Nekatere pokojnine bodo višje

23. december 2016

Vlada je  na včerajšnji seji sprejela predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim upokojencem s polno delovno dobo zagotavlja zvišanje pokojnine na 500 evrov mesečno. Spremembe pa bodo začele veljati šele poleti 2017. 

Kdor je dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa let, ima torej pravico do starostne ali invalidske pokojnine, ki ne more biti nižja od 500 evrov. Vlada je tudi zagotovila najnižje zneske za zavarovance, ki imajo kakšno leto manj pokojninske dobe. Tako starostna oziroma invalidska pokojnina za tistega, ki ima 39 let pokojninske dobe brez dokupa, ne more biti nižja od 490 evrov. Za tiste, ki imajo 38 let pokojninske dobe brez dokupa, je najnižji znesek pokojnine 480 evrov, za 37 let delovne dobe pa 470 evrov. Nova ureditev naj bi veljala od julija 2017. Zaradi načela vzajemnosti in solidarnosti, na katerih temelji slovenski pokojninski sistem,  se na ta način posameznikom, ki so štiri desetletja vplačevali v sistem, vendar so imeli zelo nizke plače, zagotavlja višje pravice, kot bi jim pripadale glede na pokojninsko dobo in višino plačanih prispevkov.

Za dvig najnižje pokojnine za polno delovno dobo brez dokupa let si je zelo prizadevala Zveza društev upokojencev Slovenije. Sedaj namreč najnižja pokojnina za 40 let dela znaša le 442 evrov, medtem ko je cenzus za socialne prejemke, denimo za varstveni dodatek  470 evrov. Niso redki primeri, ko upokojenec z le petnajstimi leti pokojninske dobe prejema socialno pomoč in na mesec dobi višji znesek kot tisti, ki je "oddelal" vseh 40 let, poudarjajo na Zdus.

 Višje pokojnine naj bi dobilo blizu 33 tisoč upokojencev, od tega je 31.800 takih, ki prejemajo starostno in  in 1.200 invalidsko pokojnino, ki izpolnjujejo pokojninsko dobo brez dokupa.  Za zvišanje pokojnin naj bi vlada namenila približno 7, 38 milijona evrov na leto oziroma 615.000 evrov na mesec.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media