Sindikati o beli knjigi o pokojninah

10. januar 2017

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na izredni seji razpravljala o beli knjigi o pokojninah in temeljna stališča strnila v posebno deklaracijo, ki so jo posredovali vladi.

Po mnenju ZSSS mora biti glavni cilj pokojninske reforme dostojne pokojnine in šele nato finančna vzdržnost javne pokojninske blagajne.  Zato se mora država organizirati tako, da bo zagotavljala ta cilj, ne pa da pokojninske pravice z reformo prilagaja zmožnostim proračuna. Sindikati dodajajo, da je treba v pokojninskem sistemu v skladu z načeli socialne države ohraniti vse elemente solidarnosti in dodajajo, da je bela knjiga o pokojninah »le še en vladni dokument za večanje pravic bogatih in znižanje pravic revnejših«. Hkrati opozarjajo, da pokojninska reforma ne bo uspešna, če mladim in ostalim iskalcem zaposlitve ne bodo dostopna kakovostna delovna mesta z dostojnim plačilom ter če ne bo delo prilagojeno delovnim zmožnostim starejših.

Povzemamo še nekaj stališč sindikatov, ki so nam jih posredovali v sporočilu za javnost.

Sindikati podpirajo:

-  izračune o učinkih bele knjige na socialno varnost posameznika.

- Vire sredstev za pokojnine, ki jih je dolžna zagotoviti država,

- Ustanovitev demografskega sklada (že v tem letu) s trajnimi viri za varčevanje rezervnih sredstev za pokojnine po letu 2030 v višini 400 milijonov evrov letno.

-Izenačenje prispevnih stopenj delavcev in delodajalcev ter zajamčeno starostno pokojnino za 40 let pokojninske dobe. a mora omogočati pokrivanje življenjskih stroškov in je višja od denarne socialne pomoči.

- Zahtevajo, da se pokojninska doba, pridobljena s prostovoljnim vstopom v obvezno pokojninsko zavarovanje pred 1. 1. 2013, šteje, kot da je bila pridobljena brez dokupa.

- Zavzemajo se za zmanjšanje vrzeli med pokojninami moških in žensk (zdaj znaša 24 odstotkov) ter za usklajevanje pokojnin z rastjo plač.

- Podpirajo oblikovanje pravičnih kriterijev za revizijo seznama delovnih mest z obveznim poklicnim zavarovanjem na podlagi zdravstvenih zahtev za opravljanje teh poklicev. Prispevna stopnja pa mora biti določena v zadostni višini, da ne bo onemogočena poklicna upokojitev zaradi nezadostnih sredstev.

- Podpirajo zvišanje prenizkih denarnih nadomestil za socialno varnost delovnih invalidov in nekatere druge možnosti za ohranitev zaposlitve s poklicno rehabilitacijo in prilagoditvijo delovnega mesta ter za diferencirano prispevno stopnjo kot ekonomsko spodbudo delodajalcu za vlaganje v varnost in zdravje pri delu.

Odločno pa v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije zavračajo:

- prekarizacijo trga dela in tveganih oblik pogodb o delu.

- Avtomatično prilagajanje polne upokojitvene starosti daljšanju povprečnega trajanja življenja.

- Ciljno upokojitveno starost 67 let, saj je  zaradi zdravstvenih razlogov previsoka.

- Avtomatično nižanje višine pokojninske osnove glede na daljšanje trajanja življenja.

- Odmero prve pokojnine na podlagi točkovnega sistema, po katerem bi bilo določanje višine točke odvisno od proračunskega varčevanja na račun socialne varnosti upokojencev.

- Nasprotujejo podaljšanju obdobja za odmero pokojninske osnove na 34 let.

- Nasprotujejo tudi socialni kapici in posegom v pravice do vdovske pokojnine, ker je tveganje revščine največje ravno v enočlanskih upokojenskih gospodinjstvih.

- So proti ukinitvi letnega dodatka, ki ga upokojenci prejemajo že najmanj petdeset let.

-Nasprotujejo znižanju števila članov sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ker morajo vsi socialni partnerji imeti možnost zastopati interes svojih članov na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

 Fotografija: www.zsss.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media