Razstave jaslic po Sloveniji

6. december 2016

Lesene jaslice na dvorišču Ljubljanskega gradu. 

 Prvi zapisi o postavljanju jaslic, kakršne poznamo dandanes, so se pojavili leta 1252 v Nemčiji. Jaslice je prvi postavil Frančišek Asiški leta 1223, kasneje pa se je ta običaj razširil tudi drugod; za to so skrbeli v glavnem jezuiti. Tudi na Slovenskem so jih prvič postavili jezuiti in sicer leta 1644 v cerkvi sv. Jakoba. Šele v 19. stoletju se začnejo pojavljati po hišah, na podeželju so jih najpogosteje postavili  v bogkovem kotu na trikotni polici. Kako se je razvijala ljudska ustvarjalnost pri upodabljanju Jezusovega rojstva si lahko v času od adventa do svečnice ogledate na številnih razstavah. Nekatere so že na ogled, druge bodo odprli v dneh tik pred božičem. 

 Veržej, v Puščenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti je na ogled  deveta razstava jaslic slovenskih rokodelcev in otroških jaslic. Med 53 različnimi jaslicami jih je kar 12 iz gline naredila upokojenka Marija Bizjak iz Kranja. Razstava bo odprta do 6. januarja 2017 vsak dan od 9. do 17. ure, nato pa do tretjega februarja le ob delavnikih od 9. do 15. ure, ob sobotah pa od 9. do 12. ure (oz. po dogovoru).

 Cerklje na Gorenjskem – razstava jaslic je odprta v Petrovčevi hiši - Krvavška 1b. Posebnost so Cerkljanske jaslice z maketami cerkljanskih stavb, ki jih je izdelal Avgust Starovašnik ob pomoči članov društva likovnikov Cerklje. Zanimive so tudi lesene jaslice in papirnate jaslice slovenskih slikarjev. Razstavo si lahko ogledate do 6. januarja 2017 od torka do petka od  9 do 19. ure, v ponedeljek od 8 do 12. ure,  ob sobotah pa od 9 do 14. ure.

Ljubljana - na grajskem dvorišču so do 8. januarja 2017 postavljene velike lesene jaslice. Figure svete družine je v naravni velikosti izdelal Miro Rismondo, ki ga sicer poznamo po izdelovanju ledenih skulptur. Na Bregu pred Zoisovo palačo, ob prazničnih stojnicah, pa tudi letos stojijo jaslice iz slame, vse figure so v naravni velikosti. Izdelal jih je Anton Kravanja iz Posočja. 

 Jurklošter, razstavo bodo v prostorih kartuzije odprli 11. decembra, po 9. maši, na ogled pa bo do 29. januarja 2017 ob nedeljah in praznikih med 14. in 16. uro, ali po dogovoru na tel. št.: 041 756 201. Letošnja posebnost so jaslice s področja Primorske, predvsem iz  Vipavske doline.

 Sveta gora nad Solkanom, v Frančiškanskem samostanu bo razstava jaslic, tudi z mednarodno udeležbo,  od 17. decembra 2016 do 8. januarja 2017.

 Groblje pri Domžalah, razstavo jaslic bodo v kulturnem domu odprli 26. decembra ob 15. uri.

A. Ž., Foto: www.visitljubljana.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media