Praznik lepote starosti

14. junij 2016

Stuart Hodes s soplesalci

Stuart Hodes, 91-letni ameriški plesalec, koreograf, učitelj modernega plesa in pisatelj ne miruje. Nekdanji partner Marthe Graham – plesalke, ki je spremenila klasični balet v moderni ples in jo na tem področju primerjajo s Picassom, Stravinskim in drugimi svetovnimi preoblikovalci umetnosti - je še aktiven. Zadnje tedne ga omenjajo številne spletne strani namenjene plesu ali starejšim, kajti v New Yorku je plesni projekt imenovan Feniks, tik pred premiero, Hodes pa je koreograf in hkrati najstarejši med plesalci.

Skupaj s sedmimi nekdanjimi profesionalnimi soplesalci v starosti 70, 80 in 90 let ustvarja koreografijo, ki slavi lepoto v staranju. Dejstvo je namreč, da ima plesalčevo telo spomin in moč, s katerima lahko zbudi presenetljivo lepoto starosti. Ples je govorica telesa. Njegovi gibi utelešajo navade, ideje in občutja. V projektu Feniks govorijo gibi plesalcev o tem, da lahko ples zveni kot filozofija o staranju.

Plesalske legende, kot sodelavce v projektu imenuje direktorica projekta Naomi Goldberg, uporabljajo svoje telo, da se izražajo, čeprav so se telesa in njihove zmogljivosti z leti spremenile. Morali so se najprej spraviti k sebi, se na novo oblikovati primerno trenutku, v katerem živijo in se izražajo, hkrati pa sprejeti omejitve telesa in se jim kreativno prilagoditi. To je bila lekcija za vse sodelujoče.

Rita Carrington, ena od treh starejših amaterskih plesalk povabljenih k sodelovanju, pravi: »Dopovedujem si, da se ne smem frustrirati, če nečesa ne morem narediti. Namesto tega raje naredim kaj drugega, kaj takega, kar zmorem. V tem je čar plesa in življenja.«

Projekt Feniks nastaja v okviru Plesnega teatra za različne populacije, ki v letnem programu združuje mlade profesionalne plesalce s starejšimi neplesalci. To so tedenske medgeneracijske delavnice imenovane Gibanje govori. Vrh vsakoletnega dogajanja je letna predstava, tako tudi letos sodelujejo udeleženci delavnic kot baletni zbor v projektu Feniks.

»Vse kar delamo, je zasnovano na življenju posameznih starejših plesalcev, spodbuda pa so njihovi ustvarjalni impulzi. Vsemu se predajamo z željo po lepem znotraj in zunaj naših teles in s praznovanjem starosti oziroma lepote starosti."

Pripravila: Lada Zei, povzeto po seniorplanet.org


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media