Odločno nad čakalne dobe v zdravstvu

20. maj 2016

 Na ministrstvu za zdravje se resno lotevajo skrajševanja čakalnih dob v zdravstvenih ustanovah. Z nekaterimi zavodi so se namreč že dogovorili za dodatne operacije in posege pri bolnikih, katerim se s čakanjem slabša zdravstveno stanje oziroma tiste, za katere je bila čakalna doba pretirano dolga.  

Približno tretjino posegov bodo izvedli zasebniki s koncesijo, ostalo pa javni zdravstveni zavodi, ki so se prijavili na razpis. Zdravstveni izvajalci so se zavezali, da bodo posege opravili do konca leta in s tistimi kadri, ki jih imajo, zato jih bodo opravljali  pretežno v popoldanskem času in tudi ob koncih tedna. Kot je povedala ministrica Milojka Kolar Celarc na današnji novinarski konferenci, so za te ukrepe namenili 7,9 milijona evrov in prepričana je, da bodo učinkovito skrajšali čakalne dobe vsaj za nekatere zdravstvene težave.

Ministrstvo bo tako do konca leta plačalo vse prve preglede pri specialistu in osnovno diagnostiko na področju kardiologije in nevrologije (na primer UZ srca in obremenilno testiranje). Opravljenih bo 1700 koronografij (slikanje srčnih žil), to so vsi tisti, ki so bili v čakalni vrsti aprila. Kar pomeni, da bo letos opravljena dobra tretjina več koronografij, kot so jih vsi izvajalci skupaj opravili lani

V naslednjih sedmih mesecih bo opravljenih tudi 500 operacij hrbtenice, 297 pacientov ima napotnico hitro, 200 pa jih čaka z napotnico redno. Približno 20 odstotkov več kot lansko leto bo operacij rame, saj bodo dodatno operirali še 200 pacientov z napotnico hitro. Četrtino več kot lani leto bo artroplastik kolen, saj naj bi jih dodatno opravili 600, med njimi jih 422 na umetno koleno čaka z napotnico hitro, nekaj manj kot 200  pa z napotnico redno. Operirali bodo tudi približno 90 pacientov, ki imajo hude težave z ožiljem (vendar ne gre za operacije krčnih žil, ki ne ogrožajo pacientovega življenja). Poleg tega bodo opravili še 400 operacij dimeljske kile, to so vsi tisti, ki imajo napotnico za nujen poseg.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media