V Ljubljani bo dišalo po Dunaju

19. september 2016

Takole postrežejo torto saher v dunajskih kavarnah.

Med 19. in 21. septembrom  bomo v Ljubljani začutili nekoliko duha avstrijske prestolnice, saj bodo prvič potekali Dunajski dnevi. V lokalu  Pritličje na Mestnem trgu bo delovala Trgovinica Pop-up z zanimivimi dunajskimi spominki. Odprta bo vse tri dni od 9. do 19. ure. Dvakrat na dan, ob 9. in 18. uri pa se lahko izpred mestne hiše udeležite vodenja po sledeh Dunaja v Ljubljani.

 V ponedeljek, 19. septembra bo v Slovenski filharmoniji koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z dunajskima solistoma Lidio Baich in Christianom Frohnom. V torek, ki so ga poimenovali Dan zelenega mesta, bo v atriju Pošte Slovenije od 10.30 ure dalje potekal gospodarski forum na temo  Izzivi, možnosti in primeri dobrih praks mest prihodnosti.

V sredo, 21. septembra  bo na istem mestu  potekal gospodarski forum  na temo »Mesti prihodnosti Dunaj-Ljubljana«. Na forumih  bodo ugledni strokovnjaki iz obeh prestolnic predstavili strateške razvojne načrte pametnega mesta Dunaj in Zelene prestolnice Ljubljana ter konkretne projekte, ki Dunaj in Ljubljano oblikujejo v mesti prihodnosti.

Dunajski dnevi se bodo zaključili, kako pa drugače kot s »saherco«  Šest Sacherjevih slaščičarskih mojstrov bo namreč v sredo na Tromostovju  izdelovalo največjo originalno saher torto na svetu s premerom 3,5 metra. Zaradi njene velikosti se bodo morali pri glaziranju s čokolado povzpeti na visoko konstrukcijo, izdelano prav za ta namen. »Original Sacher-Torte« še danes pripravljajo po prvotnem receptu Franza Sacherja, ki pa je shranjen v sefu in ostaja že več kot 180 let strogo varovana skrivnost.

V Ljubljani bodo za izdelavo več kot poltonske torte porabili 2.000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih kakovostnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade in 200 kilogramov glazure ter kar tristo litrov stepene smetane. Prvi kos bosta odrezala dunajska mestna ministrica Renate Brauner in ljubljanski župan Zoran Janković, ob 17. uri  pa jo bodo brezplačno razdelili med obiskovalce. 

Vse prireditve so za obiskovalce BREZPLAČNE.

Foto: Eurocommpr


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media