Dobro jutro nekoliko drugače

9. december 2016

 Kdor je petkovo jutro preživel pred televizijskim sprejemnikom ob spremljanju oddaje Dobro jutro, je izvedel marsikaj koristnega tudi o zdravi prehrani. Marija Merljak, strokovnjakinja za zdravo prehrano, ki že nekaj let piše prispevke za Vzajemnost in sodeluje na srečanjih bralcev, je z novinarko Katjo Tratnik tokrat delila nasvete o hrani za izboljšanje mišične mase. Pri tem so ji pomagali številni gosti. Pa tudi uredništvo Vzajemnosti je bilo na snemanju, saj smo bili pokrovitelji oddaje.

 Pred gostiščem Livada v Ljubljani je že ob osmi uri zjutraj dišalo po kisli juhi, obari, ričetu in drugih enolončnicah, ki so po Marijinih besedah zelo primerna hrana za ta letni čas. Seveda pa na mizah ni manjkalo klobas, zelja, repe in sladkih jedi, od piškotov do potic z različnimi nadevi.

Iz Zagorja so člani društva  Funšterc team Boben-Čeče s sabo pripeljali kar pol kuhinje: staro kredenco, »kolmkišto«, mizo in celo štedilnik na drva, na katerem so cvrli mast in ocvirke. Nuša Gregorčič je z drugimi člani predstavila tradicionalno knapovsko malico: funštrc ali knapovsko sonce, ki so ga poplaknili s črno kavo; če pa so ga imeli za kosilo, so zraven pripravili regrat z jajcem in ga zabelili s toplimi ocvirki.

Člani Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje so policijske uniforme zamenjali za kuharske. Kot je povedal njihov predsednik Tone Šmid, so jih leta 2011 prvič povabili h kuhanju vojaškega obroka v celjsko vojašnico, od takrat pa se udeležujejo raznih družabnih dogodkov, na kateri radi skuhajo kakšno enolončnico.Na Livadi so s kolegi Gabrijelo in Pavletom Borovšakom ter Mirkom Uršičem kuhali kislo juho, s sabo pa so prinesli »zavihjačo« s skuto, jerpico z ocvirki in štajerske koline.  Kot kaže fotografija, je njihove dobrote prišel poskusiti tudi predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo mesta Ljubljane Miha Butara.

 Upokojenci Telekoma, Pošte in Poštne Banke Slovenije, uradno združeni v Klubu upokojencev PBS Slovenije so prav tako kuhali kar na prizorišču, iz njihovih loncev so se kadili ričet, obara in bučna juha. Kot so povedale Lidija, Jana in Anica, je njihova ekipa pravzaprav del mešanega pevskega zbora, ki rada kuha, Po videnem in slišanem lahko rečemo, da oboje počnejo prav dobro! Jelko Črv, vodja skupine Sončki, je stojnico dopolnil s svojimi rezbarijami in veselo raztegnil meh harmonike.

Da odlično pojejo in kuhajo so dokazale tudi v noše oblečene ljudske pevke Predice iz Kamnika. Stojnico so okrasile s čudovitimi izvezenimi prti in jo obložile z dobrotami, med katerimi so bili  orehova in jabolčna potica, češpljeva kaša, repa in zelje ter še posebnost z njihovega konca: tuhinjski žlinkrofi s klobaso.

 Jože Mozetič je skupaj s članicami DU Metlika predstavil nekaj značilnih belokranjskih jedi, med njimi zaščiteno belokranjsko pogačo in povitico, suhe mesnine, žgance, seveda tudi  steklenico metliške črnine.

 Angelca Škripec ter ostale članice turističnega društva in društva upokojencev Dravlje so med drugim kuhale šaro in nam ponujale sladke dobrote, med katerimi so bile še posebej odlične miške s skuto, ki so jih cvrle kar sproti.  

 Jaslice iz naravnih materialov

Članice Društva žena in deklet na podeželju Klasje iz Cerknice pa tokrat niso kuhale, pač pa so postavile malo razstavo jaslic. Narejene so »iz vsega, kar raste okoli hiše«, iz koruznega ličja, orehovih lupin in iz testa. Članice že nekaj let ohranjajo tradicijo notranjskega podeželja, kulinarike, navad in običajev. V društvu jih je 82 iz vseh koncev cerkniške občine, največ z Unca, Rakeka, Bloške planote in drugih krajev. Večinoma so ženske različnih starosti, »moški pridejo, ko je treba pomagati pri težjem delu, kot je denimo mlačev,« je povedala predsednica Ana Ivančič.

Pred leti jih je Dušica Kunaver, tudi dolgoletna in spoštovana sodelavka Vzajemnosti, spodbudila, da so začele načrtno obujati stare ljudske običaje in z udeležbami na prireditvah ter delavnicami, na katerih svoje znanje prenašajo na mlajše rodove, to uspešno počno. Nekatere članice so že prave medijske veteranke, saj so že 16. zapored nastopile v televizijski oddaji, posnele so tudi zgoščenko »Od sejanja pšenice do domačega kruha«, ki jo bodo slovesno predstavili na otvoritvi razstave jaslic v soboto, 17. decembra 2016, ob 16. uri  v gasilskem domu na Uncu. Jaslice bodo na ogled še v nedeljo do 18. ure.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Anita Žmahar, fotografije: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media