V znamenju praznovanja 70-letnice ZDUS

2. oktober 2016

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je obiskal tudi nekaj stojnic, kjer so svoje ustvarjanje in kreativnost predstavljali člani upokojenskih društev.

Zadnji dan festivala (F3ŽO) v petek, 30. septembra, je minil v znamenju praznovanja 70-letnice Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki v 509 društvih združuje več kot 200.000 članov. Zbornik, ki so ga izdali ob tej priložnosti, je sprehod skozi čas, ki so ga upokojenska društva prehodila od leta 1946 do 2016. Predstavili so delo komisij, pokrajinske zveze društev in programe ter projekte od leta 2007 do 2016. Zbornik je uredila Nataša Petrovič.

Festival se je zaključil s slavnostno akademijo v počastitev 70-letnice delovanja ZDUS. Ob tej priložnosti so razvili prapor, slavnostna trakova pa sta pripela predsednik vlade dr. Miro Cerar in predstavnica donatorke Tovarne zdravil Krka Ljudmila Kastelec. Janez Sušnik, predsednik ZDUS, je poudaril, da so najbolj množična civilna organizacija, ki združujejo ljudi ne glede na politično, versko ali kako drugo pripadnost. Bogato dejavnost društev upokojencev so popisali tudi v zborniku, ki so ga izdali ob tem lepem jubileju. Še posebej je izpostavil projekt Starejši za starejše, ki je steber njihove humanitarne dejavnosti. Več kot 3.600 prostovoljcev po celi Sloveniji preprečujejo poglabljanje revščine in osamljenosti med starejšimi. Zavzel se je za večjo gospodarsko učinkovitost, ki bo polnila tudi pokojninsko blagajno in za zmanjšanje stroškov države ter dodal, da so pri ustvarjanju blaginje pripravljeni sodelovati tudi upokojenci.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je čestital za jubilej in zaželel tudi v bodoče čim več človekoljubnih dejanj. "Starost bi morala biti častitljiva vrednota, ljudje bi morali biti ponosni na svoja leta," je dejal in poudaril pomen medgeneracijskega sodelovanja za celotno družbo. Pohvalil se je s stabilno gospodarsko rastjo in se zavzel za več optimizma. Pri tem je omenil še izredno oktobrsko uskladitev pokojnin, pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi in iskanje možnosti, da bi starejši lahko delali dlje.

V kulturnem programu so sodelovali: KD Godba ljubljanskih veteranov, MePZ  DU Komenda, MoPZ DU Črešnjevec, MePZ DU Senovo in Pevsko društvo upokojencev Celje, folklorne skupine  društev upokojencev Črnomelj, Moravče in Bočna, DPD Svoboda Ptuj - TEATER III in igralka Milena Zupančič. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media