Sindikat upokojencev zahteva izredno uskladitev pokojnin

16. september 2016

Ilustrativna fotografija. Foto: J. D.

Sindikat upokojencev Slovenije je na Vlado RS naslovil javno pismo z zahtevo po izredni uskladitvi pokojnin. Pismo objavljamo v celoti:

»Spoštovani predsednik vlade, dr. Miro Cerar, spoštovani ministri!

V sindikatu upokojencev Slovenije (SUS) smo upravičeno pričakovali, da bomo upokojenci ob ugodnih gospodarskih razmerah deležni izredne uskladitve pokojnin, ki jo je februarja letos na predlog upokojencev in sindikatov sprejel Svet ZPIZ, zanjo so glasovali tudi predstavniki vlade. Na naš poziv za uresničitev sklepa ZPIZ-a ste nam odgovorili, da bo do uskladitve pokojnin prišlo v drugi polovici letošnjega leta. Upokojenci ugotavljamo, da smo v drugo polovico leta že krepko zakorakali, zato uskladitev pokojnin pričakujemo vsaj s septembrsko pokojnino.

Našo zahtevo smo utemeljili s podatki o socialnem in gmotnem položaju upokojenk in upokojencev, veliko se jih preživlja iz dneva v dan. Ne pristajamo, da pokojnine obravnavate kot socialne izdatke, pokojnine smo zaslužili s svojim delom, s svojim vlaganjem in odrekanji.

Naj poudarimo, da po podatkih o izplačanih pokojninah za julij 2016 39 odstotkov prejemnikov prejema pokojnine do 500 evrov, 70 odstotkov pa pokojnine do 700 evrov. Nizke pokojnine povzročajo visoko revščino, še posebej pri več kot 65 let starih upokojenkah, ki živijo same.

Opozorili smo, da smo upokojenci desetletja vplačevali v pokojninsko blagajno in v tovarnah ter blagovnih znamkah zapustili veliko in bogato premoženje. Imeli smo kakovostno industrijo, zdaj pa nam zaradi pohlepa in kraje našega skupnega premoženja prodajajo manj vredno tuje blago.

Ni res, da upokojenci destabiliziramo javne finance, ker mora proračun dodajati za izplačilo pokojnin. Proračun mora dodajati zato, ker smo leta 1996 prepolovili prispevke delodajalcev, ki vplačujejo pol manj kot zavarovanci.

Na letnih konferencah območnih odborov SUS so naše članice in člani izražali veliko ogorčenja nad politiko, ki jemlje upokojencem, izrazili so jasno zahtevo po takojšnji izredni uskladitvi pokojnin. Upokojenci so prepričani, da mora vlada predložiti načrt vzpostavitve 65-odstotnega razmerja med povprečno neto pokojnino in povprečno neto plačo, med povprečno starostno in plačami pa 70-odstotno.

Upokojenke in upokojenci pričakujemo, da boste naše zahteve resno proučili in v najkrajšem možnem času predlagali ukrepe za udejanjanje naših zahtev. Za upokojenke in upokojence boste skrbeli boljše, če boste spoštovali z zakonom zagotovljeno redno in izredno usklajevanje pokojnin, kot pristajali na izsiljevanje ene stranke za višji letni dodatek.

Če naše zahteve ne bodo uresničene, naši člani in članice zahtevajo od svojega vodstva, da skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov pripravimo sindikalne aktivnosti za uresničitev zahtev.«


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media