Ureditev pogojev pokojninske dobe brez dokupa ni neustavna

13. maj 2016

 Po odločitvi ustavnega sodišča ostaja v veljavi ureditev, po kateri  se v pokojninsko dobo brez dokupa, ki je eden izmed pogojev za pridobitev starostne pokojnine, ne šteje doba, pridobljena s prostovoljno vključitvijo v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Ustavno sodišče je  namreč včeraj razsodilo, da določbi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki določata pogoje pokojninske dobe brez dokupa, nista neustavni. Ustavno presojo sta zahtevala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikat delavcev trgovine Slovenije. Po njihovem mnenju namreč ta ureditev, ki je začela veljati z januarjem 2013, ogroža zlasti pravice tistih delavcev, ki so zaradi stečajev delodajalcev ostali brez zaposlitve, po izteku prejemanja denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje pa so si sami plačevali prispevke. Zato so pričakovali, da se bodo lahko prej upokojili in prejemali starostno pokojnino brez odbitkov. Pravica do starostne pokojnine namreč omogoča upokojitev že pri starosti 60 let in sicer brez odbitkov pri odmeri višine pokojnine.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da zakonodajalec s tem, ko je to ugodnost določil le za zavarovance, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni kot zaposleni ali samozaposleni, ni ravnal v neskladju z načelom enakosti. Zapisali so še, da je tem zavarovancem (teh je najmanj 24 tisoč) kljub spremembi zagotovljena socialna varnost, saj  se lahko upokojijo starostno, vendar kasneje, kot to velja tudi za druge zavarovance. Obdobja, v katerih so bili v zavarovanje vključeni prostovoljno, so v tem primeru  upoštevana. Če se odločijo za predčasno upokojitev, pa bodo po mnenju ustavnih sodnikov dobivali nižjo pokojnino.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media