Dopust brez odpadkov

20. julij 2016

 Društvo Ekologi brez meja je nevladna organizacija, ki si prizadeva za izboljšanje stanja okolja s poudarkom na učinkoviti rabi virov in aktivnem državljanstvu. Njeni člani osveščajo javnost o varovanju okolja in naravnih virov, predvsem pa se trudijo spreminjati človeške navade in vzorce, ki so škodljivi za okolje. Koristne informacije in praktične nasvete objavljajo na spletni strani: http://ebm.si. Vsebina je zagotovo vredna ogleda in posnemanja!

 Z malo truda in brez dodatnih stroškov lahko naredimo nekaj dobrega za okolje tudi med počitnicami. Povzemamo nekaj nasvetov, kako ravnati, da ustvarimo čim manj odpadkov: 

  1. Na pot se odpravimo brez vode v plastenkah. S seboj vzamemo steklenico, ki jo sproti polnimo z vodo iz pipe. V tujih krajih iščimo pitnike, v kavarnah in restavracijah pa prosimo za vodo iz pipe.
  2. Kadar bi radi dan preživeli v naravi in imeli piknik, prinesimo doma pripravljeno hrano v posodah za večkratno uporabo.
  3. Če bi radi na dopustu preizkusili nov šport, si opremo sposodimo. Ne kupujmo za tistih nekaj dni popolne opreme.
  4. Če se ne moremo upreti nakupovanju spominkov, naj bodo izdelki lokalnih rokodelcev, narejeni iz naravnih materialov in takšni, da jih je moč koristno uporabiti.
  5. Tudi na dopustu ne pozabimo na ločevanje odpadkov.
  6. Hrano kupujmo na lokalnih tržnicah.
  7. V restavracijah naj nas ne premami velika izbira privlačnih jedi. Naložimo si na krožnik toliko, kolikor lahko pojemo.
  8. Tudi na potovanju imamo pri sebi nakupovalno vrečko iz blaga. 
  9. Ko se odpravljamo na pot, dajmo v kovček vse stvari, ki jih bomo resnično potrebovali. Tako se izognemo nepotrebnemu nakupovanju stvari, ki jih že imamo doma.
  10. Ko se odločimo za kraj, kjer bomo preživeli dopust, izberimo hotel, apartma ali kamp, kjer se zavzemajo za ohranjanje čistega okolja. Na tak način podpiramo njihova prizadevanja in na nek način spodbudimo tudi druge, da začno razmišljati drugače.

 Foto: EcoBnB


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media