Slovenski festival učenja

13. maj 2016

 Od danes do 22. maja, ponekod pa vse do konca meseca, po številnih krajih in na različnih prizoriščih (šole, ljudske univerze, knjižnice, domovi starejših občanov, zavodi, združenja, društva …) potekajo prireditve, ki sodijo v sklop Tedna vseživljenjskega učenja (TVU), popularno imenovanega slovenski festival učenja.

Ta največja promocijska kampanja na področju izobraževanja poteka že enaindvajseto leto zapored. Na Andragoškem centru Slovenije ga prirejajo v sodelovanju s številnimi ustanovami, skupinami in posamezniki po vsej državi pa tudi onkraj meja. Na ta način osveščajo javnost vseprisotnosti učenja in njegovi pomembnosti – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih prevzemamo v življenju.

Prvič pa pripravljajo Dan učečih se (odraslih), ko bodo predstavili Forum učečih se – v skupnost, ki bo ozaveščala o pomenu učenja za življenje, hkrati pa omogočala zagovorništvo njihovih pravic in pobud. Uvodni dogodek bo 16. maja od 16. do 18. ure v spodnji etaži Emporiuma, BTC City Ljubljana. Tam bodo med drugim o svojem odnosu do učenja spregovorili tudi dobitniki priznanj za promocijo učenja in znanja odraslih.

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja bodo potekale tudi druge vseslovenske akcije:

Učenje in kultura z roko v roki (17. maj) je akcija, ki se navezuje na Teden ljubiteljske kulture, ki poteka istočasno. Namenjena je osveščanju  javnosti o razširjenosti, kakovosti in pozitivnih vplivih ljubiteljske kulture na družbo. Ustvarjanje v ljubiteljski kulturi je namreč med najbolj razširjenimi modeli vseživljenjskega učenja.

Na 13 prizoriščih po vsej Sloveniji bo 18. maja zaživela Parada učenja z odrskimi nastopi,delavnicami in drugimi dejavnostmi. Naslednji dan se bo začela akcija Radi pišemo z roko,  za ozaveščanje pomena in spodbujanje spretnosti pisanja z roko.

Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni bo 20. maja. Na pobudo Zveze društev upokojencev Slovenije bodo potekali dogodki za osveščanje starejših o pomembnosti vseživljenjskega učenja s stališča ohranjanja in treniranja kognitivnih sposobnosti, preseganja socialno-ekonomske izključenosti, ohranjanja stikov z vrstniki in širšim okoljem, ohranjanja dolgotrajne samostojnosti in mobilnosti in pomembnosti medgeneracijskega sodelovanja.

V ekipi Zavoda Ypsilon pa pripravljajo akcijo »Slovenija – mentorska država«. Njen namen je spodbujanje pretoka znanja in izkušenj, osaveščanje o prednostih mentorskega povezovanja ter  krepitev medgeneracijskega sodelovanja. Osrednji dogodek bo 26. maja v Ljubljani.

Podrobneje o dogodkih preberite na spletni strani http://tvu.acs.si/koledar

 A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media