Novo leto - nova pravila

6. januar 2017

 Že skoraj ves teden smo v novem letu in velja se spomniti, katere zakonske spremembe so začele veljate v letu 2017 – poleg seveda najbolj razvpitega 2. januarja, ki je vnovič postal dela prost dan.  Navajamo jih še nekaj.

 Samostojna izbira dimnikarja: Veljati je začel nov zakon o dimnikarskih storitvah. Temeljna novost je ta, da si lahko uporabniki sami izberejo izvajalca dimnikarskih storitev za dobo enega leta. Dimnikarska podjetja tako po novem ne bodo več omejena na območja. Kdor dimnikarja ne bo izbral do konca junija, se bo štelo, da je zadovoljen s trenutnim izvajalcem. Zakon uvaja tudi licenčni sistem opravljanja dimnikarskih storitev in določa  najvišje cene.

Javljalniki ogljikovega monoksida. Veljati je začel tudi nov pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav. Ta zapoveduje vgradnjo senzorjev za merjenje ogljikovega monoksida v prostorih, v katerih uporabljate za ogrevanje prostorov in/ali vode peč na drva, kurilno olje, plinsko peč ali kamin. Torej kurilno napravo, ki črpa zrak iz prostora. Na ta način se bo povečala varnost, saj ta izredno strupen plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem izgorevanju trdnih, tekočih in plinastih goriv povzroča hude zastrupitve in celo smrt. 

 Nabiranje naravnih dobrin. Poostreni so predpisi za nabiranje gob, kostanja ter drugih gozdnih rastlin in plodov. Velja, da lahko posameznik v gozdu nabere največ dva kilograma gob, pa tudi kostanja in maha ter največ en kilogram zelnate rastline. Gozdarski inšpektorji bodo kršilce, ki bodo presegli dnevno mejo, kaznovali z globo od 200 do 400 evrov. Kazen bo moral plačati tudi tisti, ki nabira kostanj v gozdu, kjer je lastnik to izrecno prepovedal in označil s tablo. 

 Direktorat za dolgotrajno oskrbo. Del  vsebin zakona o dolgotrajni oskrbi, na katerega čakamo že leta, je  z  ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prešlo na ministrstvo za zdravje. Tu so ustanovili nov direktorat za dolgotrajno oskrbo, ki bo skrbel za spremljanje izvajanja dolgotrajne oskrbe ter za postopno uvajanje novih zakonodajnih rešitev, vključno z vzpostavitvijo mreže enotnih vstopnih točk za dolgotrajno oskrbo in novega integriranega postopka ocene potreb. Med drugim bo tudi zagotavljal dodatne vire za dolgotrajno oskrbo. Za vršilko dolžnosti direktorice direktorata so imenovali  Tatjano Buzeti. Funkcijo bo opravljala do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, najdlje do 5. julija.

Daljši plačan očetovski dopust: Novopečeni očetje lahko v tem letu izkoristijo 50 koledarskih dni očetovskega dopusta, od tega bo polovica, torej 25 dni plačanega, druga polovica pa neplačanega. Vloge morajo oddati na centru za socialno delo. Plačane dneve očetovskega dopusta po novi ureditvi lahko uveljavljajo tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izkoristili neplačanega dela očetovskega dopusta.

Več časa za napoved najemnin. Zavezanci za plačilo dohodnine, ki so v lanskem letu oddali v najem premično ali nepremično premoženje fizičnim osebam imajo po novem za vložitev napovedi za odmero davka mesec in pol več časa kot doslej. Torej lahko napovedi vložijo do 28. februarja.

Spremenjena dohodninska lestvica. Uveden je namreč dodan nov davčni razred s stopnjo 34 odstotkov. Namenjen je zaposlenim, ki na mesec zaslužijo med 1.600 in 2.900 evrov neto, ki jim bo po novem  ostalo od enega do približno 155 evrov več plače na mesec. Poleg rega se je zvišal prag za upravičenost do najvišje dodatne splošne olajšave in sicer iz dosedanjih 10.866,37 evrov na 11.166,37 evrov. To se bo obrestovalo predvsem zaposlenim z minimalnimi dohodki, ki dobivajo dodatke za nočno delo, dodatek za delo v nedeljo, za delo na praznike in podobno. Ti dodatki se po novem ne štejejo več v minimalno plačo.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media