Naj prostofer 2015 je Boris Prejac

26. oktober 2016

Najbolj srčni prostoferji ob Evi Jelnikar Mrak in ministru Koprivnikarju.

Vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših t. i. PRoSToFER povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki. Zlata mreža, ki izvaja projekt, je pod častnim pokroviteljstvom ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankoviča že tretjič podelila naziv 'naj prostofer'. Pripadel je Mariborčanu Borisu Prejacu.

Prostoferstvo je del njegovega vsakdana že tri leta in letos je s svojim avtomobilom na lastne stroške opravil več kot 6100 kilometrov. »Nismo zgolj vozniki, temveč neke vrste asistenti, ki pomagamo starejšim in invalidnim pri nakupih, dostavi na dom, pri spremstvu k zdravniku ...« je povedal Boris Prejac. Uporabniki storitev so najbolje ocenili Edvarda Kužnerja, nagrado za več kot 5000 prevoženih prostoferskih kilometrov pa je prejel Rajko Primc.

Prostoferstvo je za starejše, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže, neprecenljiva pomoč, za voznike  pa humano in častno dejanje.  Na ta način se tudi povečuje udeležba starejših v cestnem prometu in njihova mobilnost. Izboljšuje se varnost starejših voznikov in drugih udeležencev v prometu, socialna vključenost starejših in cenovna  dostopnost  prevozov.

Kot je povedala Eva Jelnikar Mrak, vodja projekta Zlata mreža, se med številnimi vozniki in uporabniki stkejo prijateljske vezi in uporabniki se navežejo na prostovoljce, ki jim pogosto pomagajo tudi pri spremstvu in drugih opravkih. »Vse večje povpraševanje po prevozih pomeni tudi, da prostovoljni šoferji ne morejo vedno zagotoviti prevoza, zato pozivamo dobrosrčne ljudi iz vse Slovenije, da pokličejo na 080 10 10 in se pridružijo naši mreži, ki trenutno šteje od 80 do 100 prostoferjev.«  V Zlati mreži  razmišljajo o tem, kako bi razbremenili prostoferje – bodisi z zagotovitvijo bonov za bencin, s pomočjo pri registraciji vozil ali pri izvedbi tehničnih pregledov, pa tudi z zagotovitvijo brezplačnih pnevmatik, zato iščejo pomoč sponzorjev  in donatorjev.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media