Matilda Serec in njenih 107 let

25. oktober 2016

Pomurci so brez dvoma ponosni na svojo najstarejšo krajanko Matildo Serec iz Satahovcev, ki je praznovala 107. rojstni dan. Na življenje še vedno gleda z veliko mero optimizma ter humorja. Kot pravi, je njen recept za tako lepo starost: živeti umirjeno, brez jeze in stresa, uživati domačo hrano, biti veliko na svežem zraku, se veliko gibati, biti dobre volje in vsakemu nameniti prijazne besede.

Matilda je bila rojena 22. oktobra 1909 v Kraščih na Goričkem, še v času Avstro - Ogrske države. Teh je v svojem življenju kar nekaj zamenjala, kakor tudi valut in političnih ureditev … Odraščala je v kmečki družini, nekaj časa je hodila na sezonsko delo v Avstrijo. Pred 84 leti se je poročila v Satahovce, z možem Jožefom sta imela majhno kmetijo in obdelovala polja in redila živino. Že vrsto let je vdova. Ko je bila mlajša, je za preživetje družine hodila pomagat kmetom po vasi. Ob Muri je nabirala zelišča, bezeg in cvetje, kar je vse prodajala kmetijski zadrugi. Šivala je vreče za moko, da so pšenično zrnje vozili v bližnji mlin, ob tem pa je še čistila šibje za pletenje košar.

Ob lepem vremenu se rada sprehodi po vrtu ali  posedi na domači terasi. Vsak dan po kosilu spije kozarec belega ali rdečega vina. Mami so vedno ob stran sin, tri hčere ter njihovi potomci. Hčerka Irena jo velikokrat popelje na prireditve, k maši ali na proščenja. Matilda se rada pogovarja in obuja spomine na prehojena leta, saj ima še bister spomin. 

Čestitkam se je pridružil župan mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, ob njem predsednik DU Krog - Satahovci Branko Gomboši.

 Matilda Serec je članica Društva upokojencev Krog - Satahovci, društva gluhih in naglušnih Murska Sobota in društva delovnih invalidov Murska Sobota. Visoki jubilej je praznovala v društvu upokojencev, saj je njihova častna članica. V imenu mestne občine Murska Sobota ji je veliko zdravja voščil župan dr. Aleksander Jevšek. Letos slavljenka z njim ni zaplesala kot lani, je pa zapela z ljudskimi godci iz Černelavcev in z vsemi, ki so praznovali skupaj z njo.

Besedilo in fotografiji: Jože Žerdin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media