Med knjige, po knjige ...

22. november 2016

Danes ob 18. uri bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slovesna akademija ob  odprtju  32. Slovenskega knjižnega sejma Častna gostja sejma in osrednja govornica bo italijanska založnica in pisateljica Elisabetta Sgarbi. Vse do 27. novembra boste lahko na sejmu poslušali pogovore z literarnimi ustvarjalci, debate o določenih temah, izbirali boste lahko med kar tristo spremljevalnimi dogodki, srečali svojega priljubljenega avtorja, brskali med knjižnimi novostmi založnikov in drugih razstavljavcev in kupovali knjige pod ugodnimi pogoji.

Slovenci premalo beremo in kupujemo premalo knjig, zato bodo v petek, 25. novembra, ob 15. uri predstavniki nekaterih založb podpisali Manifest Slovenija bere. Iz svojih priljubljenih knjig bodo brali znani Slovenci in tako začeli nacionalno kampanjo Slovenija bere, pod pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja.

Pesnik in pisatelj Niko Grafenauer bo spodbujal otroke vseh starosti k branju na Cicifestu. Veliko dogodkov bo povezanih z Italijo, ki je letos država »v fokusu«. V sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji bodo gostili ugledne italijanske književnike (prišli naj bi Susanna Tamaro, Paolo Rumiz, Antonio Scurati in drugi). V nedeljo, 26. novembra, ob 10. uri bo zanimiv pogovor s slovenskima pesnikoma in pisateljema, ki živita v Reziji. Silvana Paletti raziskuje rezijansko ljudsko izročilo, njeno najbolj znano delo  je trojezična pesniška zbirka Rezijanska srčna govorica. Renato Quaglia  pa je najbolj znan po knjigi o družbenogospodarskem in kulturnem razvoju Rezije. 

Na Pisateljskem odru v Veliki sprejemni dvorani bo pogovor z  Gabrielo Babnik; Robert Simonišek, Vinko Möderndorfer, Primož Repar in Zoran Pevec se bodo pogovarjali o kriminalu, revščini in literaturi, ne bo manjkala tudi poezija ter z njo povezana glasba Ferija Lainščka in Ksenje Jus. Z novimi deli se bodo predstavili še Lucija Stepančič, Suzana Tratnik in Jani Virk. Sejem bodo popestrili italijanska glasba, filmi, kulinarika, otroške predstave ... Predstavil se bo Tolmin, Alpsko mesto 2016.

Odprti oder na Forumu je prostor, kjer se srečujejo avtorji (literarni, glasbeni, likovni …) s svojimi bralci. Program bo potekal vsak dan, med 11. in 13. uro za mlajše obiskovalce in od 15. ure do 19.30 za odrasle.

Da bi tudi izven Ljubljane začutili sejemski utrip, bodo nekateri pisatelji gostovali v murskosoboški bolnišnici, zaporu na Dobu, vzgojnem domu Planina, mozirskem materinskem domu in v  brežiški knjižnici.

A.  Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media