Dajmo življenju moč – močno srce

23. september 2016

 Pred svetovnim dnevom srca (29. september) Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije svetuje prebivalcem vseh starosti: Dajmo življenju moč. Srce je motor našega telesa, vendar moramo vestno skrbeti zanj. Osnovni dejavniki, ki vplivajo na to, da bo dolgo časa krepko in pravilno delalo, so: gibanje (vsak dan vsaj pol ure zmerne hoje v naravi), uravnotežena prehrana (več manjših obrokov, raznovrstna živila, čim manj sladkorja, soli in nasičenih maščob) in izogibanje tobaku. Dobro je tudi, da redno preverjamo zdravstveno stanje in opravljamo meritve, ki dovolj zgodaj pokažejo velikost tveganja za nastanek srčno žilne bolezni (krvni tlak, holesterol, sladkor v krvi,…).

Če se dosledno izogibamo glavnim dejavnikom tveganja, lahko preprečimo vsaj 80 odstotkov prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za njihov nastanek so namreč visok krvni tlak, previsoke vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana, stres in drugi.

Da bi opozorili na dejavnike tveganja, ki lahko ogrozijo zdravje, podružnice Društva za zdravje srca in ožilja prirejajo različne akcije za osveščanje prebivalcev. Osrednja prireditev pa bo v soboto, 24. septembra, od 9. do 13. ure na Prešernovem trgu v Ljubljani. Predstavila se bodo združenja, ki na svoj način skrbijo za zdravje, podjetja z izdelki in storitvami, ki srcu ne škodijo, izmerili boste lahko svoje dejavnike tveganja, dobili nasveti za bolj zdrav način življenja in se preizkusili v hodečem nogometu. To je posebna vrsta nogometa, pri katerem se ne sme teči, zato je primeren tudi za bolnike z boleznimi srca, kot je srčno popuščanje ipd. Morda se boste celo vpisali v  Društva za zdravje srca in ožilja ali katero podobno, saj zdravniki ugotavljalo, da člani tovrstnih društev bolj skrbijo za svoje zdravje kot drugi. 

Več na spletni strani: www.zasrce.si

A.  Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media