Srebrna ekonomija trka na duri

22. junij 2016

 Če upoštevamo njihovo kupno moč in njihovo številčnost (v deželah OECD bo leta 2050 njihov delež 25%), starejši predstavljajo potencialno pomemben trg, ki bo morebiti postal celo eden najpomembnejših trgov. Inovativna podjetja bodo lahko svoje naložbe usmerila na ta trg, prav tako tudi druga (zavarovalnice, turistične agencije in hotelirstvo itd). Srebrna ekonomija nikakor ni sektor gospodarstva, ločen od drugih. Zaobjema dejavnosti, ki se dotikajo celotnih sektorjev porabe in proizvodnje. Usmerjena je v proizvodnjo in distribucijo blaga in storitev, ki ustrezajo starejšim in njihovim potrebam. Hkrati pa srebrna ekonomija pripravlja mlade generacije na njihovo prihodnjo starost.

Zdi pa se, da je srebrna ekonomija na samem začetku zašla, sledeč slabšalnim in drugim stereotipom o starejših. Pozabili smo na to, da je v katerikoli ekonomiji človek hkrati potrošnik in proizvajalec, da sta njegova poraba in proizvodnja povezana z blagostanjem vseh generacij. Starejši glede tega niso izjema!

Na pobudo prof. dr. Jožeta Gričarja, študenta italijanskega jezika, so na Univerzi za tretje življenjsko obdobje (UTŽO)  Ljubljana na to temo razpravljali predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predstavniki obrtne zbornice in  zasebnih podjetij, sorodna društva (ADS), študenti UTŽO in drugi.

Nekaj zanimivih poudarkov iz razprave:

- Do leta 2060 bo srebrna ekonomija dosegla 5 odstotkov  BDP, zato zahteva celostno obravnavo. Starejši naj sodelujejo kot prožni starejši delavci z izkustvenim znanjem, ki se je nabiralo v različnih vlogah na delovnem mestu, kot proizvajalci in potrošniki, kot inovatorji.

- Srebrna ekonomija niso zgolj storitve in proizvodi za lajšanje bolezenske starosti. Poudarek je na prispevanju starejših in nevladnih organizacij! Če zakon omejuje delo starejših, je škodljiv, ”meja med trgom dela in upokojitvijo je v Sloveniji nepropustna!

- »Le 49 odstotkov vprašanih je pri nas naklonjenih delu starejših, v EU pa 61 odstotkov.” (Magda Zupančič).

- »Upokojeni obrtniki zgubijo 25 odstotkov pokojnine, če delajo.« (Branko Meh).

- »Krčevito se borimo za ohranjanje starejših delavcev na delovnem mestu, a je drugih oblik dela v informacijski družbi veliko.« (Ana Krajnc).

- »Društva, najbolj medgeneracijska, imajo v srebrni ekonomiji pomembno vlogo.« (Miha Ješe).

- »Odgovor socialnih sistemov na krizna obdobja je korak nazaj, namesto korak naprej v razvoju.

- Upokojeni se moramo predvsem sami boriti zase, za svoje delo, za svojo socialno vključenost«. (Dušan Kidrič).

Več preberite na: www.utzo.si/srebrna-ekonomija-trka-na-duri-4

Povzeto po sporočilu UŽTO, fotografija: Janez Platiše


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media