tudi realističnega ustvarjalca.

Plakete mesta Ljubljana 2016 pa so prejeli:  

- Beli obroč Slovenije – Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ki že trinajsto leto nudi brezplačno pravno in psihosocialno pomoč zlasti žrtvam nasilja v družini.

- Glasbena skupina Buldožer, za prispevek na področju kulturnega izražanja, v Sloveniji in celotni bivši Jugoslaviji.

- Društvo Slovenija Rusija, ki že 20 let skrbi za utrjevanje kulturnega, gospodarskega in političnega povezovanja Slovenije z Rusko federacijo.

- Doc. dr. Alojzij Juvanc, gradbeni inženir in športni navdušenec, še vedno aktiven na svojem strokovnem področju, pa tudi pri delu v lokalni skupnosti Krim-Rudnik.

- Lado Leskovar, glasbenik in ambasador Unicefa, zavzet borec za boljše življenje otrok doma in po svetu

- Andrej Rant, dr. dent. med., humanitarec in raziskovalec slovenske zgodovine in numizmatik, med drugim mu gre zasluga, da smo leta 1991 dobili slovenski tolar v taki obliki.  

- Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz, ob več kot polstoletnem prizadevanju za ohranitev spomina in vrednot slovenskih taboriščnic in taboriščnikov.

A. Ž, fotografiji: Janez Platiše


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media