Sonce ne sije le na plaži

24. maj 2016

Na fotografiji vidim, na kaj moramo biti pozorni pri pregledovanju znamenj na koži.

 Združenje slovenskih dermatovenerologov je ob evropskem dnevu boja proti melanomu ponovno opozorilo javnost, kako pomembno je redno pregledovanje kožnih znamenj zaradi zgodnjega odkrivanja kožnega raka – malignega melanoma. Pojavnost tega raka še narašča, na srečo pa večina ljudi pride k zdravniku dovolj zgodaj za uspešno zdravljenje, kar pomeni, da so melanomi tanjši od milimetra.  Zato dermatologi svetujejo, da si kožo temeljito pregledamo vsaka dva do tri mesece. Tako bomo opazili, ali je kakšno znamenje spremenilo obliko, barvo ali velikost oziroma se je pojavilo na novo. Tveganju so bolj izpostavljeni ljudje, kjer je rak v družini ter svetlopolti svetlimi očmi in tisti, ki jih je v življenju sonce velikokrat opeklo.

Vsekakor pa moramo resno vzeti opozorila o nevarnosti sončenja. Še premalo se zavedamo, da nas sonce lahko opeče in tako trajno poškoduje kožo že pri vsakdanjih opravilih – pri delu na vrtu, njivi ali v vinogradu, pri košenju trave,  na kolesarjenju, na pikniku, v vodi, še posebej pa pri hoji v hribe … Sonce povzroči rdečino na koži že po petnajstih minutah, če smo na soncu petkrat dlje, se to že pozna na genskem materialu melanocitov. To je eden od dejavnikov, da se kožne celice začnejo nenadzorovano deliti in lahko govorimo o raku

Zato se izogibajmo močnemu soncu (med 11. in 15. uro), bodimo v senci, nosimo bombažna oblačila, kapo ali klobuk in sončna očala. Nekateri novejši materiali vsebujejo tudi UV-zaščito, sicer pa pred sončnimi žarki dobro ščitijo bombažne majice (suhe bolj kot mokre) ter oblačila iz džinsa.

Če res moramo na sonce, se namažimo z zaščitnim sredstvom, faktor naj bo najmanj 30. Pri tem ne pozabimo na obraz, še posebej nos, vrat, uhlje, stopala, plešo pri moških, hrbtišče rok. Mazanje moramo ponoviti vsaki dve uri (še pogosteje, če se znojimo ali kopamo), predvsem pa uporabimo dovolj kreme. Večina namreč nanese zgolj petino priporočene količine. Opeče nas lahko tudi v oblačnem vremenom, če niso oblaki res gosti in debeli, pod senčnikom iz tankih materialov in v vodi, saj se od vode odbija le dobra desetina UV žarkov, ostali pa prodrejo pod površje .

Spremljajmo tudi vrednosti UV-indeksa, ki ga običajno slišimo ob vremenski napovedi. Če je vrednost več kot tri, se zaščitimo enako kot pred sončenjem. Ob poletnih dneh je običajno vrednost tega indeksa od 7 do 9, kar pomeni, da vedno potrebujemo dobro zaščito, v hribih pa je vrednost vsaj za petnajst odstotkov  višja.

 Anita Žmahar 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media