Krvni strdki so nevarni 

13. oktober 2016

Krvni strdki  (tromboza) so glavni vzrok srčno-žilnih zapletov, med katerimi so najnevarnejši srčni infarkt, možganska kap in venska trombembolija. Vsako leto zaradi težav, ki jih povzročijo krvni strdki po svetu umre ena od štirih oseb. Zato zdravniki na današnji svetovni dan tromboze še posebej osveščajo o tej bolezni, ki sodi med vodilne vzroke za prezgodnjo smrt.

 Pri trombozi pride do zamašitve arterije (arterijska tromboza) ali vene (venska tromboza) s krvnim strdkom. Srčni infarkt in možganska kap, ki sta v javnosti dokaj dobro prepoznana, nastaneta kot posledica arterijske tromboze. Venska tromboza in pljučna embolija (s skupnim imenom venska trombembolija) pa nastaneta zaradi krvnih strdkov v venskem žilnem sistemu. Žal pa sta med ljudmi premalo poznani, čeprav so krvni strdki v nogah ali pljučih tretja najpogostejša srčno-žilna bolezen na svetu. Sedeči način življenja namreč povečuje nevarnost pojava tromboze. Za vsakih 90 minut sedenja se nam pretok krvi pod kolenom upočasni za polovico, kar celo za dvakrat zviša  možnost za razvoj krvnega strdka. Zato je eden temeljnih ukrepov proti nastanku krvnih strdkov gibanje, zlasti vsaj 30 minut precej hitre hoje vsak dan. Pomaga tudi zdrav način življenja brez kajenja, prehrana z veliko sadja in zelenjave pa z malo soli, maščob in sladkorja, ter redno preverjanje krvnega tlaka, sladkorja in maščob v krvi ter srčnega utripa.

 Po ocenah vensko trombembolijo v Sloveniji utrpi vsako leto okrog 3000 ljudi. Pogosteje nastane pri bolnikih po večjih  kirurških posegih, pri  slabo pomičnih bolnikih in bolnikih z rakom, pri ženskah pa tudi v povezavi z jemanjem hormonske kontracepcije in nosečnostjo.  Nezdravljena venska trombembolija je lahko usodna, zato je ključnega pomena, da znamo prepoznati simptome in znake bolezni in takoj poiskati zdravniško pomoč.  Na vensko trombozo lahko sumimo pri oteklini, ki sega od stopala do meč, če pa so zamašene vene nad kolenom, tudi do stegna in vse do dimelj. Bolečina v prizadetem udu je lahko rahla do zelo huda. Včasih je lahko prvi znak venske tromboze že pljučna embolija. Bolnika duši, hitro diha in ima bolečine v prsnem košu. Že ob prvih znakih je treba takoj k zdravniku ali še bolje, poklicati rešilca.

 Ne spreglejte znakov

Znake možganske kapi najhitreje in zanesljivo prepoznamo s pomočjo besede

GROM:

G – govor (prizadet govor)

R - roka (delna ali popolna ohromelost ene roke)

O – obraz (povešen ustni kot – asimetrija obraza)

M – minuta (takoj pokliči 112)

 Srčni infarkt nastane, ko krvni strdek prepreči normalen krvni pretok v srcu, in to ne more več prejemati kisika in hranil. Bolezenski znaki se lahko začnejo že mesec ali dva pred infarktom. Bodite pozorni na:

- bolečino sredi prsnega koša, ki včasih izžareva tudi v roke,

- ostro bolečino v vratu, ki se lahko seli tudi v obraz in v zatilje,

- nenadno omedlevico, slabost, potenje, kar lahko traja več ur,

- nenadno močno utripanje srca.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media